Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Στην διάλυση της κάτω Βουλής του Ιαπωνικού Κοινοβουλίου μέχρι την Πέμπτη ανακοίνωσε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να μπορέσουν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζητά μια νέα λαϊκή εντολή για να ξεπεραστεί «μια εθνική κρίση». Παράλληλα δήλωσε ότι χρειάζεται μια νέα εντολή για να διαθέσει μέρος των εσόδων από μια σχεδιαζόμενη μελλοντική αύξηση φόρων σε κοινωνικές δαπάνες όπως η παιδεία, ενώ επιδιώκει στήριξη προς τη σκληρή στάση της χώρας απέναντι στις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

«Θα διαλύσω την κάτω βουλή στις 28 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Άμπε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού Κομέιτο, ο Νατσούο Γιαμαγκούτσι, δήλωσε ότι εκτιμά πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου.

Η απόφαση θεωρείται εν πολλοίς ότι έχει στόχο να εκμεταλλευθεί τα προσφάτως βελτιωθέντα ποσοστά στήριξης του Άμπε και την αποδιοργάνωση της αντιπολίτευσης.

Ο Άμπε, του οποίου τα ποσοστά έχουν αυξηθεί στο περίπου 50% από το περίπου 30% τον Ιούλιο, στοιχηματίζει ότι το κυβερνητικό του μπλοκ μπορεί να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή ακόμα κι αν χάσει τα δύο τρίτα της «σούπερ πλειοψηφίας» που χρειάζεται για να πετύχει τον μακροχρονο στόχο του να αναθεωρήσει το ειρηνευτικό Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο στρατιωτικός της ρόλος.