Πρόεδρος με Διεθνές Κύρος

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Πολλές φορές τόνισα ότι στις επερχόμενες εκλογές δεν θα κληθεί ο λαός να επιλέξει και να εκλέξει απλά ένα τοπικό ηγέτη που θα ασχολείται μόνο με τα τοπικά προβλήματα, αλλά ηγέτη που πέραν από την διαχείριση της εσωτερικής διακυβέρνησης η εμβέλεια και η δράση του πρέπει να ξεπερνά τα στενά σύνορα της μικρής μας πατρίδας και το εκτόπισμα του πρέπει να είναι μεγαλύτερο μίας μικρής χώρας όπως της Κύπρου. Μόνο έτσι η μικρή μας πατρίδα θα συνεχίσει να έχει ελπίδα και προοπτική για να πάει μπροστά και να κατορθώσουμε να συνεχίσουμε τις σημαντικές μας επιτυχίες στο κοινωνικοοικονομικό τομέα και να πετύχουμε επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος εντός των αρχών και Αξιών της ΕΕ και του Ο.Η.Ε.

Πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε τυχεροί, γιατί την τελευταία πενταετία αποδείχθηκε στη πράξη, ότι αυτόν τον ηγέτη τον διαθέτουμε και είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Δεν απαιτείται επιχειρηματολογία επί τούτου γιατί απέδειξε εμπράκτως ότι και ηγέτης είναι και ηγετική παρουσία αποτυπώνει στο εξωτερικό και εντός ΕΕ τυγχάνει τέτοιας αναγνώρισης ,ανάμεσα στους άλλους 27 ηγέτες, που αναδεικνύεται και βρίσκεται στους ηγέτες πρώτης γραμμής της Ευρώπης.

Μπορεί κάλλιστα προς επιβεβαίωση του λόγου το αληθές να σταχυολογήσουμε μέσα από την αδιάψευστη πολιτική πραγματικότητα, γεγονότα που επιβεβαιώνουν, την Ηγετική Παρουσία και το Έργο του Νίκου Αναστασιάδη, στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων για το τόπο μας.

ΠΡΩΤΟΝ. Αποδείχθηκε με όσα επακολούθησαν της Χρεωκοπίας της Κυπριακής Οικονομίας το 2013, ότι η κρίση χρειαζόταν ηγέτη κι επιβεβαιώθηκε μέσα από το τιτάνιο έργο της διάσωσης της Κυπριακής Οικονομίας, από τον Νίκο Αναστασιάδη.

ούτο επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Σοσιαλιστή Πρόεδρο του Eurogroup, τον Ντάϊσεμπλουμ, όπου με ειλικρίνεια ανέφερε ότι στο Eurogroup οι διαθέσεις όλων ήταν άγριες, εχθρικές και ακραίες σε βάρος της Κύπρου εξαιτίας του τι προηγήθηκε με την οικονομία με την διακυβέρνηση Χριστόφια. Όμως η σθεναρή, διεκδικητική και ηγετική θέση του Νίκου Αναστασιάδη τους οδήγησε να συμβιβαστούν με τη πιο ήπια πρόταση, για επιβολή τέλους στις καταθέσεις που αντιστοιχούσαν μόνο με τους τόκους 18 μηνών. Παρά ταύτα η Κυπριακή Βουλή απέρριψε τη πρόταση αυτή που θα επέφερε τις ελάχιστες επιπτώσεις και οδήγησε την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες σε τραγικές απώλειες.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ Παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα στην χρεωκοπημένη κυπριακή οικονομία, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και γενικά σε ολόκληρη τη κυπριακή οικονομία και κοινωνία, ο Νίκος Αναστασιάδης πέτυχε το ακατόρθωτο. Επανέφερε τη Κυπριακή Οικονομία σε εντυπωσιακούς ρυθμούς Ανάπτυξης, μείωσε την Ανεργία κατά 50% με βέβαιη τη προοπτική δημιουργίας συνθηκών πλήρους απασχόλησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Παρά τα εναπομείναντα προβλήματα της πρωτοφανούς κρίσης που έπληξε τη κυπριακή οικονομία, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι στη Κύπρο συνετελέσθη ένα μικρό θαύμα εξαιτίας της αποφασιστικότητας και των ηγετικών πρωτοβουλιών του Νίκου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης του.

ΤΡΙΤΟΝ Όσο κι εάν κάποιοι επιχειρούν να ασκήσουν κριτική στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό μία είναι η αλήθεια. Αυτή την αλήθεια την αποτύπωσε η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς ο οποίος τόνισε ξεκάθαρα ότι το Crans Montana αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη δική μας πλευρά. Οι χειρισμοί μας υπήρξαν άψογοι και για πρώτη φορά η Τουρκία βρέθηκε ενώπιον των ευθυνών της και υποχρεώθηκε να συζητά τα ζητήματα ασφάλειας κι εγγυήσεων που για 43 χρόνια αρνείτο πεισματικά. Ακόμη για πρώτη φορά ο Ο.Η.Ε. υιοθέτησε τις θέσεις μας, για να γίνει επιτέλους η Κύπρος μία κανονική χώρα, χωρίς τουρκικά στρατεύματα και εγγυήσεις.

Το οξύμωρο είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που όλα τα κόμματα υμνολογούν το Κοτζιά, την ίδια ακριβώς στιγμή ασκούν κριτική και στο Πρόεδρο.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Μέσα από την πεντάχρονη διαδρομή της Διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, όλοι οι πολίτες αποτελούν αδιάψευστοι μάρτυρες για το που βρισκόταν ο τόπος μας το 2013 και το που βρίσκεται σήμερα τόσο για τα εσωτερικά θέματα όσο και για την εξωτερική μας πολιτική και το κύρος κι εκτόπισμα που απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει ότι όλα αυτά τα επιτεύγματα ήταν πρωτίστως αποτέλεσμα μίας ορθής, καλοσχεδιασμένης, αποτελεσματικής πολιτικής που απαιτούσε πραγματικό Ηγέτη για να μπορέσει να τα υλοποιήσει και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία.

Είμαστε περήφανοι γιατί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έργο του αναγνωρίζεται κι επιδοκιμάζεται στο εξωτερικό και στο πρόσωπο του όλοι αναγνωρίζουν ένα Ηγέτη μίας μικρής χώρας με τεράστιο κύρος, εκτίμηση και σεβασμό που απορρέει μέσα από το έργο, τη δράση και τη παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στην ΕΕ και Διεθνώς.

Εάν, λοιπόν, πραγματικά επιθυμούμε η Κύπρος να συνεχίσει να διαθέτει Ηγέτη, που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης και καθημερινά να καταγράφουμε επιτυχίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τούτο διασφαλίζεται με σιγουριά, με το Νίκο Αναστασιάδη.

Εάν επιθυμούμε να ξαναμπούμε στο φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας, με αόριστες στρατηγικές και μη δοκιμασμένες συνταγές που θα δημιουργούν περιπέτειες για το τόπο και το λαό μας, τα επόμενα πέντε χρόνια, τότε η ιστορία θα επαναληφθεί γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις τραγικές συνέπειες, πισωγυρίζοντας κι αδικώντας τη πολύπαθη πατρίδα μας και τις μέλλουσες γενεές.

-*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