ΠτΔ: Είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

ΠτΔ: δεν έχουν κτιστεί τα όσα τζαμιά καταγγέλλεται εν μια νυκτί, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Hσαΐα, στην Ιερά Μητρόπολη Ταμασού στο Επισκοπειό, εξέφρασε την  ετοιμότητα  να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  ωστόσο, τόνισε πως αυτό θα γίνει εάν και εφόσον οι βασικές προϋποθέσεις, που θέτει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ όσον αφορά την δημιουργία ενός κανονικού κράτους, υλοποιηθούν.

Σε ερώτηση, εάν αναμένει κάποια εξέλιξη μετά από τη συνάντηση που θα έχει με τον Αντόνιο Γκουτέρες ή απλώς αυτή η συνάντηση θα είναι τυπική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αυτό δεν εξαρτάται από την ε/κ πλευρά, για να σημειώσει ότι αυτό το οποίο θα γίνει κατά τη συνάντηση «είναι να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας, αρκεί να τηρούνται πάντα και αυτά που έχουμε καταγράψει στα έγγραφα που έχουμε επιδώσει».

«Εμείς είμαστε ξεκάθαροι και το έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη και δια επιστολών προς τους ηγέτες και αρχηγούς κρατών της ΕΕ, της Ισλαμικής Διάσκεψης, των μονίμων μελών, του ίδιου του ΓΓ ότι εάν και εφόσον οι βασικές προϋποθέσεις, που θέτει ο ίδιος ο ΓΓ όσον αφορά τη δημιουργία ενός κανονικού κράτους υλοποιηθούν, είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Συνεπώς αυτό το οποίο θα γίνει κατά τη συνάντηση είναι να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας αρκεί να τηρούνται πάντα βεβαίως και αυτά που έχουμε καταγράψει στα έγγραφα που έχουμε επιδώσει, οι βασικές – θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ για να δημιουργήσουμε ένα ομαλό κράτος», είπε.

Σε ερώτηση αν μετά το πέρας των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη μπορεί να γίνει μια συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί παρουσία και του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι η οποιαδήποτε συνάντηση θα πρέπει να έχει ένα στόχο, ένα σκοπό και δεν πρέπει να γίνει για εντυπωσιασμούς ή για επικοινωνιακούς λόγους.

«Εάν και εφόσον», είπε, «οι δικές μας θέσεις βρίσκουν ανταπόκριση στην τ/κ πλευρά υπάρχει στο μέλλον η προοπτική και εφόσον καλλιεργηθούν ή δημιουργηθούν οι σωστές προϋποθέσεις, υπάρχει η σωστή προετοιμασία, δεν αρνούμαστε να συναντηθούμε με τους συμπατριώτες μας. Πρώτιστα και πάνω από όλα μέχρι πρότινος υπήρξε ένα 30μηνος διάλογος, συνεπώς εξαρτάται τόσο από τον κ. Ακιντζί όσο και από εκείνους, οι οποίοι καθορίζουν τις γραμμές που ο κ. Ακιντζί ακολουθεί, δηλαδή την Τουρκία».

Επίσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβει μέσα από τις διεθνείς επαφές που θα έχει προγραμματίσει είτε διμερείς, είτε τριμερείς.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φέτος στα κατεχόμενα έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα πράγματα, αφού υπάρχει μια κατάσταση κατά την οποία φαίνεται να αφομοιώνονται με ταχείς ρυθμούς ή να ελέγχονται πλήρως οι Τ/κ από πλευράς της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά», προσθέτοντας πως «ήταν μια πάγια επιδίωξη της Τουρκίας».

«Και δεν έχουν κτιστεί τα όσα τζαμιά καταγγέλλεται εν μια νυκτί, μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Είναι μια μεθοδευμένη και στοχευμένη επιδίωξη της Τουρκίας γι’ αυτό και η επιμονή στο ότι πρέπει να απεξαρτητοποιηθούμε από όλα αυτά, τα οποία αποτελούν βαρίδια και οπωσδήποτε κωλύματα στο να επιτύχουμε αυτό που επιδιώκουμε. Οι Κύπριοι να είναι αφέντες στην πατρίδα τους. Είτε Ε/κ είτε Τ/κ», είπε.