ΠτΔ: Η Κυβέρνηση στηρίζει το έργο του Ινστιτούτου Κύπρου

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης, του Ινστιτούτου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επανεβεβαίωσε τη στήριξη της πολιτείας στην έρευνα και την καινοτομία, επισημαίνοντας πως παρά τα επιστημονικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου, αυτό υπολείπεται στην προβολή του έργου του στην κυπριακή κοινωνία.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε το Ινστιτούτο Κύπρου, να παραστώ και να τελέσω τα εγκαίνια των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας.

Η ενίσχυση της λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, με την εργαστηριακή υποδομή χαρακτηρισμού τέχνης, αναμένεται να ενδυναμώσει τις ιδιαίτερα αξιόλογες ερευνητικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Κύπρου από το 2007.

Η δημιουργία των εργαστηρίων ανταποκρίνεται στην ανάγκη ανάπτυξης στην Κύπρο προηγμένων υποδομών που να προσφέρουν νέες προσεγγίσεις στην Ιστορία της Τέχνης, την Αρχαιολογία και την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με την εφαρμογή αναπτυγμένων τεχνολογιών πρόκειται να φωτιστούν άγνωστες λεπτομέρειες της τεχνικής και των υλικών που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες του παρελθόντος, ανατρέποντας πολλές φορές τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα.

Ήδη τα εργαστήρια αποτελούν μέρος του προγράμματος E-RIHS της Πανευρωπαϊκής Υποδομής για τις Επιστήμες Μελέτης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ παράλληλα η έρευνα των εργαστηρίων έχει τύχει της οικονομικής υποστήριξης κορυφαίων ιδρυμάτων διεθνούς κύρους.

Και είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνουμε αυτή την απόλυτα επιτυχημένη αξιοποίηση των χώρων που παραχωρήθηκαν στο Ινστιτούτο από την Κυβέρνηση οι οποίοι φιλοξενούν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης, ως επίσης και τη στενή συνεργασία του Κέντρου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και δήμους, κοινότητες, μουσεία και άλλους φορείς πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον περασμένο Δεκέμβριο την πραγματικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ψηφιοποίηση των αρχείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου την οποία υποστηρίζει το Ινστιτούτο Κύπρου.

Η δημιουργία των εργαστηρίων αυτών κατέστη δυνατή ύστερα και από τη γενναιόδωρη δωρεά του φίλου – και το λέω με περηφάνια – Δρα Ανδρέα Πίττα.

Οδηγούμενος από την μεγάλη αγάπη του για την Τέχνη, όντας σημαντικότατος συλλέκτης ο ίδιος, αλλά και το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην Ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία, ο κ, Πίττας υποστηρίζει έμπρακτα εδώ και χρόνια το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου.

Η πολύ σημαντική δωρεά του, συνέχεια της διαχρονικής στήριξης του σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, τεχνών και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, αποτελεί επιστέγασμα της προσφοράς του και εγγύηση για την επιτυχία της προσπάθειας να καταστούν τα εργαστήρια περιφερειακό σημείο αναφοράς.

Φίλε Ανδρέα θερμά ευχαριστώ εκ μέρους της Πολιτείας και εύχομαι κάθε επιτυχία σε κάθε ευγενές όραμα για την πατρίδα μας.

Το Ινστιτούτο Κύπρου, ως διεθνής οργανισμός επιστήμης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας την προνομιακή γεωπολιτική θέση της Κύπρου και αναπτύσσοντας ένα στρατηγικής σημασίας μεγάλο δίκτυο τοπικών, περιφερειακών και διεθνών εταιρικών σχέσεων, στα 11 αυτά χρόνια δραστηριοποίησης του, κατάφερε να διακριθεί διεθνώς και να καθιερωθεί ως περιφερειακό επιστημονικό κέντρο αριστείας, μετατρέποντας παράλληλα την Κύπρο σε ερευνητικό κόμβο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στελεχωμένο με μία άρτια καταρτισμένη διεθνή ομάδα επιστημόνων, το Ινστιτούτο αναπτύσσει ολοκληρωμένες προσεγγίσεις στην έρευνα και καταρτίζει νέα ερευνητικά προγράμματα, επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων τοπικής και περιφερειακής σημασίας.

Αναμφίβολα το φάσμα των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου Κύπρου και οι ευκαιρίες που προσφέρει στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία τονίζουν τον ρόλο της Κύπρου ως πύλης γνώσης και καινοτομίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της περιοχής και συμβάλλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση της ερευνητικής κοινότητας της πατρίδας μας και στη μεταμόρφωση της σε μία οικονομία που βασίζεται στη γνώση.

Μέσα από τις εντυπωσιακές, ομολογουμένως, επιδόσεις του όσον αφορά την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη εξασφάλιση ανταγωνιστικών διεθνών κεφαλαίων, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξης και απασχόλησης προς όφελος της ευρύτερης ανάπτυξης του τόπου.

Είναι για αυτούς ακριβώς τους λόγους που ως Κυβέρνηση συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου ενισχύοντας τη λειτουργία του.

Μεταξύ άλλων και ενδεικτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε:

α) τον Ιούλιο του 2015 το Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ινστιτούτου για τα έτη 2016-2018,

β) τον Φεβρουάριο του 2017 την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Παραγωγικότητας και του Ινστιτούτου Κύπρου που αφορά τη χρήση Εξοπλισμού Εικονικής Πραγματικότητας, ως επίσης την εκμίσθωση τμήματος κρατικής γης για την κάλυψη αναγκών του που αφορούν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις,

γ) τον Μάρτιο του 2018 το Μνημόνιο Συναντίληψης που θα υπογραφεί μεταξύ του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ινστιτούτου Κύπρου για τεχνολογική και επιστημονική συνεργασία.

Πέραν τούτων το Ινστιτούτο Κύπρου λαμβάνει σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ως κρατική χορηγία το οποίο συμπληρώνει μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων, κυρίως ευρωπαϊκών.

Αξίζει να αναφέρω ότι η απορρόφηση του Ινστιτούτου Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία για τα έτη 2014 – 2020 έχει φτάσει στα 7 εκατομμύρια 220 χιλιάδες ευρώ.

Υπηρετώντας ως Κυβέρνηση την πεποίθηση μας ότι η επένδυση στη γνώση, την τεχνολογία και την καινοτόμο επιχειρηματικότητα διευρύνουν την παραγωγική βάση της οικονομίας, δίνουν στους νέους μας τις ευκαιρίες που δικαιούνται και συμβάλλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας, προωθήσαμε σειρά δράσεων με στόχο την ανάπτυξη των τομέων αυτών.

Αυτό που σήμερα για μένα έχει σημασία είναι η αξιόλογη δωρεά του φίλου Ανδρέα Πίττα και η δημιουργία ενός νέου τομέα που δημιουργεί νέες προοπτικές, όχι τοπικές, αλλά περιφερειακές όσον αφορά την έρευνα, την καινοτομία, γενικότερα τα θέματα που αφορούν την τέχνη είτε τη σύγχρονη είτε που ανατρέχει ιδιαίτερα στην αρχαιολογία για να διαπιστώσει και να διαφοροποιήσει ενδεχομένως σημαντικά τις μέχρι σήμερα αντιλήψεις.

Τα σύγχρονα εργαστήρια χαρακτηρισμού τέχνης που εγκαινιάζουμε σήμερα ενδυναμώνουν τη δραστηριότητα του Ινστιτούτου και ενισχύουν την ίδια στιγμή μαζί με τη λειτουργία και των υπόλοιπων εργαστηρίων του, την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου στο πεδίο της καινοτομίας, και αυτό είναι που θα ήθελα να υπογραμμίσω.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τόσο τις ηγετικές προσωπικότητες του διεθνούς ακαδημαϊκού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου που στελεχώνουν εκάστοτε τα Διοικητικά Συμβούλια του Ιδρύματος, μεταξύ των οποίων προεξάρχουσα θέση έχει ο φίλος Ανδρέας Πίττας, όσο και τους εργαζόμενους σε αυτό, οι οποίοι από κοινού μέσα από την σκληρή και επίμονη δουλειά συνέβαλαν στη μέχρι τώρα τεράστια επιτυχία του και την υλοποίηση των ευγενών του στόχων με πολλαπλά οφέλη στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία γενικότερα.

Θα ήθελα να κάνω ειδικότερη αναφορά σε κάτι που κατ’ επανάληψη είχα πει στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά τις εκάστοτε συναντήσεις μας. Αυτό που λείπει από τη σπουδαία αυτή ερευνητική μονάδα αυτού του Ινστιτούτου αριστείας είναι η προβολή του έργου του. Το έχω πει πολλές φορές, και είναι κρίμα διότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πλούσια δράση σας. Και αυτό το έχω πει κατ’

επανάληψη στις κατά καιρούς συναντήσεις μας. Και αυτό που θα ενθαρρύνει την Κυβέρνηση – το έχει πράξει κατά μέρος αλλά θα μπορούσε να ήταν ακόμη περισσότερο – είναι τα επιτεύγματα που πραγματικά είναι αξιόλογα, τα ευρήματα που είναι οι έρευνες, το κατόρθωμα να επιτυγχάνετε σημαντικούς πόρους από την ΕΕ για ερευνητικά προγράμματα. Και είναι κρίμα με τόσους ερευνητές, με τόσους αξιόλογους επιστήμονες, ένα πραγματικό κέντρο αριστείας να μην τυγχάνει της ανάλογης αναγνώρισης μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Θα πρέπει να δείτε πώς επιτέλους ανακοινώνονται επιτεύγματα που πραγματικά είναι αξιόλογα, γιατί είναι κρίμα να γνωρίζουν κάποιοι κάποια μικρότερα κέντρα με ολιγότερες επιτυχίες, μέσα από την προβολή, αλλά να υστερεί ένα από τα βασικά κέντρα, πρωταγωνιστής της πατρίδας μας όσον αφορά την έρευνα, την αριστεία, την καινοτομία.

Εκφράζοντας την εκτίμηση μου για το σπουδαίο έργο που όλοι επιτελείτε δεν έχω παρά να καταθέσω τις θερμότερες των ευχών για να αξιωθείτε πολλές ακόμη επιτυχίες, και να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά ότι τόσο η Κυβέρνησή μου όσο και εγώ προσωπικά θα βρισκόμαστε δίπλα σας αρωγοί και συμπαραστάτες συνεχίζοντας να στηρίζουμε τις δράσεις του Ινστιτούτου.

Για άλλη μια φορά δεχθείτε τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κράτους για τη σημαντική συνεισφορά σας όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας, αλλά και στην επιστημονική και τεχνολογική της προβολή.”