Πατρινό καρναβάλι: Ένα μεγάλο πάρτι στους δρόμους

Ενα ξέφρενο πάρτι στήθηκε στους δρόμους της Πάτρας το βράδυ του Σαββάτου, με τη νυχτερινή ποδαρατάτη παρέλαση.

Περίπου 30.000 καρναβαλιστές έδωσαν το παρών στη μεγάλη νύχτα του πατρινού καρναβαλιού, με τις πολύχρωμες στολές τους, αλλά χωρίς άρματα.

Το καρναβάλι της Πάτρας μετρά περισσότερα από 180 χρόνια ιστορίας. Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή Νίκο Πολίτη, οι πρώτες αποκριάτικες εκδηλώσεις προσδιορίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν κατά κύριο λόγο χοροί σε σπίτια. Ο πρώτος που έχει καταγραφεί έγινε το 1829 στο σπίτι του Πατρινού εμπόρου Μωρέτη.

Την δεκαετία του 1870 εμφανίζονται τα πρώτα καρναβαλικά άρματα, ενώ το ολοκαίνουργο τότε δημοτικό θέατρο «Απόλλων» παραχωρείται για την πραγματοποίηση των πρώτων δημόσιων αποκριάτικων χορών. Την πρώτη δεκαετία του 1900 μετέχουν στο καρναβάλι άτομα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και καθιερώνεται ο αυγοπόλεμος με κέρινα αυγά γεμάτα κομφετί, που θεωρείται ο πρόδρομος του σημερινού σοκολατοπόλεμου.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου σταματούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και ξεκινούν πάλι το 1951 με τους μουσικούς ομίλους του «Ορφέα» και της «Πατραϊκής Μαντολινάτας» να πρωτοστατούν στη διοργάνωσή του. Από το 1952 την διοργάνωση του καρναβαλιού αναλαμβάνει ο δήμος Πατρών, ενώ το 1966 εμφανίζεται ένα νέο ομαδικό παιχνίδι, ο «Κρυμμένος Θησαυρός».

Το 1980 το παιχνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με τα πληρώματα και τ΄ άρματά του εντάσσεται για πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.