Περικοπές μισθών και συντάξεων από τον Δεκέμβριο

Συνταξιούχοι και μισθωτοί είναι οι πρώτοι που θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από τις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση.Τις περικοπές αυτές, μισθών και συντάξεων , προσπαθεί να προλάβει από τον Δεκέμβριο,, ώστε να εξοικονομήσει πόρους από 12ους και 13ους μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έχει ενημερωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  για να εφαρμόσει  τις νέες κλίμακες, κάτι που πρωτίστως απαιτεί διαφοροποίηση του λογισμικού του συστήματος.

Από 1.000 ευρώ και άνω για μισθούς και συντάξεις, η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει περικοπές από 6,5% έως και 12,5%(για μικτά εισοδήματα άνω των 4.000 ευρώ). Το ποσοστό θα αυξηθεί κατά 3% από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Το κόστος του μισθολογίου και των συντάξεων στον κρατικό τομέα, εκτιμάται μόνο για τον Δεκέμβριο, ότι ξεπερνά τα €320 εκατ.

Ο 12ος και 13ος μισθός των δημόσιων υπαλλήλων, αστυνομικών, εκπαιδευτικών, πυροσβεστών και στρατιωτικών, υπολογίζονται στα €260 εκατ. και οι αντίστοιχες συντάξεις στα €65 εκατ. Φέτος είναι αυξημένο και το κονδύλι των φιλοδωρημάτων, καθώς πολλοί έχουν αποφασίσει πρόωρη αφυπηρέτηση. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν αφυπηρετήσει πρόωρα 550 δημόσιοι υπάλληλοι και 334 εκπαιδευτικοί.