Περίεργες αλήθειες για τα μάτια μας

Το μάτι είναι το αισθητήριο όργανο της όρασης.

Οι φωτεινές ακτίνες από ένα αντικείμενο καταλήγουν στο μάτι, αφού περάσουν από τον κερατοειδή χιτώνα και την κόρη του ματιού, και συγκεντρώνονται πίσω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αυτό το σημείο είναι γεμάτο νευρικά κύτταρα, τα οποία στέλνουν μηνύματα μέσω των οπτικών νευρών στον εγκέφαλο μας, έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι ακριβώς βλέπουμε.

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι τα μάτια μας είναι εξαιρετικά ευαίσθητα, και εντελώς μοναδικό όργανο, το οποίο οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα πλήρως κατανοήσει την πολυπλοκότητα του.

Ρίξτε μια ματιά σε μερικά απίστευτα γεγονότα σχετικά με το ανθρώπινο μάτι – και μην ξεχνάτε να τα αφήνετε να ξεκουραστούν:

Τα μάτια σας άρχισαν να αναπτύσσονται μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή σας.

Τα μάτια χρησιμοποιούν περίπου το 65% του εγκεφαλικής λειτουργίας, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.

Τα μάτια επουλώνονται γρήγορα. Με την κατάλληλη φροντίδα, χρειάζεται περίπου 48 ώρες για το μάτι να επιδιορθώσει εξ ολοκλήρου μια γρατσουνιά του κερατοειδούς.

Ο ανθρώπινος κερατοειδής μοιάζει πολύ με τον κερατοειδή του καρχαρία και έχει χρησιμοποιηθεί ως υλικό σε χειρουργείο ανθρώπινου ματιού.

Κάθε μάτι περιέχει 107 εκατομμύρια κύτταρα, και όλα τους είναι ευαίσθητα στο φως.

Ένας στους 12 ανθρώπους έχει αχρωματοψία.

Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται μόνο τρία χρώματα: κόκκινο, μπλε και πράσινο. Όλα τα άλλα χρώματα είναι συνδυασμοί αυτών.

Τα μάτια σας έχουν περίπου 2,5 εκατοστά διάμετρο και ζυγίζουν περίπου 8 γραμμάρια.

Μόνο το ένα έκτο του ανθρώπινου βολβού του ματιού είναι εκτεθειμένο.

Σε μια μέση διάρκεια ζωής, τα μάτια βλέπουν 24 εκατομμύρια διαφορετικές εικόνες.

Ενώ ένα δακτυλικό αποτύπωμα έχει 40 μοναδικά χαρακτηριστικά, η ίριδα έχει 256. Αυτός είναι ο λόγος οι σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για λόγους ασφαλείας.

Οι άνθρωποι λένε «εν ριπή οφθαλμού», επειδή είναι ο ταχύτερος μυς στο σώμα. Ένα βλεφάρισμα διαρκεί συνήθως 100 έως 150 χιλιοστά του δευτερολέπτου, και είναι δυνατόν να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια πέντε φορές σε ένα δευτερόλεπτο.

Τα μάτια κατά μέσο όρο ανοιγοκλείνουν 17 φορές ανά λεπτό, 14.280 φορές την ημέρα, και 5,2 εκατομμύρια φορές ανά έτος.

Τα μάτια μπορούν να επεξεργαστούν περίπου 36.000 bits πληροφορίας ανά ώρα.

Τα καστανά μάτια στην πραγματικότητα είναι μπλε κάτω από την καφέ χρωστική ουσία, και υπάρχει μια διαδικασία με λέιζερ που μπορεί να μετατρέψει τα καστανά μάτια σε μπλε μόνιμα.
Το μάτι σας θα επικεντρωθεί σε περίπου 50 πράγματα ανά δευτερόλεπτο.

Οι εικόνες που τα μάτια μας στέλνουν στον εγκέφαλό μας, στην πραγματικότητα αποστέλλονται προς τα πίσω και ανάποδα.

Από το σύνολο των μυών στο σώμα μας, οι μύες που ελέγχουν τα μάτια είναι οι πιο δραστήριοι.

Κάθε βλεφαρίδα έχει διάρκεια ζωής περίπου 5 μήνες.

Οι Μάγια πίστευαν ότι ο στραβισμός ήταν ελκυστικός, και κατέβαλλαν προσπάθειες ώστε τα παιδιά τους να γίνουν αλλήθωρα.

Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν, τα μάτια όλων των ανθρώπων ήταν καφέ μέχρι που κάποιος ανέπτυξε μια γενετική μετάλλαξη και απέκτησε μπλε μάτια. Αυτό σημαίνει ότι αν τα μάτια σας είναι μπλε, τότε μοιράζεστε έναν κοινό πρόγονο με κάθε άτομο που έχει μπλε μάτια στον κόσμο!

Αν σε μια φωτογραφία με φλας έχετε μόνο ένα μάτι που εμφανίζεται κόκκινο, τότε είναι πιθανό να έχετε καρκίνο του ματιού (αν κοιτάζετε απευθείας στο φακό). Ευτυχώς, στο 95% των περιπτώσεων είναι ιάσιμες.

Η διάγνωση της σχιζοφρένειας μπορεί να γίνει με ακρίβεια 98,3%, κάνοντας ένα απλό τεστ ματιών.

Οι άνθρωποι και τα σκυλιά είναι τα μόνα είδη που είναι γνωστό που βλέπουν οπτικές ενδείξεις στα μάτια ενός άλλου ατόμου, και τα σκυλιά το κάνουν αυτό μόνο όταν αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους.

Περίπου το 2% των γυναικών έχουν μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τους παρέχει έναν επιπλέον αμφιβληστροειδή κώνο στα μάτια τους. Αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν 100 εκατομμύρια χρώματα!

Το ανθρώπινο μάτι μπορεί να κάνει μόνο ομαλές κινήσεις, αν παρακολουθεί ένα αντικείμενο σε κίνηση.

Πειρατές χρησιμοποιούσαν μπαλώματα στο ένα μάτι για να προσαρμόζονται γρήγορα τα μάτια τους στο πάνω και κάτω κατάστρωμα, με το ένα μάτι να προσαρμόζεται σε έντονο φως και το άλλο σε αμυδρό φως, αντίστοιχα.

Υπάρχουν χρώματα που είναι πάρα πολύ πολύπλοκα για το ανθρώπινο μάτι να αντιληφθεί, που ονομάζονται «αδύνατα χρώματα».

Όλα τα μωρά έχουν αχρωματοψία όταν γεννιούνται.

Τα μάτια άρχισαν να αναπτύσσονται 550 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απλούστερα μάτια ήταν κηλίδες της πρωτεΐνης φωτοϋποδοχέων σε μονοκύτταρους οργανισμούς.

Αν και παίρνει κάποιο χρόνο για τα περισσότερα μέρη του σώματός σας να ζεσταθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, τα μάτια σας είναι πάντα δραστήρια, όλο το 24ωρο.

Οι φακοί του ματιού είναι πιο γρήγοροι από κάθε φακό κάμερας.

Βλέπετε με το μυαλό σας, όχι με τα μάτια σας. Σε πολλές περιπτώσεις, η θολή ή κακή όραση δεν προκαλείται καθόλου από το μάτι. Η αιτία μπορεί να είναι κάποια βλάβη στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου.

Οι τυφλοί, εφ “όσον δεν έχουν γεννηθεί τυφλοί, μπορούν να δουν όνειρά.

Η κόρη του ματιού μας μπορεί να διασταλεί μέχρι και 45% όταν κοιτάζουμε κάποιον που αγαπάμε.