ΠΑΣΥΚΙ – ΠΙΣ: Έπρεπε να ληφθούν μέτρα χθες – 13 αιτήματα

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε η ΠΑΣΥΚΙ με τον ΠΙΣ εξήγησαν μεταξύ άλλων τους λόγους που πραγματοποιήθηκε η σημερινή δίωρη απεργία στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.

Η δίωρη στάση των γιατρών της ΠΑΣΥΚΙ έγινε με αφορμή τη σύλληψη δύο γιατρών των Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Λάρνακας, σε σχέση με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος  ΠΑΣΥΚΙ,  στόχος είναι η  ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και όλων όσων εμπλέκονται στο θέμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να ληφθούν μέτρα αμέσως. Εξέφρασε επίσης τις απολογίες του στους ασθενείς για την αναμενόμενη ταλαιπωρία.

Ο κ. Κούμας είπε πως οι γιατροί είναι θιγμένοι από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διοικητική έρευνα, κατά την πρόσαψη των κατηγοριών και από τον άκρως εξευτελιστικό τρόπο που έγινε η σύλληψη των γιατρών. «Δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η κάθε ιατρική πράξη. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν διαδικασίες και δεν μπορεί από εμάς η κοινωνία να απαιτεί να τους τηρούμε αλλά κάποιοι άλλοι θεσμοί να προχωρούν όπως αυτοί θεωρούν ότι είναι σωστό», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της Κλαδικής Ιατρών Μελών της ΠΑΣΥΔΥ Μωϋσής Λάμπρου ξεκαθάρισε αρχικά πως στη δική τους συνεδρία αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη δίωρη στάση εργασίας αλλά μόνο στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Τόνισε ωστόσο ότι αυτά που έζησαν μετά το συμβάν ήταν τραγικά, με αποκορύφωμα ο τρόπος όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα κυρίως με τη σύλληψη των γιατρών.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου, Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε αρχικά πως ο ΠΙΣ είναι και πάντοτε παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση υποθέσεων χωρίς σκιές και σημείωσε πως η έρευνα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους και οι όποιες ευθύνες να αποδοθούν.

Ανέφερε πως ο ΠΙΣ απέφυγε τόσες μέρες τη δημόσια αντιπαράθεση, κάτι που δυστυχώς δεν έπραξαν όλοι και κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το τραγικό περιστατικό προβαίνοντας σε απαράδεκτες δηλώσεις και στήνοντας θλιβερές και επικοινωνιακές παραστάσεις, είτε μέσω τηλεοπτικών παρεμβάσεων είτε μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο κ. Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για “αισχρές και χυδαίες αντιμετωπίσεις”, τις οποίες βιώνει ο ιατρικός κόσμος το τελευταίο διάστημα συστηματικά, με στοιχεία εκφοβισμού, στοχοποίησης και θυματοποίησης με στόχο τον διασυρμό, την κοινωνική απαξίωση και την εκφύλιση του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος.

 

Δείτε όλα τα αιτήματα: