Πραγματοποιήθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου στη Λευκωσία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τον ‘Eλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίον παρακάθισε σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και της αντιπροσωπείας του, παρασημοφόρησε τον ΓΓ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη κ. Δημήτρη Παρασκευόπουλο με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Αργότερα υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι και ο Πρωθυπουργός είχαν τριμερή κατ΄ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Σίσι και του κ. Τσίπρα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, με επικεφαλής τους τρεις αρχηγούς.

Μετά τις συνομιλίες υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρων ανάμεσα στα αρμόδια Υπουργεία των τριών χωρών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Σίσι και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Φίλε Πρόεδρε της Αιγύπτου, φίλε Έλληνα Πρωθυπουργέ,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας φιλοξενώ στη Λευκωσία, μαζί με τους Υπουργούς που σας συνοδεύουν, για την Πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των χωρών μας.

Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει και εμπεδώνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας.

Η ‘Διακήρυξη της Λευκωσίας’ η οποία υιοθετήθηκε σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προτεραιότητες μας, σε όλους τους τομείς της τριμερούς συνεργασίας, ως απότοκο του μεταξύ μας διαλόγου.

Μια συνεργασίας, που έχει επιφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας.

Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις, πέραν των υφισταμένων τομέων συνεργασίας, είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των δράσεων μας και σε μια πλειάδα νέων πεδίων.

Στα θέματα ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού, συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως πέραν της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας-Αιγύπτου-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα άλλο των θεμάτων που απασχόλησε τη σύνοδο, ήταν και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη στενής συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας αλλά και με την ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ, αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες της περιοχής, αλλά εκτείνεται και απειλεί τη συνοχή της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για πάταξη της παράνομης μετανάστευσης συμφωνήσαμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με την υλοποίηση συγκεκριμένων επιχειρησιακών μέτρων.

Η τριμερής συνεργασία έχει διευρυνθεί και στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα την έναρξη της λειτουργίας του Δικτύου Καινοτομίας που άπτεται της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση της συνεργασίας, της δικτύωσης και της συσχέτισης των οικοσυστημάτων καινοτομίας και των επιχειρήσεων στις χώρες μας.

Απώτερος στόχος μας είναι η προώθηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της Έρευνας και της Ανάπτυξης, προς όφελος της οικονομίας και των τριών χωρών.

Ένας άλλος εξίσου σημαντικός στόχος είναι όπως μέσα από κοινές δράσεις διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομία των χωρών μας στη βάση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για αδικήματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομία, η οποία υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιπλέον, θέσαμε στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνόδου μια σειρά νέων τομέων δράσης.

Προς ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα των οικονομιών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, προχωρήσαμε στην υπογραφή του τριμερούς Πρωτοκόλλου συνεργασίας το οποίο αφορά την εφαρμογή κοινών δράσεων για προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, και σε συνέχεια των αποτελεσμάτων της τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης του Μαΐου, ανταλλάξαμε απόψεις προς την κατεύθυνση ανάληψης κοινών δράσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις αρχές του 2018 θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία επιχειρηματικό φόρουμ με θέμα τη διαχείριση αποβλήτων, ο οποίος είναι ένας από τους τομείς προτεραιότητας.

Ένας νέος τομέας συνεργασίας που αποφασίστηκε σήμερα είναι αυτός της αξιοποίησης των αποδήμων της Διασποράς, όπου μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις συμφωνήθηκε ο καθορισμός κοινής στρατηγικής προσέγγισης ώστε τα δίκαια αιτήματα των χωρών μας από κοινού να προβάλλονται από τους αποδήμους που δραστηριοποιούνται στη διασπορά προς τις Κυβερνήσεις των χωρών όπου διαμένουν.

Ταυτόχρονα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η σημερινή μας συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στον Λίβανο και την ανάγκη όπως μέσα από συνέργειες συμβάλουμε στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη χώρα.

Συζητήσαμε επίσης την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τη στήριξη μας στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, όπως η Αίγυπτος και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία εκφράσαμε την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της χώρας, όπως επίσης την πλήρη στήριξη μας στην υπό εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Κυπριακό δεν μπορούσε να μην ήταν στην ημερήσια διάταξη, και ενημέρωσα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας με απαράδεκτες αξιώσεις για διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων και εσαεί στρατευμάτων στην υπό μετεξέλιξη αν και εφόσον επιτυγχάνετο λύση, ήταν η αιτία που οδηγήθηκε μια ύστατη προσπάθεια στο Κραν Μοντανά σε αποτυχία. Δεν αποτελεί βεβαίως την τελευταία ευκαιρία διότι εμείς εμμένουμε και με αποφασιστικότητα όπως είπαμε και στον ΓΓ, ότι είμαστε αποφασισμένοι να προσέλθουμε σε ένα διάλογο αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο να γνωρίζουν όλοιτις προθέσεις όλων.

