Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλεται η άτυπη συνάντηση  του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών στο Τρόοδος, το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα και η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την υπόθεση καταγγελιών κατά του Βοηθού ΓΕ για δωροδοκία.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριό της θέμα με τίτλο “Πάει Ισραήλ” γράφει ότι γεύμα στον ΥΠΕΞ του Ισραήλ παρέθεσε χθες στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα. Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στο γεύμα των δύο ανδρών ήταν διμερή θέματα, το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το πόρισμα Καλλή που αφορά ισχυρισμούς για δωροδοκία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου από δικηγορικό γραφείο. Επίσης, αναφέρεται στη συνέντευξη  του ειδικού συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Δικαίου της Θάλασσας, Ανδρέα Ιακωβίδη, ο οποίος είπε ότι οι τοποθετήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Ειντε στη συνέντευξή του  σε ό,τι αφορά την κυριαρχία κρατών στην ΑΟΖ τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με  τίτλο “Λύση μέχρι το Δεκέμβριο”, γράφει ότι για λύση του Κυπριακού μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή το αργότερο μέχρι το Φεβρουάριο του 2016 κάνει λόγο ο Τ/κ ηγέτης Ν. Ερογλου, επικαλούμενος τον οδικό χάρτη που παρέδωσε στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έιντε που αφορά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα προβάλλει τη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή ο οποίος μίλησε για καλοκαίρι αλλαγών στον τομέα της εκπαίδευσης και ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο σύστημα διορισμών είναι η διαχείριση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών. Επίσης, η `Α` γράφει ότι κυριολεκτικά στη μία ψήφο θα κριθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αφερεγγυότητα.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Δεν κάνει πίσω στα ενεργειακά”, γράφει ότι διπλό μήνυμα θέλησε να στείλει η Λευκωσία μέσα από την άτυπη αλλά ουσιαστική συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, πρώτον ότι η Λευκωσία συνεχίζει απρόσκοπτα τα ενεργειακά της σχέδια και δεύτερον ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ αναβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο. Προσθέτει ότι συζήτησαν και το Κυπριακό για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οι λαθρέμποροι ναρκωτικών στράφηκαν φέτος στην παραγωγή, μειώνοντας έτσι το ρίσκο για να εντοπιστούν κατά την εισαγωγή, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΥΚΑΝ. Γράφει ακόμη ότι οι Κύπριοι, πιστοί στην παράδοση, τίμησαν και φέτος με κάθε λαμπρότητα τα πασχαλινά έθιμα, τα λαμπριάτικα παιχνίδια της Δευτέρας του Πάσχα, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την οικονομική κρίση.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Αναπάντητες επιστολές Γενικού Ελεγκτή”, γράφει ότι σε ώτα μη ακουόντων καταλήγουν οι επιστολές του Γενικού Ελεγκτή σε αρμόδιους κρατικούς φορείς και στο Δήμαρχο Λάρνακας σχετικά με καταγγελία για παράνομη εγκατάσταση των εταιρειών υποστήριξης της ενεργειακής βιομηχανίας στο λιμάνι της Λάρνακας και ότι ο Γενικός Ελεγκτής επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία Medserv εγκαταστάθηκε στο λιμάνι χωρίς πολεοδομική άδεια και χωρίς άδεια οικοδομής. Σε άλλο της θέμα η `Χ` προβάλλει το β` μέρος της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη στην εφημερίδα, ο οποίος εξέφρασε τη θέση ότι η ΕΕ θα αναμιχθεί ενεργά στο Κυπριακό εάν παραχθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Επίσης, γράφει ότι στην τελική ευθεία μπήκαν στα κατεχόμενα οι επτά υποψήφιοι ενόψει των παράνομων προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.