ΠτΔ: Είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του  στο Φεστιβάλ «Διονύσια» στο Στρουμπί, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Αυτούσιος ο χαιρετσιμός του Προέδρου:

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής του Φεστιβάλ «Διονύσια», για να εγκαινιάσω και να χαιρετίσω τη φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώνεται για 40 τόσα έτη, αποδεικνύει την άρρηκτα συνδεδεμένη ιστορία του Στρουμπιού και των κατοίκων του, με την καλλιέργεια οινοποιήσιμων αμπελώνων και την παραγωγή άριστης ποιότητας κρασιών.

Διατηρώντας την παράδοση που ξεκίνησε πριν 40 χρόνια, αυτή η πολιτιστική γιορτή του σταφυλιού και του κρασιού, έχει φέτος εμπλουτιστεί με την ανάδειξη επιπλέον αγροτικών προϊόντων, αποτελώντας έτσι μία εξαιρετική πρωτοβουλία-εχέγγυο της οργανωμένης προβολής του τοπικού πλούτου και της μοναδικής ποιότητας των προϊόντων αυτών.

Πρόσθετα, πραγματοποιούμενη σε μία περίοδο υψηλής τουριστικής κίνησης, με τα παράλληλα καλλιτεχνικά θεάματα που έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να απολαύσουν, συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της κυπριακής πολιτιστικής παράδοσης, της τοπικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, τονώνοντας ταυτόχρονα και την τοπική αγορά.

Με την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας – γνωρίζετε καλά ποιες ήταν οι συνθήκες – κατορθώσαμε μέσα από μια πειθαρχημένη πολιτική και γνωρίζοντας τα προβλήματα και τις θυσίες του λαού μας έχουμε κατορθώσει σήμερα να ανακάμψουμε και να παρουσιάζουμε ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 3.5% του ΑΕΠ και ελπίζω να το ξεπεράσουμε, κάτι που μας δίνει την ευκαιρία για να επανέλθουμε, ως το κράτος έχει υποχρέωση, σε έργα υποδομής, σε έργα που θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών όπως είναι ο δρόμος Στρουμπιού – Πολεμίου που από χρόνου ξεκινά η κατασκευή του.

Την ίδια ώρα η έγνοια μας για την κοινότητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για αυτό και μια σειρά έργων έχουν ήδη εκτελεστεί ή προγραμματίζονται όπως είναι η παραδοσιακή πλατεία τόσο του Πάνω όσο και του Κάτω Στρουμπιού τα οποία έχουν ενταχθεί στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα διατεθούν 243 εκ. ευρώ για έργα στην ύπαιθρο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό πέραν από τις υπόλοιπες επενδύσεις που γίνονται από πλευράς του κράτους.

Είχα μια πρόκληση, με την καλή έννοια, από εσάς να δώσω μια διαβεβαίωση στον λαό ότι γνοιαζόμαστε πριν και πάνω από όλα για να δούμε επιτέλους το εθνικό μας πρόβλημα να αντιμετωπίζεται κατά τρόπο όπως και η ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος.

Είναι αδιανόητο να πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί η Κύπρος να μετατραπεί σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Θέλω να το κάνω ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση, όπως το είχα δηλώσει: δεν πρόκειται να παρουσιάσω λύση στον λαό αν δεν θεωρώ ότι είναι προς όφελος του. Και αυτό το οποίο έχω πει και προς τους συμπατριώτες μας είναι ότι είμαι έτοιμος για συμβιβασμούς αν αισθάνομαι ότι η χώρα μας είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ότι δεν ελέγχεται και δεν θα ελέγχεται από την Τουρκία, ότι θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια κινήθηκα.

Γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί που έχουν απογοητευτεί από τα αποτελέσματα και ο ίδιος, οφείλω να το ομολογήσω.

Αλλά την ίδια ώρα και θέλω να βεβαιώσω ότι δεν ήταν και δεν είναι δυνατόν χάρη απλά μιας μορφής λύσης που θα κατέρρεε την επομένη, απλώς να έρθω πίσω και να πω πετύχαμε μια λύση που στο τέλος τους μόνους που θα εξυπηρετούσε είναι εκείνους που ήθελαν μόνιμη στρατιωτική παρουσία, μόνιμη στρατιωτική βάση, μόνιμα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. Αυτό είναι αντίθετο με τις ευρωπαϊκές αρχές, με την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα, με την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα.

Συνεπώς, να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες γιατί θέλουμε επανενωμένη την πατρίδα μας, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία.

Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ τον Πρόεδρο, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, την Επιτροπή Διοργάνωσης του Φεστιβάλ, να καλωσορίσω τη ΝΕΠΟΜΑΚ που βρίσκεται εδώ χάρη στις ενέργειες του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φωτίου για το Συνέδριο των Αποδήμων μας και χαίρομαι γιατί πραγματικά η νεολαία μας που είναι η συνέχιση της εκπροσώπησης μας στο εξωτερικό βρίσκεται απόψε εδώ.

Η εδώ παρουσία μου δεν αποτελεί παρά την απόδειξη του ότι γνοιάζομαι και θα συνεχίσω να γνοιάζομαι για τον κόσμο μας, για το καλό της πατρίδα μας, για το καλό όλων.