Πρόγραμμα ανίχνευσης της κατάθλιψης από τον υπολογιστή

Ένα νέο πρόγραμμα ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα τις πρόωρες ενδείξεις κατάθλιψης στον άνθρωπο.

Το πρόγραμμα αυτό αναλύοντας τις φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο Facebook, στο Instagram και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί μέσα από τις μαυρίλες που αντανακλώνται από τις φωτογραφείς, να δημιουργηθεί ένα νέου τύπου σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την επερχόμενη κατάθλιψη, το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε να ενσωματωθεί ακόμη και σε εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.

Μέχρι τώρα οι δοκιμή έχει γίνει σε 166 χρήστες και σχεδόν 44.000 φωτογραφίες δείχνει ότι έχει ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 70% στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης, έναντι 42% που έχουν οι παθολόγοι και γενικοί γιατροί (όχι οι ψυχολόγοι και ψυχίατροι).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Κρις Ντάνφορθ και ‘Αντριου Ρις των πανεπιστημίων Βερμόντ και Χάρβαρντ αντίστοιχα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πληροφορικής “EPJ Data Science”.

Η μελέτη δείχνει ότι οι φωτογραφίες των χρηστών με αρχόμενη κατάθλιψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να έχουν πιο σκούρα χρώματα (μια ένδειξη αρνητικής ψυχικής διάθεσης), να περιέχουν λιγότερα πρόσωπα και πολλές μοναχικές «σέλφι» (μια ένδειξη εσωστρέφειας), να προσελκύουν περισσότερα σχόλια από άλλους χρήστες (όχι πάντα θετικά) και να κάνουν μικρότερη χρήση των διαφόρων φίλτρων.