“Προετοιμάζουμε ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα επανενωμένη”

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ, Ανδρέα Πατσαλίδη και Χαράλαμπου Πεττεμερίδη, που τελέστηκε στον ιερό ναό της Παναγίας Κανναβιών τόνισε την  μεθοδικότητα, την αποφασιστικότητα και την διεκδικητικότητα της Κυβέρνησης ώστε η Κύπρος να γυρίζει σελίδα σήμερα.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο κ. Υπουργός είπε ότι ως Κυβέρνηση «αφήνουμε πλέον πίσω μας, την αναποφασιστικότητα, την αδράνεια, την ηττοπάθεια και τον ραγιαδισμό και θέτουμε τις επώδυνες αλλά αναγκαίες βάσεις που θα θεμελιώσουν την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη και που θα διανοίξουν στην νέα γενιά, ένα πιο αισιόδοξο, ένα πιο ελπιδοφόρο αύριο».

Πρόσθεσε: «Προετοιμάζουμε ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα επανενωμένη, απαλλαγμένη από τα δεσμά της κατοχής και από αυτόκλητους αφέντες. Αξιοποιούμε κάθε δυνατή συμμαχία με διεθνείς δρώντες και συμμαχικές δυνάμεις, φιλοδοξώντας να πολλαπλασιάζουμε τις δυνατότητες άσκησης πιέσεων προς την Άγκυρα. Αξιοποιούμε, όχι εν είδη ευχολογίων, αλλά σε πραγματικούς όρους τη γεωστρατηγική μας δυναμική. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες σε θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής, προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε το κύρος μας και να ενδυναμώσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ στις εν εξελίξει, συνομιλίες για επίλυση του κορυφαίου εθνικού μας προβλήματος».

Οφείλουμε, σήμερα, μπροστά στις συσσωρευμένες πολιτικές και οικονομικές αντιξοότητες, να προσμετρήσουμε με περίσκεψη, ο καθένας από εμάς, τις δικές του ευθύνες – όχι σε ένα ασαφές και αόριστο πλαίσιο, αλλά στην καθημερινή μας πρακτική και διαγωγή, έναντι της πατρίδας και των συμπολιτών μας, επεσήμανε ο κ. Υπουργός.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι πρέπει να περάσουμε από την αντίσταση στη λήθη, τη διατήρηση της πίστης για επανένωση της πατρίδας μας και το τερματισμό της τουρκικής κατοχής, μέχρι την στηλίτευση των κρουσμάτων διαφθοράς και της ανομίας, από την τήρηση του Νόμου και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας, μέχρι την αρωγή προς ευάλωτους συμπολίτες μας και τον σεβασμό στην διαφορετική άποψη.

«Οφείλουμε σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, να περάσουμε με λίγα λόγια, από το ‘εγώ’ στο ‘εμείς’ και να ρωτήσουμε επιτέλους τους εαυτούς μας, όχι το τι μπορεί να δώσει η πατρίδα σε εμάς, αλλά στο τι μπορούμε, εμείς να προσφέρουμε στην πατρίδα. Αδικήσαμε τους εαυτούς μας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό είναι το ιστορικό μας χρέος, έναντι στις απελθούσες και επερχόμενες γενεές των Ελλήνων της Κύπρου», κατέληξε.