ΠτΔ: Αν η Τουρκία επιθυμεί την ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές

Αν η Τουρκία όντως επιθυμεί τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές και να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και το δίκαιο της Θάλασσας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 9ου Μεσογειακού Φόρουμ Oil and Gas, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για τη Σύνοδο της Βάρνας και σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέμενε και χθες ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψη σε ό,τι αφορά τις όποιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως έχουν διατυπωθεί έχουν μεταφερθεί προς την Τουρκία.

Οι δημόσιες δηλώσεις τόσο του Προέδρου Τουσκ όσο και του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ ήταν σαφέστατες.

Το αν ελήφθησαν ή όχι τα μηνύματα από την Τουρκία, αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Δεν θα ήθελα να προβώ σε περαιτέρω σχόλια. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι αν όντως ενδιαφέρεται, και όχι για λόγους τακτικής προσποιείται ότι επιθυμεί τη συνέχιση της ενταξιακής της πορείας, θα πρέπει και να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες αλλά και με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ούτως ή άλλως οι Τουρκοκύπριοι είναι απόλυτα κατοχυρωμένοι και τα προσχήματα περί τάχα προστασίας των Τουρκοκυπρίων είναι απλά το προκάλυμμα για τους στόχους της Τουρκίας να ελέγξει τους φυσικούς πόρους ή την πορεία διοχέτευσης του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη, να μετατραπεί δηλαδή σε ένα ενεργειακό κέντρο προμήθειας της Ευρώπης».

Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η ΕΕ αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει το κείμενο Συμπερασμάτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αντί να προλαμβάνουμε αποφάσεις, να δούμε πώς ενεργούμε, όπως ενεργούμε με σύνεση χρησιμοποιώντας τη διπλωματική οδό για να πετύχουμε αυτό που όλοι θέλουμε: ειρήνη, σταθερότητα και βεβαίως διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων. Αυτό το έχουμε πει και το επαναλάβαμε δεκάδες φορές. Αυτό που δεν επιδιώκουμε είναι όξυνση, αντιπαράθεση. Αντίθετα, θέλουμε ειρήνη, και βεβαίως τα οφέλη από τον φυσικό πλούτο, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί, ανήκουν στο κράτος, ανήκουν στους πολίτες είτε είναι Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι».