ΠτΔ: Η πρόθεση και η απόφαση μου είναι ανά πάσα στιγμή να συμμετέχω στον διάλογο για το Κυπριακό

Η πρόταση, η πρόθεση και η απόφαση μου είναι ανά πάσα στιγμή να συμμετέχω στον διάλογο για το Κυπριακό επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο σύσκεψης που είχε με την ηγεσία της ΣΕΚ στο οίκημα της συντεχνίας, και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο περί τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον ίδιον, τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «όπως είναι καλά γνωστό, η παρουσία μου στη Νέα Υόρκη δεν συσχετίζεται ποσώς με την οποιαδήποτε διεργασία για το Κυπριακό.

Κατά την εκεί παραμονή μου δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνάντηση με τον ΓΓ. Ως Πρόεδρος του κράτους θα βρίσκομαι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες ή προβλήματα μάλλον, είναι φυσικό να ζητήσω να ενημερώσω τον ΓΓ αν και εφόσον το επιτρέπει και το πρόγραμμα του ιδίου.

Από την άλλη, τα περί δήθεν τριμερούς συνάντησης κλπ, και αβάσιμα είναι και, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ουδείς διανοήθηκε να προτείνει κάτι ανάλογο».

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ και τα όσα ζητεί να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν θα τοποθετηθώ στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα τοποθετηθώ γενικότερα διότι το πρόβλημα αφορά όλους.

Δεν νομίζω να μην υπήρξε τουλάχιστον για μια περίοδο χρόνου η καθημερινή έκκληση, και την επαναλαμβάνω και σήμερα, αλλά και η αποφασιστικότητα και η προθυμία μου να είμαι παρών για άμεση επανέναρξη του διαλόγου.

Την ίδια ώρα με δηλώσεις μου επανέλαβα την πρόσκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφύγουμε την απόδοση ευθυνών και ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόσφατα είχε δηλώσεις – και σήμερα ο κ. Τσαβούσογλου ότι τάχα ο προσανατολισμός μας είναι σε μια άλλη πολιτική που θα οδηγήσει στην ένωση, ένα θέλω να πω: να εγκαταλείψουμε αυτές τις ρητορείες και τις προφάσεις και να επικεντρωθούμε με θετικό τρόπο στο πώς μπορεί μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα να μπορεί να δώσει λειτουργικό, σύγχρονο κράτος.

Ένα δεύτερο στοιχείο, με ένα απλώς ατυχή κανονισμό τον οποίον υιοθέτησε η Βουλή, δεν νομίζω ότι αλλάζει η πολιτική είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε των πολιτικών δυνάμεων. Να υπενθυμίσω ότι την Παρασκευή ελήφθη η απόφαση, τη Δευτέρα ομοφώνως το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ούτε για την ένωση αγωνιζόμαστε ούτε βεβαίως για τη διχοτόμηση. Επανελήφθη μάλιστα η εμμονή στα ομόφωνα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που προβλέπουν ακριβώς λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα.

Αλλά εάν ένας κανονισμός – και απαντώ στον κ. Τσαβούσογλου – για μια ολιγόλεπτη αναφορά, μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή πολιτικής, τι να πει κανείς για τους εορτασμούς της 20ης Ιουλίου, της 15ης (Αυγούστου) που ήταν η εισβολή και επέβαλε δια της βίας τον διαχωρισμό, τη διχοτόμηση του κράτους, την κατοχή μέρους της πατρίδας μας, αλλά και της 15ης Νοεμβρίου που γιορτάζεται πανηγυρικά η απόσχιση εν τη ουσία και η προσπάθεια δημιουργίας άλλου κράτους.

Ποιοι είναι εκείνοι που επιδιώκουν πραγματικά τη λύση; Αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στο διάλογο και καταθέτουν εποικοδομητικές προτάσεις ή εκείνοι που ενώ υπόσχονται ότι σε μια διεθνή διάσκεψη, σε μια πολυμερή διάσκεψη, θα αποδείξουν εμπράκτως τις προθέσεις τους, και αντίθετα θέτουν και προαπαιτούμενα προκειμένου να οδηγηθούμε ή να συνεχίσει η διάσκεψη για την Κύπρο; Προαπαιτούμενα όπως είναι οι τέσσερεις ελευθερίες ή η αποτελεσματική συμμετοχή.

Αυτό που θέλω να παρακαλέσω όλους όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση του Κυπριακού είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό είναι να σταματήσουν να μου απευθύνουν πρόσκληση να συμμετέχω σε διάλογο. Η πρόταση και η πρόθεση και η απόφαση μου είναι ανά πάσα στιγμή να συμμετέχω στον διάλογο. Δεν είμαι εγώ που αποχώρησα από το τραπέζι του διαλόγου και να σταματήσουμε να δικαιολογούμε συμπεριφορές που οφείλονται σε άλλους λόγους και όχι στη δική μας συμπεριφορά και στάση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποβάλει πρόταση σε σχέση με τη μεθοδολογία, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό φαίνεται να υποβάλλει προτάσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε συζητήσει ή δεν μου μετέφερε ανάλογες σκέψεις. Έχω ζητήσει τη συγκεκριμένη μεθοδολογία γιατί πιστεύω ότι αν υπάρχει ειλικρίνεια μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα αρκεί να μένουμε προσηλωμένοι στην ημερήσια διάταξη, όπως καταρτίζεται. Και με τη μεθοδολογία που εισηγούμαι αν υπάρχει καλή πρόθεση μπορεί να υπάρξουν και αποτελέσματα. Δεν νομίζω ότι είναι μέσα από, ιδιαίτερα, πρωτοβουλίες τρίτων που μπορεί να επιτύχομε την πρόοδο.

Να ξεκαθαρίσω κάτι και το στέλλω ως μήνυμα: Ελπίζω να μη διανοηθεί κανείς να μας προτείνει θέμα επιδιαιτησίας».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από πλευράς κομμάτων ότι ο Πρόεδρος άρχισε να σκέφτεται και να λειτουργεί προεκλογικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι μέχρι την τελευταία μέρα της εντολής που έλαβα από τον λαό θα κυβερνώ.

Και δεν ασχολούμαι με τις προεδρικές εκλογές, αλλά με τα καθήκοντα μου ως Προέδρου. Άλλοι είναι που ήδη καθόρισαν υποψηφίους, γίνονται συναντήσεις για να καθορίσουν υποψηφίους. Συνεπώς, δικαίωμα τους είναι να αρχίσουν από τώρα, (δικαίωμα τους) να λένε ό,τι θέλουν, αλλά όταν και εφόσον αποφασίσω ότι θα διεκδικήσω θα το εξαγγείλω. Όταν και εφόσον και αν αποφασίσω».