Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Στα πρωτοσέλιδα σήμερα προβάλλεται το θέμα του μη εντοπισμού εκμεταλλεύσιμης συγκέντρωσης υδρογονανθράκων από τη γεώτρηση της ENI/KOGAS στο οικόπεδο “Αμαθούσα” , η αποκάλυψη του εισαγγελέα της Μασσαλίας ότι ο συγκυβερνήτης οδήγησε συνειδητά στη συντριβή το Airbus και  η κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΣΥΚΑΛΑ και δύο οργανώσεων που τάσσονται κατά των εκποιήσεων.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Κύριο θέμα της με τίτλο «Ζωντανή η ελπίδα στο βυθό της κυπριακής ΑΟΖ» γράφει ότι ούτε στην “Αμαθούσα” εντοπίστηκαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ωστόσο, η Κυβέρνηση, δια του ιδίου του Προέδρου Αναστασιάδη, διαμηνύει ότι ουδόλως διαφοροποιείται ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν δύο “Θυραεννιώτες” για τις βομβιστικές επιθέσεις. Γράφει επίσης ότι για έξι ώρες κατέθετε χθες ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ενώπιον του Παναγιώτη Καλλή.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Με τίτλο «Σύγκρουση ΑΚΕΛ-Νικόλα για το πολιτικό χρήμα…» γράφει ότι σε οξείς τόνους και με σκληρή γλώσσα εκατέρωθεν εξελίχθηκε χθες η αντιπαράθεση ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ για το πολιτικό χρήμα. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας καλεί την Επιτροπή Θεσμών να μη συζητήσει δημόσια το θέμα της FBME, τονίζοντας ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την Κυπριακή Δημοκρατία. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατάργησε τη διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι σήμερα για τη μετακίνηση ή απόσπαση δημοσίων υπαλλήλων και εγκαθίδρυσε Μηχανισμό Εσωτερικής Αγοράς Εργασίας στη Δημόσια Υπηρεσία.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με τίτλο “Μαύρη τρύπα στις ανακρίσεις” γράφει ότι οκτώ μήνες μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κανένας υπερ-σέρβερ δεν αγοράστηκε για τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την επιτάχυνση των ποινικών ανακρίσεων για την οικονομία. Αλλού γράφει ότι σταθερότητα πλην όμως διπλής ανάγνωσης δείχνουν τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γράφει, επίσης, ότι εμπιστευτικοί φάκελοι ιατρών εξαφανίστηκαν από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας με αποτέλεσμα το θέμα να οδηγηθεί στην Αστυνομία.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Με τίτλο “Ζητούν…ρέστα για τον εργασιακό μεσαίωνα” γράφει ότι κυβερνώντες και εργοδότες παρεξήγησαν την ωριμότητα και την υπευθυνότητα που επέδειξαν μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι και αναφέρεται στο ογκούμενο κύμα διαμαρτυρίας εργαζομένων. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για δήλωση “βόμβα” του Υπουργού Υγείας ότι “ΓεΣΥ δεν πρόκειται να δούμε τον Ιούνιο 2015”. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Επίτροπο Διοίκησης και στη δήλωσή του ότι η πάταξη του ρατσισμού είναι δύο φορές καθήκον των Κυπρίων.

Cyprus Mail:  Με τίτλο “Ο Συγκυβερνήτης ήθελε να καταστρέψει το αεροπλάνο” γράφει ότι όπως δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus 320 φαίνεται πως ήθελε «να καταστρέψει το αεροσκάφος». Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα μεγάλη φωτογραφία από την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή των μελών του Συνδέσμου Καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο αίτημα της Eni-Kogas για επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου και των στοιχείων που έχουν καταγραφεί στην κυπριακή ΑΟΖ, για περίοδο δύο χρόνων.

Με τίτλο «Κυπριακό – Φυσικό αέριο: Άρον – άρον συνομιλίες και περίεργα τεχνικά διαλείμματα» η εβδομαδιαία εφημερίδα «Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα ότι πρώτα ήταν η γαλλική TOTAL που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ και επανήλθε υπογράφοντας άλλη συμφωνία τροποποιημένη και παραμένει και τώρα το ίδιο γίνεται με την ENI, μόνο που σε αυτή την περίπτωση το «τεχνικό» διάλειμμα της ιταλικής εταιρείας προαναγγέλθηκε και προηγήθηκε της ανακοίνωσης ότι η Αμαθούσα είναι στείρα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος προσπαθεί να μαζέψει τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώ σε άλλο της θέμα αναφέρεται στη μοιραία πτώση του Airbus στις Άλπεις, κάνοντας λόγο για τραγωδία στον αέρα.

The Cyprus Weekly: Με  τίτλο “Δίχρονη διακοπή γεωτρήσεων” γράφει ότι η ENI/KOGAS ζήτησε δύο χρόνια διακοπή από τις εξορύξεις προκειμένου να προβεί στην επαναξιολόγηση του γεωλογικού της μοντέλου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην άρση των απεργιακών μέτρων των συντεχνιών της ΑΗΚ για 15 μέρες. Αλλού δημοσιεύει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στην εφημερίδα, ότι όλες οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και μόνο “ένας βλάκας” θα απέρριπτε αυτή την ευκαιρία.