Ποια είναι τα τρόφιμα που λανθασμένα θεωρούμε υγιεινά

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την λεγόμενη υγιεινή διατροφή χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ορισμένες πολύ χρήσιμες λεπτομέρειες για το τι τελικά είναι υγιεινό και τι όχι.

Σίγουρα κάποια τρόφιμα τα γνωρίζουμε, όμως υπάρχουν και  ορισμένα που μπορούν να μας ξεγελάσουν.

Ενεργειακά ποτά

Οπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι, είναι λανθασμένη η άποψη ότι χρειαζόμαστε αυξημένα ποσοστά ζάχαρης και νερού για αναπλήρωση μετά από μια εντατική προπόνηση στο γυμναστήριο. Οι ειδικοί προτείνουν η αναπλήρωση να περιλαμβάνει νερό και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης που όπως έχει αποδειχθεί συμβάλει στην αποκατάσταση της μυικής μάζας.

Χυμός πορτοκαλιού

Ο συγκεκριμένος χυμός έχει καθιερωθεί ως απολύτως απαραίτητος το λεγόμενο «αμερικάνικο πρωινό». Ωστόσο οι διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι το στύψιμο των φρούτων ουσιαστικά αποκλείει την πρόσληψη φυτικών ινών οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες για να αισθάνεται ο άνθρωπος χορτασμένος έως το επόμενο γεύμα. Ουσιαστικά όσοι επιλέγουν να πίνουν ένα ποτήρι σουρωμένου χυμού πορτοκαλιού, προσλαμβάνουν μόνον νερό και σάκχαρα. Και μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, αυξάνει τις στομαχικές κράμπες λόγω πείνας και δεν προσφέρει σοβαρά αποθέματα ενέργειας.

Νερό καρύδας

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο «ποτό» μπορεί να βοηθήσει στα πάντα, από την απλή απώλεια υγρών μετά την προπόνηση έως στην θεραπεία από καρκινικούς όγκους. Αυτός είναι ακόμη ένας μύθος που έπλασαν τρεις συγκεκριμένες εταιρίες, οι οποίες θέλησαν να προωθήσουν το προϊόν τους, επιστρατεύοντας μάλιστα και διασημότητες όπως η Rihanna.

Μούσλι

Ακόμη ένα προϊόν το οποίο μέσω της διαφήμισης έγινε «υγιεινό». Ωστόσο το προϊόν δεν θεωρείται και τόσο αθώο από τους διαιτολόγους καθώς μια κούπα μούσλι έχει 600 θερμίδες, δηλαδή όσο δύο σάντουιτς με γαλοπούλα και τέσσερις μπάρες δημητριακών.

 

Η Αυστραλιανή διατροφολόγος Σούζι Μπάρελ αποκάλυψε επίσης άλλα τέσσερα τρόφιμα τα οποία δεν είναι και τόσο υγιεινή.

Το πρώτο είναι ο τόνος σε κονσέρβα, ένα αγαπημένο υποτίθεται υγιεινό γεύμα, είναι ο πρώτος παραβάτης στη λίστα της Μπάρελ. Παρόλο που τονίζει πως ο τόνος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά – ένας χρυσός συνδυασμός – απουσιάζει η υψηλή ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών που βρίσκονται στο σολομό ή τις σαρδέλες.

«Το άλλο θέμα με τον τόνο σε κονσέρβα είναι μια πηγή υδραργύρου, ένα στοιχείο που δεν μπορεί να αποβληθεί από το σώμα» εξηγεί η Μπάρελ στο μπλογκ της. Μπορούμε, όπως προτείνει να τον αντικαταστήσουμε με σολομό ή σαρδέλες.

Όταν όμως πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ, η Μπάρελ συμβουλεύει να μείνουμε μακριά από τις ρυζογκοφρέτες. Σημειώνει πως μόνο 10 ρυζογκοφρέτες έχουν 24 γραμμάρια υδατάνθρακα, όπως και δύο μικρές φέτες ψωμιού. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. πρωτεΐνες και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά. «Ειδικότερα, οι αρωματισμένες ρυζογκοφρέτες είναι ελάχιστα υγιεινή επιλογή, ειδικά για τα παιδιά» υπογραμμίζει η διατροφολόγος.

«Προσφέρουν απλώς ‘κενές θερμίδες’ μαζί με ταχεία αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και μηδαμινή μακροχρόνια ενέργεια».

Η Μπάρελ συνιστά τα κράκερ που βασίζονται στο καλαμπόκι και τη σίκαλη.

Ένα άλλο τρόφιμο που η διατροφολόγος θεωρεί πολύ κακό είναι η σάλτσα σόγιας, που μπορεί πολύ εύκολα να καταστρέψει ένα υγιεινό ιαπωνικό γεύμα.

Μια μερίδα σάλτσας σόγιας μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1.000 mg νατρίου, που είναι περισσότερο από το ήμισυ του ημερήσιου ορίου μας, εξηγεί. «Ακόμη και μια μερίδα σάλτσας σόγιας μαζί με το σούσι μας, σημαίνει ότι καταναλώνετε μια τεράστια ποσότητα αλατιού» προσθέτει η Μπάρελ.

Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη γεύση της, αναζητήστε σάλτσα σόγιας με μειωμένη ποσότητα αλατιού, που μπορεί να περιέχει σχεδόν το ήμισυ της ποσότητας νατρίου από ότι μία κανονική σάλτσα.

Ένα ακόμη φαγητό που δεν είναι και τόσο αθώο, σύμφωνα με την διατροφολόγο είναι το λάδι σε μορφή σπρέι που έχει επαινεθεί ως εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη μαγειρική.

Αν και ένα σπρέι μειώνει δραστικά την ποσότητα λαδιού που χρησιμοποιείται σε ένα γεύμα, δεν έχει κανένα από τα οφέλη που μπορεί να βρει κανείς στο ελαιόλαδο. «Κατά την επεξεργασία για την παρασκευή ποικιλιών σπρέι λαδιού εξαφανίζονται όλα τα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση του ελαιολάδου, καθώς επηρεάζονται τα αντιοξειδωτικά και η ποιότητα των βιταμινών» γράφει.

Η Μπάρελ συνιστά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στη φυσική του μορφή για τον πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος και την αποφυγή των επεξεργασμένων μορφών.