ΠτΔ: Δεν θα ακολουθήσω καμιά τακτική αντιπαράθεσης με κανένα υποψήφιο

Μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην εκπομπή “Από Μέρα σε Μέρα”  του ΡΙΚ.

Ο Πρόεδρος δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι η ε/κ πλευρά είναι πανέτοιμη για την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη την ερχόμενη Παρασκευή και θα υποβάλει της θέσεις του και γραπτός και δια ζώσης. Παράλληλα θα επιδιώξει και από άλλα κράτη να παρέμβουν για να σταματήσει η επιρροή της Τουρκίας. Τόνισε πως δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε συνάντηση με τον τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε σχέση με τις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν χειρίστηκε τα πράγματα σωστά στο Κραν Μοντάνα, ο ίδιος ο Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι θέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Αλλά δυστυχώς η Τουρκία ζητούσε την συνέχιση των εγγυήσεων για 10 με 15 χρόνια με την επιλογή ανανέωσης, να συμμετέχουν στον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, και παραμονή του τουρκικού στρατού.

Για της περιουσίες και τους πρόσφυγες, ο κ. Αναστασιάδης  τόνισε ότι ουδέποτε εκ φύγαμε των βασικών αρχών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτι που πρέπει και οι ίδιοι οι πρόσφυγες να γνωρίζουν

Μιλώντας για την αποστολή των εγγράφων από το Κραν Μοντάνα ο ίδιος επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι επιστολές στάλθηκαν σε αυτούς που του επέρριπταν ευθύνη για τα γεγονότα.

 

Για την οικονομία του κράτους, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Προεδρία έστειλε επιστολή για να μάθει την πραγματική κατάσταση της οικονομία και δεν μπορούσαμε ούτε καν να δανειστούμε. Η πρώτη πρόταση από το Eurogroup, όπως ανέφερε ο ίδιος απορρίφθηκε από την Βουλή και έτσι δέχθηκε την δεύτερη που ήταν και χειρότερη

Για της επερχόμενες προεδρικές εκλογές ο ίδιος είπε πως “δεν θα ακολουθήσω καμιά τακτική αντιπαράθεσης με κανένα υποψήφιο” και πως θα δεχτεί την κριτική αλλά να μην δημιουργούνται εικόνες που να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.