Προδρόμου για Συνεργατισμό: Είναι δυνατόν να ξεπουλήσεις κάτι που είχε το 2013 αρνητική αξία;

Προδρόμου για Συνεργατισμό: Είναι δυνατόν να ξεπουλήσεις κάτι που είχε το 2013 αρνητική αξία;

Η θέση και προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη στιγμή, αφήνοντας τους αρμόδιους να κάνουν έρευνα για τον Συνεργατισμό, η προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στη δημιουργία του φορέα και στην αναθεώρηση και αναπροσαρμογή του όλου νομικού πλαισίου είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο θέμα της έρευνας για τον Συνεργατισμό είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία και ούτε είναι θέμα προς συζήτηση ότι την αρμοδιότητα και την εξουσία κατά τον Νόμο και το Σύνταγμα, για να ορίσει ερευνητική επιτροπή, την έχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Η απόφαση του Προέδρου και του Υπουργικού η οποία υπήρχε από την πρώτη στιγμή που εξετάστηκαν οι πρόσφατες αποφάσεις για τον Συνεργατισμό. Είναι μια πολιτική απόφαση ότι βεβαίως θα πρέπει να γίνει έρευνα, χρειάστηκαν αποφάσεις για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν μερικά δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος και επομένως επιβαρύνθηκε το δημόσιο χρέος.

Επομένως οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν τι έγινε, τι έφταιξε, ποιοι έχουν ευθύνες. Ξεκινάμε από σήμερα. Το ερώτημα γιατί χρειάστηκαν αυτές οι αποφάσεις για τη ΣΚΤ έχει μια απάντηση που μας έδωσαν οι εποπτικές Αρχές.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μάς είπαν ότι η ΣΚΤ χρειάζεται νέα κεφάλαια εξαιτίας του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 7,5 δις ευρώ. Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις. Πότε δόθηκαν αυτά τα δάνεια, ποιοι τα έδωσαν, σε ποιους τα έδωσαν, υπήρχαν εξασφαλίσεις; Αυτό είναι το κεντρικό, το καθοριστικό και το αμείλικτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Όλα τα άλλα που πρέπει επίσης να διερευνηθούν μπορούν να κινούνται παράλληλα.

Ποιοι και πώς έδιναν σε ποιους χιλιάδες εκατομμύρια τελικά κακών δανείων; Και δεν εννοούμε βέβαια τους υπαλλήλους.

Αλλά και πριν από την ενίσχυση του κράτους είχαν διατεθεί επίσης άλλα 1,7 δις ευρώ. Ποιος πήρε την απόφαση για να μπει ο Συνεργατισμός στο δάνειο της Τρόικα και να πάρει 1,5 δις από τα 10 δις το γνωρίζουμε. Υπενθυμίζω δήλωση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, τον χειμώνα του 2012, ότι το τραπεζικό μέρος του μνημονίου έχει κλείσει, έχει κάνει τη συμφωνία η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Εκεί ήταν η απόφαση για να διατεθούν αρχικά 1,5 δις για τον Συνεργατισμό. Εκείνο όμως που πρέπει πρόσθετα να απαντηθεί από την έρευνα είναι γιατί τότε το 2013-14 χρειάστηκαν 1,7 δις , τι έφταιγε, ποιοι ευθύνονταν για το ότι ο Συνεργατισμός είχε τότε όχι ανεπάρκεια κεφαλαίων, αλλά αρνητικά κεφάλαια; Θα πρέπει να δοθούν και για αυτό κάποιες απαντήσεις.

Κάποιοι φωνάζουν σήμερα και μιλούν για ξεπούλημα. Πρέπει να συνειδητοποιούμε για τι πράγμα μιλούμε. Είναι δυνατόν να ξεπουλήσεις κάτι που είχε το 2013 αρνητική αξία; Αρνητική θέση για να ακριβολογούμε. Είναι δυνατόν κάποιος να το πουλήσει ή να το ξεπουλήσει; Φυσικά στην έρευνα πρέπει να διερευνηθούν τα πάντα και η διαχείριση που έγινε στην πρόσφατη περίοδο και τα αποτελέσματα της και ενδεχομένως όποιες ευθύνες υπάρχουν, να αναληφθούν.

Έχουμε δει την έκθεση που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τις αποφάσεις και τη συναλλαγή που έγινε για τον Συνεργατισμό.

