Προς πολιτικούς και πολιτικάντηδες

Του Μάριου Μυλωνά*

Κύριοι, μετά λύπης μας βλέπουμε ότι απειλείται αποκοπή επιδομάτων στους νοσηλευτικούς λειτουργούς, νυχτερινής εργασίας, Κυριακής και κατά τις μέρες των αργιών.

Γνωρίζοντας ότι διακατέχεστε από προχειρότητα και αντιεπαγγελματισμό στις αποφάσεις σας θα σας δώσουμε κάποιες απαντήσεις ως κίνημα Λακεδαιμόνιοι.

Όπως σίγουρα δεν γνωρίζεται οι νοσηλευτικοί λειτουργοί έχουν αποκοπές σχεδόν το 1/3 της απογευματινής τους εργασίας  από τις αρχές Σεπτεβρίου. Όπως σίγουρα δεν γνωρίζετε, οι νοσηλευτές είναι πλέον όλοι πτυχιούχοι αφού εξαναγκάστηκαν σε αναβάθμιση του διπλώματος τους σε πτυχίο “έμμεσο εκβιασμό” πληρώνοντας το ποσό των 2000 ευρώ με προσωπικά τους έξοδα χωρίς όμως να ενταχθούν  στη κλίμακα Α8 όπως όλοι οι πτυχιούχοι της δημόσιας υπηρεσίας με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης.

Της κρίσης της οποία εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε με τα τραγικά και ηθελημένα σας λάθη. Οι νεοεισερχόμενοι πτυχιούχοι νοσηλευτές έχουν μηνιαίες απολαβές 900 ευρώ, δηλαδή υποβαθμίστηκαν στη κλίμακα Α2 της δημόσιας υπηρεσίας. Οι νοσηλευτές αποδέχθηκαν την αποκοπή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης… Αν είναι δυνατόν….

Παλεύουμε καθημερινά με τις ασθένειες και να δεν δικαιούμαστε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των ασθενών μας. (Νοσηλευτές να πληρώνουν νοσηλευτές).

Κάθε νοσηλευτής υποχρεώνεται να ανανεώνει την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος του κάθε 4 χρόνια πληρώνοντας το ποσό των 35 ευρώ.  Βασική προυπόθεση όμως είναι η υποχρεωτική συμπλήρωση αριθμού μοριοδότησης κατα τη διάρκεια των 4 χρόνων είτε παρακολουθώντας συνέδρια – σεμινάρια τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι οι νοσηλευτές.

Κύριοι πολιτικάντηδες, οι νοσηλευτές κινδυνέυουν καθημερινώς κατά την εκτέλεση της εργασίας τους ειδικά οι “ήρωες” συνάδελφοι που εργάζονται στο νοσοκομέιο Αθαλάσσας, (ειδικά στους θαλάμους 23 και 24 και όχι μόνο), στα κέντρα αποτοξίνωσης και  απεξάρτησης αντιμετωπίζοντας οξεία περιστατικά καθώς επίσης και στο τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών.

Πολλές φορές αντιμετωπίζουν ακραία περιστατικά όπου πολλές φορές κτυπήθηκαν  αδυνατώντας οι εκάστοτε κυβερνήσεις να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. (αδυναμία, ανικανότητα, προχειρότητα, αδιαφορία)… Δεν θα εξαιρέσουμε τις μονάδες εντατικής θεραπείας χωρίς  βέβαια να θέλω να μειώσω το έργο όλων των υπόλοιπων συναδέλφων γενικής νοσηλευτικής και νοσηλευτές ψυχικής υγείας. Ο κάθε θάλαμος έχει τις ιδιαιτερότητες του.

Θα αναφερθώ επίσης στη ψυχική φθορά που υπόκεινται οι νοσηλευτές στο περιβάλλον που εργαζονται αντιμετωπίζοντας περιστατικά που ούτε καν σε ταινίες τρόμου  έχετε ποτέ δει. (δυστυχήματα, ακρωτηριασμούς, κλινικά νεκροί, περιστατικά καρκίνου, αλκοολισμού, τοξικοεξαρτώμενοι, κακοποιημένα παιδιά..) Οι νοσηλευτές έχοντας τα ψυχικά αποθέματα δίνουν καθημερινά νοσηλευτική φροντίδα και ψυχολογική στήριξη.

Παρατηρούνται επίσης υψηλά ποσοστά νοσηρότητας στους νοσηλευτές σε συγκεκριμένες παθήσεις όπως διαβήτης, σπονδυλική στήλη, υπέρταση και αγχώδεις διαταραχές.

Γι’ αυτό θα ήταν φρόνιμο κύριοι να κάνετε δέυτερες σκέψεις  αφού τώρα γνωρίζετε και θα είστε υπόλογοι στις αποφάσεις σας πριν πειράξετε ένα επάγγελμα το οποίο είναι λειτούργημα, για το καλό όλων μας και ειδικά των ασθενών μας και για παροχή ανταγωνιστικής ποιοτικής υγειονομικής εξατομικευμένης νοσηλευτικής φροντίδας.

Οι Λακεδαιμόνιοι στηρίζουν όσους εργάζονται νυχτέρια, Κυριακές και αργίες και ειδικά τα σώματα στρατού και ασφαλείας που πιθανόν να τους γίνουν αποκοπές.

Συναγωνιστές και αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνω με τα εξής λόγια ενός αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου:

“Όσοι αδιαφορουν για τα κοινά είναι καταδικασμενοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερους τους” Πλάτων 427-347πχ

Οι πιο πάνω θέσεις είναι θέσεις των Λακεδαιμόνιων και στηρίζουν σθεναρά το δίκαιο αγώνα των νοσηλευτών.

*Μάριος Μυλωνάς

Πρόεδρος του υπό σύσταση κινήματος Λακεδαιμόνιων