ΠτΔ: Η Ρωσία μπορεί να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για την εξωτερική πτυχή της λύσης

Την αποφασιστικότητα του να εργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Ρωσίας ώστε να μελετηθούν νέοι τομείς αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την ευκαιρία της Εθνικής Ημέρας της Ρωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, είπε ότι γινόμαστε μάρτυρες της συνεχούς ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε αυξανόμενο αριθμό τομέων, όπως είναι το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, η καινοτομία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε την αποφασιστικότητα του να εργαστεί στενά με την Κυβέρνηση της Ρωσίας ώστε να μελετηθούν νέοι τομείς συνεργασίας. Πρόσθεσε επίσης ότι κοινός στόχος είναι η εντατικοποίηση του διαλόγου και της συνεργασίας των δύο χωρών σε περιφερειακά θέματα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε τη δραστηριότητα της ρωσικής κοινότητας που διαμένει στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτή αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της ισχυρής σχέσης ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους και υπογράμμισε πως το 2017 οι επισκέπτες από τη Ρωσία έφτασαν τις 800 χιλιάδες.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο Κραν Μοντανά, «σε πλήρη αντίθεση με το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, η Τουρκία ενέμεινε στις πάγιες θέσεις της για διατήρηση των εγγυήσεων, για τα επεμβατικά δικαιώματα και για τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων σε μια επανενωμένη Κύπρο, κάτι που δεν επέτρεψε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, εν αναμονή της επίσκεψης ειδικού αποσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο για να εξετάσει το πώς προχωρούμε, είναι έτοιμος να εμπλακεί σε ένα νέο διάλογο για να διαπραγματευτεί μια λύση εντός του πλαισίου του ΓΓ, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

«Εννοείται ότι η αποφασιστικότητα μου θα πρέπει να τύχει ανταπόκρισης, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απόσχουν από όποιες παράνομες ενέργειες ή απαράδεκτες θέσεις και αξιώσεις που δεν συνάδουν με την επανέναρξη της διαδικασίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία στο Κυπριακό, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα μπορούσε να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο αναφορικά με την εξωτερική πτυχή της λύσης και των διευθετήσεων για το θέμα της ασφάλειας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις καλύτερες του ευχές προς τον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη διοργάνωση των Παγκόσμιων Αγώνων Ποδοσφαίρου.