Θα ήθελα με την ευκαιρία να εκφράσω προς τον φίλο Πρόεδρο και τον φίλο Πρωθυπουργό, την ευγνωμοσύνη και ειλικρινή εκτίμηση μας για τη διαχρονική υποστήριξη τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου.

Με τον φίλο Πρόεδρο και τον φίλο Πρωθυπουργό συζητήσαμε τις σχέσεις της Αιγύπτου με την ΕΕ και την ανάγκη περαιτέρω εμβάθυνσης τους μέσα από την ταχεία εφαρμογή των Προτεραιοτήτων Εταιρικής Σχέσης Αιγύπτου – ΕΕ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Αίγυπτος αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ΕΕ σε σημαντικούς τομείς. Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Αίγυπτο στο πλαίσιο της ΕΕ.

Φίλε Πρόεδρε της Αιγύπτου, φίλε Έλληνα Πρωθυπουργέ,

Για ακόμα μια φορά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις και να για την εδώ παρουσία σας, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων και του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας.

Εύχομαι η επόμενη σύνοδος να δώσει ακόμη περισσότερα αποτελέσματα, τα οποία μέχρι σήμερα είναι επ’ ωφελεία των λαών μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Σίσι είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα ότι ο τριμερής μηχανισμός έχει ως στόχο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας όμως αποτελεί και ένα σημαντικό πυλώνα διατήρησης ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε ότι σήμερα «αναφερθήκαμε στη ανάπτυξη της συνεργασίας, την παρακολούθηση των έργων, στους νέους τομείς συνεργασίας εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας στη νεολαία των χωρών μας που προσβλέπει σε εμάς για απτά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι τομείς όπως η Ενέργεια, η επεξεργασία αποβλήτων» και άλλοι.

Είπε ακόμη ότι «στην Αίγυπτο μπορούμε να οργανώσουμε μια εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2018 όπου Έλληνες και Κύπριοι που ζούσα στην Αίγυπτο να μπορούν να την επισκεφθούν για μια βδομάδα και να επισκεφθούν τα μέρη που έζησαν».

O Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε από πλευράς του, μεταξύ άλλων, ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί το 2018 στην Κρήτη.

Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινό στόχο, αυτό της αξιοποίησης των προκλήσεων και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο στην άμβλυνση των εντάσεων στην περιοχή.

Είπε ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, του τουρισμού, της ασφάλειας και της άμυνας.

Αναφέρθηκε επίσης «στον εμβληματικό ελαιώνα που δημιουργείται στην Αίγυπτο με μεταφορά 1500 ελαιοδέντρων από την Ελλάδα» τα εγκαίνια του οποίου γίνονται σήμερα. «Η ελιά είναι σύμβολο φιλίας και συνεργασίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι εγκαινιάζεται επίσης σήμερα «το κέντρο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με έδρα την Αίγυπτο και παραρτήματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο δίνουμε έμφαση στους νέους».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «αποφασίσαμε σήμερα να εντείνουμε τη συνεργασία μας στην ενέργεια. Θεωρώ στρατηγική σημασία τη συνεργασία μας τόσο στη μεταφορά υδρογονανθράκων όσο και την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις χώρες μας. Η συνεργασία αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική με μια έννοια. Το στρατηγικής σημασίας έργο EuroAfrica interconnector είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της βόρειας Αφρικής με αυτή της Ευρώπης μέσω της Κρήτης και της Κύπρου».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υποστηρίζουμε τη βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του καθεστώτος της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ, μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού».

Τέλος σε τελετή εγκαινίων του συνεργατικού δικτύου καινοτομίας, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Μάριος Δημητριάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι ένας από τους στόχους δημιουργίας του ήταν η περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών στους τομείς των τεχνολογιών, των πληροφοριών και επικοινωνιών.

Πρόσθεσε ότι με τη λειτουργία του δικτύου γίνεται πραγματικότητα η προώθηση της χρήσης των τεχνολογιών, πληροφοριών και επικοινωνιών από τις τρεις χώρες και υπάρχουν από κοινού δράσεις στην καινοτομία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Αιγύπτου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο.