Πρωτοσέλιδα από εφημερίδες

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα των Κυπριακών εφημερίδων

Σημερινή: Με τίτλο “`Αποχώρηση στρατευμάτων δεν είναι εφικτή από την πρώτη μέρα`” προβάλλει συνέντευξη στη `Σ` του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι για το χρονικό περιθώριο υπάρχει μελέτη από τις στρατιωτικές αρχές και ότι δεν είδαμε καθοριστικές ενέργειες από την Τουρκία για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι δεν είναι εφικτή αποχώρηση στρατευμάτων από την πρώτη μέρα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για τουρκικό σχέδιο προσάρτησης μετά τη λύση. Επίσης, αναφέρει ότι είναι πολύ πιο βαθύ το αδιέξοδο στο Κυπριακό από ό,τι ομολογείται.

Αλήθεια: Με τίτλο  “Πάντα καχύποπτοι” γράφει ότι αποστομωτική απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης στο ΔΗΚΟ με αφορμή την ομιλία του προς τα μέλη της ΚΣΣΕ και ειδική αναφορά του ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα στο τέλος του οποίου η Κύπρος θα είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αλλού γράφει ότι από το 2009 έχει να καταγράψει κέρδη το ΧΑΚ και αναφέρεται σε `τζίρο που παραπέμπει σε συνοικιακό μπακάλικο`, με συνολικό όγκο εργασιών τον Οκτώβριο μόλις 4 εκ. Ευρώ. Προβάλλει την ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο Ανώτατο Συμβούλιο ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κατάρρευση ούτε αδιέξοδο στο Κυπριακό και ότι ο Ακιντζί δεν είναι Ντενκτάς αλλά απογοήτευσε στο Μον Πελεράν.

 Φιλελεύθερος: Με τίτλο  “Προθέρμανση για εγγυήσεις” γράφει ότι πρώτος στόχος παραμένει η επανέναρξη σύντομα στη Λευκωσία των διαπραγματεύσεων, η προσοχή όλων, ωστόσο, παραμένει στην τελική φάση, που θα είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης. Η εφημερίδα προβάλλει στην πρώτη της σελίδα φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 90 χρονών και γράφει ότι έφυγε το σύμβολο της επανάστασης. Σε άλλο της θέμα ο `Φ` γράφει ότι το Κυπριακό επικαλείται ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, πέραν του προσφυγικού, προκειμένου να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Χαραυγή: Με τίτλο  “Η βούληση για λύση δεν υποχωρεί”, γράφει πως δεν χάθηκε η ελπίδα για λύση και ότι μια μέρα στην άλλη πλευρά της Λευκωσίας, της μιας και μόνης μοιρασμένης πρωτεύουσας, και μια κουβέντα από καρδιάς με συμπατριώτες μας Τ/κ, αυτό το μήνυμα στέλλει. Προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα φωτογραφία του Φιντέλ Κάστρο και γράφει “στο καλό κομαντάντε! Η οικουμένη αποχαιρετά τον ηγέτη-σύμβολο`. Αναφέρεται επίσης στην ανομβρία και γράφει ότι λάσπη αντί νερού υπάρχει στα φράγματα.

Sunday Mail: Με τίτλο  “Η τύχη της Μόρφου μπλοκάρει τη λύση” γράφει ότι η τύχη της Μόρφου είναι το πρόσκομμα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και ήταν η κύρια αιτία που ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας την περασμένη Δευτέρα. Επίσης, σε άλλο της θέμα γράφει για τη συμφωνία ηλεκτρισμού στα κατεχόμενα με την Τουρκία που οδήγησε την Κύπρο σε διαβήματα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ. Προβάλλει και αυτή η εφημερίδα φωτογραφία από το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο και γράφει ότι και η Κύπρος υπέβαλε τα σέβη της.

Καθημερινή: Με τίτλο  “Κινήσεις Αμερικανών – ΟΗΕ μετά το φρένο από Ερντογάν” γράφει ότι με αποστολή να βρουν τη χρυσή τομή για επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έρχονται στη Λευκωσία, σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ και την Πέμπτη ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Προβάλλει επίσης συνέντευξη στην `Κ` του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα ο οποίος είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού. Αλλού, γράφει ότι εντείνονται τα σενάρια τρόμου για την ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία.

 Μάχη: Με τίτλο  “Πόλεμος κατά τη διαφθοράς” προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος δήλωσε ότι με νομικό οπλοστάσιο, αλλά και αποφασιστικότητα, η κυβέρνηση προχωρά στην ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις εξελίξεις στο Κυπριακό και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε τις προϋποθέσεις για επανέναρξη του διαλόγου και προσθέτει ότι ζητείται πραγματικός συνομιλητής. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος έχει πρωτιά στην αιμοδοσία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αλλά όχι επάρκεια.