Σημειώνουμε πράγματα που αναφέρονται στην έκθεση και είναι πολύ χρήσιμα για να καταλάβουμε τι έγινε και για τη συνέχεια.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η δημόσια στήριξη χρηματοδοτεί την τακτική έξοδο της τράπεζας από την αγορά, δηλαδή αυτό το οποίο η Επιτροπή σημειώνει ότι έγινε, είναι μέσα σε ευταξία η έξοδος της τράπεζας αυτής από την αγορά. Επομένως όσοι μιλούν για πούλημα και ξεπούλημα θα πρέπει να λάβουν υπόψη ακριβώς το πώς προσδιορίζεται από τις ευρωπαϊκές Αρχές αυτή η συναλλαγή.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η Επιτροπή μπόρεσε να πάρει αυτές τις αποφάσεις και να εγκρίνει την κρατική στήριξη στη συναλλαγή, διότι υπάρχουν σημαντικές δεσμεύσεις της χώρας μας για να αναθεωρήσουμε, να μεταρρυθμίσουμε το τοπικό μας νομικό και δικαστικό σύστημα. Αυτά είναι συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Γίνεται λόγος στην έκθεση για επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, Πράγματι υπάρχει μια επιβάρυνση 3,5 δις. Όσοι όμως θέλουν να αναφέρονται στην έκθεση θα πρέπει να σημειώσουν ότι η Κομισιόν πολύ συγκεκριμένα επισημαίνει ότι η αλλαγή στο κυπριακό νομικό πλαίσιο και τις δικαστικές διαδικασίες – αυτό δηλαδή που απομένει εμείς να κάνουμε – θα επιτρέψει στο κυπριακό κράτος να ανακτήσει συν τω χρόνω μέρος των ΜΕΔ και να μειώσει την επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. Αυτή είναι η υποχρέωση μας τώρα και για να μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να αναθεωρηθούν όπως πρέπει, το νομικό πλαίσιο, οι ρυθμίσεις και οι δικαστικές διαδικασίες, για να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή αξία σε αυτά που κάποιοι ιδιώτες χρωστούν στους φορολογούμενους. τα 7,5 δις ΜΕΔ αυτή την έννοια έχουν. Θα πρέπει να διευκολύνουμε να επιστρέψουν στον φορολογούμενο αυτά τα χρήματα.

Γίνεται επίσης λόγος για τις συνέπειες ης συναλλαγής και για το τι αυτή σημαίνει για τους εμπλεκόμενους. Έχουμε ακούσει πολλά σχόλια. Η Κομισιόν λέει ότι τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν βοήθεια προς την Ελληνική Τράπεζα και αυτό διότι η Ελληνική επιλέγηκε μέσα από μια ανοικτή, ακριβοδίκαιη και διαφανή διαδικασία ιδιωτικής αγοραπωλησίας που διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες πωλήθηκαν στην καλύτερη διαθέσιμη προσφορά.

Αυτά κρίνει η Κομισιόν και θα έπρεπε να αποφευχθούν άλλου τύπου σχόλια που εκθέτουν και τη χώρα μας και το οικονομικό μας σύστημα.

Η θέση και προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτή τη στιγμή, αφήνοντας τους αρμόδιους να κάνουν έρευνα την οποία θέλουμε όλοι για να γνωρίζουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, ταυτόχρονα η προσοχή μας θα πρέπει να εστιαστεί στη δημιουργία του φορέα και στην αναθεώρηση και αναπροσαρμογή του όλου νομικού πλαισίου. Διότι όπως λέει και η Κομισιόν, η αδυναμία στην αντιμετώπιση των ΜΕΔ από τη ΣΚΤ οφειλόταν και σε εμπόδια που δημιουργεί το νομικό πλαίσιο. Κάνει λόγο και για αδυναμίες διακυβέρνησης, αλλά και για το όλο νομικό πλαίσιο. Αν λοιπόν δεν διορθωθεί το νομικό, θεσμικό πλαίσιο και η λειτουργία των δικαστηρίων δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών, το χρήμα του φορολογούμενου πολίτη».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στον Γενικό Εισαγγελέα και τις αποφάσεις που θα λάβει.

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση εισηγήθηκε – δεν είναι αυτή που θα αποφασίσει – εξειδικευμένους οίκους που κάνουν αυτές τις εργασίες και θα μπορούσαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουν απαντήσεις».

Πρόσθεσε ότι «μπορούσαν να γίνουν έρευνες και άλλου τύπου. Όμως, προτιμητέο είναι να γίνει έρευνα ανεξάρτητη, από την ανεξάρτητη Αρχή που είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και παράκληση του Προέδρου, και από τη συνομιλία που είχε και με τον ίδιο τον Γενικό Εισαγγελέα, είναι ει δυνατόν στους όρους εντολής να προβλέπεται ότι θα είναι ξένοι εμπειρογνώμονες ώστε να μην υπάρχει καμιά σκιά, να είναι αμερόληπτη και αντικειμενική η διερεύνηση».

Ερωτηθείς είπε από την έρευνα «θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ευθύνες αλλά και θα διαφανούν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του συστήματος, όπως είναι οι διαδικασίες μέσα στις οποίες ασκείτο η τραπεζική πρακτική στο συνεργατικό σύστημα και θα δείξουν γιατί κατέρρευσε το συνεργατικό σύστημα που για δεκαετίες έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία και τον Κύπριο πολίτη».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα ήταν επίσης χρήσιμο – και πάλι επαφίεται στην επιτροπή που θα διορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας – να δοθούν στοιχεία εάν υπάρχουν ΜΕΔ που οφείλουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα καθώς επίσης και διευθυντικά και διοικητικά στελέχη του συνεργατικού συστήματος».