ΠτΔ: Απαιτείται ενότητα και προσήλωση στους στόχους

Αυτό που απαιτείται είναι ενότητα, προσήλωση στους στόχους, επαγρύπνηση και προσοχή στην όλη διαπραγμάτευση είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τρισάγιο που τελέστηκε στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, και ερωτηθείς για το μήνυμα της ημέρας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που δημιούργησε την Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν παρά η ανδρεία, η πίστη και η ενότητα.

Μας καταξίωσαν οι αγωνιστές να ζούμε, μας παρέδωσαν ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Δυστυχώς, λάθη, ο διχασμός, η τουρκική βουλιμία και οι σχεδιασμοί έφεραν τα όσα σήμερα βιώνουμε.

Αυτό που απαιτείται – αν είναι να απαλλαγούμε από την κατοχή και να ανταποκριθούμε στις επιταγές της Ιστορίας – είναι ενότητα, προσήλωση στους στόχους και επαγρύπνηση και προσοχή στην όλη διαπραγμάτευση, έτσι ώστε να πετύχουμε ένα κράτος που να είναι βιώσιμο, λειτουργικό, να επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση και τη συνδημιουργία με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ καθορίστηκε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εντούτοις η Τουρκία εξέδωσε νέα παράνομη navtex, o Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «εάν επρόκειτο περί συναντήσεως με ουσιαστικό περιεχόμενο και βεβαιότατα θα λαμβάνονταν υπόψη οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Πρόκειται για μια απλή, χωρίς ατζέντα, συνάντηση, η οποία και επιβάλλεται και υπαγορεύεται για να δούμε και να προβληματιστούμε πώς προχωρούμε πάρα πέρα. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ειρήνη και σταθερότητα. Και ειρήνη και σταθερότητα επιτυγχάνονται μέσα από τον διάλογο».

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν απάντησα και δεν απαντώ σε όσα εκστομεί ο κ. Ακκιντζί. Θα αρκεστώ μέχρι εδώ».