Πρόεδρος: Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μόνο η Κύπρος μας που κερδίζει

«Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μόνο η Κύπρος μας που κερδίζει και αυτή θέλουμε να πάρουμε μπροστά», είπε απόψε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους είπε «σας ευχαριστώ όλους, εσάς και τον κυπριακό λαό».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στο εκλογικό του επιτελείο όπου σε ομιλία του ανέφερε ότι «σήμερα ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε και θέλω να τον ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη του και την ισχυρή εντολή.

Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και όσους ελεύθερα ασκώντας το δικαίωμα τους ψήφισαν τον ανθυποψήφιο μου κ. Μαλά ή έκαναν άλλες επιλογές.

Θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Μαλά και τους άλλους ανθυποψηφίους μου, και τις πολιτικές δυνάμεις.

Ευχαριστώ και όσους εργάστηκαν για τη διεξαγωγή μιας άψογης εκλογικής διαδικασίας. Το Υπουργείο Εσωτερικών, τους λειτουργούς του και όσους συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. Ευχαριστώ τον Αρχηγό και τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης για την τάξη που επικράτησε, την άψογη συμπεριφορά και όλους γενικότερα τους πολίτες για το ήθος που επέδειξαν.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εσάς από καρδιάς. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του κόμματος και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου, τους βουλευτές του κόμματος και όλα γενικά τα στελέχη.

Ευχαριστώ τους Υπουργούς και τους συνεργάτες μου στο Προεδρικό, ευχαριστώ τα οργανωμένα σύνολα και τους φορείς της κοινωνίας, τους αγωνιστές και τους συνδέσμους αντιστασιακών, τα επιτελεία σε όλες τις επαρχίες, αλλά και τους εκατοντάδες εθελοντών που πίστεψαν στο όραμα μας για μια Κύπρο που θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού.

Η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε σήμερα. Ό,τι και αν ελέχθη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ανήκει για μένα στο παρελθόν. Από αύριο ξεκινά μια νέα μέρα, μια νέα εποχή όπου ο λαός μας απαιτεί από όλους συνεργασία και ενότητα, γιατί μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας.

Από δικής μου πλευράς θέλω να επαναλάβω τη διαβεβαίωση ότι είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με όλους. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας. Θα συνεχίσω να λειτουργώ ως Πρόεδρος όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων.

Όπως μέσα από τη συνεργασία αυτά τα πέντε χρόνια μαζί βγάλαμε τη χώρα από τα αδιέξοδα, έτσι και θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε μαζί – και αναφέρομαι στις πολιτικές δυνάμεις – για ένα κράτος σύγχρονο, ένα κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, στις προσδοκίες των νέων μας, για ένα κράτος πρόνοιας, ένα κράτος που θα ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα, ώστε μέσα από την ανάπτυξη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανεργία. Ένα κράτος με μηδενική ανοχή στη διαφθορά, αλλά και με πίστη στις αρχές της αξιοκρατίας. Ένα κράτος που θα συνεχίσει να είναι αξιόπιστο και ενεργό στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι η επανένωση της πατρίδας μας. Θέλω να σας βεβαιώσω πως θα συνεχίσω με την ίδια αποφασιστικότητα να εργάζομαι για την επίτευξη της μεγίστης δυνατής ενότητας των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο. Ένα στόχο που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Ένα κράτος χωρίς τα όποια εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα και χωρίς την παρουσία ξένου στρατού. Ένα κράτος που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού Ελληνισμού, χωρίς να παραγνωρίζει τις όποιες εύλογες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Και θέλω με την ευκαιρία να καλέσω όλους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να κατανοήσουν ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους και τις νέες μας, θέλω να ευχαριστήσω όσους με πλαισίωσαν εθελοντικά και έδωσαν με το δυναμικό παρών τους αυτή την περήφανη νίκη που ανήκει σε όλους ανεξαίρετα τους νέους μας.

Άφησα τελευταία την οικογένεια μου. Τη σύζυγο μου Άντρη, τις θυγατέρες μου, τους γαμπρούς μου, τα αγαπημένα μου εγγόνια και τη μάνα μου. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχαριστήσω θερμά για την αμέριστη συμπαράσταση, την ανοχή και την αγάπη με την οποία με περιέβαλλαν και με την οποία τόσα χρόνια με περιβάλλουν. Χωρίς τη στήριξη τους πραγματικά δεν θα μπορούσα να φέρω σε πέρας το δύσκολο έργο μου.

Θέλω για άλλη μια φορά να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου. Απόψε δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Υπάρχει μόνο η Κύπρος μας που κερδίζει και αυτή θέλουμε να πάρουμε μπροστά».