Προδρόμου: Το κλεμμένο αιγυπτιακό αγγείο πρέπει να επιστραφεί

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως “ένα ακόμα δείγμα του τεχνητού εκνευρισμού και του θορύβου που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργούν διαρκώς, είναι και η συζήτηση για το κλεμμένο αιγυπτιακό αγγείο”.

“Ένα τέτοιο κλεμμένο αρχαίο κειμήλιο πρέπει να επιστραφεί. Δεν πρόκειται για «δώρο», αλλά για επιστροφή κλεμμένου αρχαίου αντικειμένου. Όσοι προσπάθησαν να παραπλανήσουν κάνοντας λόγο για «δώρο» δείχνουν είτε να μην έχουν καθαρή αντίληψη είτε να έχουν κακή πίστη” σημείωσε.

Παράλληλα τόνισε πως “θέση της Κύπρου ήταν πάντοτε και είναι και τώρα ότι οι ανά τον κόσμο κλεμένες αρχαιότητες πρέπει να επιστρέψουν εκεί όπου ανήκουν. Κορωνίδα αυτής της διεκδίκησης είναι μάλιστα η προσπάθεια για την επιστροφή των Μαρμάτων του Παρθενώνα στην Ελλάδα”.

“Με συνέπεια σε αυτή τη θέση, το αγγείο για το οποίο γίνεται λόγος και το οποίο έχει αφαιρεθεί από αρχαιολογικό χώρο στην Αίγυπτο και φυγαδευτεί στην Κύπρο, πρέπει να επιστραφεί στην Αίγυπτο. Αυτή είναι η ουσία, η οποία μάλιστα ούτε επιδέχεται συζήτησης ούτε προσφέρεται για αντιπολίτευση” επισήμανε.

“Αυτή η θέση δεν επηρεάζει τυχόν άλλες αστυνομικές έρευνες και ανακριτικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν κανονικά το δρόμο τους. Και τα δυο θα γίνουν και το θέμα δεν χρειάζεται να πολιτικοποιείται λάθρα” κατέληξε.