Πρόεδρος: Η Κύπρος τιμά σήμερα τον Μάριο Τόκα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας την τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Κηποθεάτρου Λεμεσού σε Δημοτικό Κηποθέατρο “Μάριος Τόκας”, τόνισε ότι ο Μάριος Τόκας δεν αγαπήθηκε μόνο από τους Λεμεσιανούς, αλλά και από όλους τους Κύπριους και όλους τους Ελλαδίτες και κατατάσσεται στους μεγάλους μουσουργούς.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου στην εκδήλωση:

“Η Κύπρος ολόκληρη, αλλά ξεχωριστά η πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε ο Μάριος Τόκας, τιμά σήμερα τον υπέροχο μουσουργό, υπέροχο δημιουργό, τον ευαίσθητο καλλιτέχνη.

Θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού και όλους όσοι πήραν την πρωτοβουλία για τη μετονομασία του Δημοτικού Κηποθέατρου σε Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», και πιο συγκεκριμένα τον φίλο Δήμαρχο για την πρωτοβουλία που είχε.

Τον Μάριο Τόκα, τις μελωδίες του και το καταπληκτικό του ταλέντο μας οδηγεί στους δρόμους που η δική του φαντασία πρώτα συλλάμβανε και μετά μας έκανε κοινωνούς της.

Νιώθω μια ιδιαίτερη συγκίνηση απόψε και είναι ένα κοινό συναίσθημα που όλοι νιώθουμε διότι αντικρίζοντας τη φωτογραφία του Μάριου φέρνουμε στο μυαλό μας πριν και πάνω από όλα τον άνθρωπο, τον σεμνό καλλιτέχνη, τον υπέροχο δημιουργό.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζουμε απόψε τον γιο του, τον Άγγελο. Εύχομαι Άγγελε να ακολουθήσεις τα χνάρια του πατέρα σου και να νιώθεις την τιμή που όλοι εμείς νιώθουμε, όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, να μοιραστούμε φιλικά αισθήματα και να νιώθουμε τόσο περήφανοι ως Λεμεσιανοί και ως Κύπριοι, διότι ο Μάριος δεν αγαπήθηκε μόνο από τους Λεμεσιανούς, αλλά αγαπήθηκε από όλους τους Κύπριους και όλους τους Ελλαδίτες και κατατάσσεται στους μεγάλους μουσουργούς.

Ευχαριστώ τον Νίκο και την Σκεύη, τα αδέλφια του, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν και κρατούν τους στενούς δεσμούς με τον Μάριο Τόκα. Γνωρίζω την επιθυμία να μετατραπεί το σπίτι των γονιών σας σε μουσείο για τον Μάριο Τόκα. Θα είμαι στο πλευρό σας, το κράτος θα συμπαρασταθεί ώστε να γίνει πραγματικότητα και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που τόσες φορές μας έχει ενθουσιάσει, συγκινήσει, που έχει μελοποιήσει Έλληνες και Κύπριους ποιητές, που η πολιτικοποίηση του ήταν κατά κύριο λόγο αυτό που πρέπει να διακρίνει τον κάθε πολιτικό: η ανθρωπιά και η αγάπη στην πατρίδα.

Είχε αρχές και αξίες ο Μάριος. Είναι αυτό που τον βοήθησε σημαντικά στο να δημιουργήσει τα υπέροχα τραγούδια που όλοι τραγουδούμε είτε αναφέρονται στη μοιρασμένη πατρίδα μας είτε είναι τα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλων. Έτσι όπως την Ελλάδα αγαπούμε θα αγαπούμε πάντα και τον Μάριο. Η κάθε λέξη, η προσπάθεια να δώσεις ένα βιογραφικό του Μάριου δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεγάλη προσφορά του.
Αιωνία να είναι η μνήμη του και πάντα να χαιρόμαστε τα τραγούδια του.”