Πρόσληψη των καταλληλότερων με το νέο Διεθνές Πρότυπο ISO/TS 30411

*Της Μαριλένας Νικολάου

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο ενός οργανισμού είναι το ανθρώπινο δυναμικό του. Ο αντίκτυπος που έχουν οι νεοπροσληφθέντες στην επιτυχία μιας εταιρείας είναι μερικές φορές ασαφής ή μήπως όχι;

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO), έχει πρόσφατα δημοσιεύσεινέες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες παρέχουν στους υπεύθυνους προσλήψεων ένα μετρικό όργανο για να εκτιμήσουν πόσο καλά ‘’έχουν κάνει τη δουλειά τους’’ στην πρόσληψη των πιο κατάλληλων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, η εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου όχι μόνο καλύπτει την κενωθείσα θέση εργασίας αλλά ταυτόχρονα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σύνολο της εταιρείας/οργανισμού. Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού στη σύγχρονη εποχή αποτελούν συχνά στρατηγικούς εταίρους στο πλαίσιο μιας εταιρείας. Ως αποτέλεσμα ο αντίκτυπος της εμπειρογνωμοσύνης τους όχι μόνο καταδεικνύει την αξία τους σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά συμβάλλει και στη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη της εταιρείας/Οργανισμού.

Η μέτρηση της «ποιότητας της πρόσληψης», ή το όφελος που προσφέρει το νεοπροσληφθέν προσωπικό σε μια εταιρεία, είναι, ως εκ τούτου, ουσιώδους σημασίας για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας πρόσληψης.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Διεθνής τεχνική προδιαγραφή ISO/TS 30411: 2018 «HumanResourceManagement – Qualityofhiremetric», η οποία περιγράφει τη βέλτιστη διεθνή πρακτική για μια ποιοτική αξιολόγηση πρόσληψης.

Προσδιορίζει τις παραμέτρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των εργασιών του νέου ατόμου και της εκπλήρωσης των στόχωντου οργανισμού.

Ο Δρ. RonMcKinley, Πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής ISO/TC 260, η οποία ετοίμασε το πρότυπο ISO/TS 30411, δήλωσε ότι αποτελεί βασικό εργαλείο για κάθε οργανισμό, ανεξαρτήτως μεγέθους ή τομέα δραστηριοποίησης και πρόσθεσε «Θέλοντας να μετρήσουμε την απόδοση των νεοπροσληφθέντων, αυτή η τεχνική προδιαγραφή παρέχει έναν συγκεκριμένο τρόπο αξιολόγησης των επιδόσεών τους έναντι συγκεκριμένων μετρήσιμων στόχων ή προσδοκιών που σχετίζονται με τη συνολική επιτυχία της εταιρείας/Οργανισμούκαι ως εκ τούτου λειτουργεί ως ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την υποβολή εκθέσεων.»

Το ISO/TS 30411 μπορείτε να το προμηθευτείτε ή να το μελετήσετε από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS), ο οποίος είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης της Κύπρου.

*Λειτουργός Διοίκησης και Διεθνών Σχέσεων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)

Πηγή: ISO