Παπαδημούλης: Ανιστόρητη η επιχειρούμενη ταύτιση ναζισμού – κομμουνισμού

Σε γραπτή δήλωση του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συζήτηση για την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μην πάρει μέρος στο συνέδριο της Εσθονίας για «τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού», τονίζει ότι:

«Είναι ανιστόρητη και επικίνδυνη η επιχειρούμενη ταύτιση ναζισμού-κομμουνισμού, προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και συλλογική μνήμη και ενισχύει ακόμη περισσότερο την ακροδεξιά ρητορική, που επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους στην Ευρώπη και από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παπαδημούλη έχει ως εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του είναι σταθερά με τη δημοκρατία και απορρίπτει πλήρως το σταλινικό μοντέλο. Τα καθεστώτα του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού” κατέρρευσαν, διότι δε σεβάστηκαν τη δημοκρατία και δυσφήμισαν τον σοσιαλισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για έναν σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, με ισότητα και αλληλεγγύη. Σέβεται τις ευαισθησίες ορισμένων λαών σε σχέση με την ιστορική τους πορεία. Αναγνωρίζει το ρόλο και τη συνεισφορά πολλών αριστερών ρευμάτων, όπως το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού, που αγωνίστηκαν, σε αντίθεση με τις ολοκληρωτικές πρακτικές του σταλινισμού, για μια δίκαιη κοινωνία, με δημοκρατία, ισχυρές εργασιακές σχέσεις, δικαιοσύνη και πολιτική ελευθερία.

Οι συστηματικές προσπάθειες ταύτισης και εξίσωσης του κομμουνιστικού κινήματος συνολικά με τις θηριωδίες του ναζισμού είναι ανιστόρητες και επικίνδυνες για τη δημοκρατία, προσβάλλουν την ιστορική συνείδηση και τη συλλογική μνήμη.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι μετά από 70 χρόνια από την ήττα του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η στρεβλωτική θεωρία των δύο άκρων επανέρχονται στο προσκήνιο μέσα από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους.

Η άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων στην ΕΕ, η διχαστική και ρατσιστική ρητορική του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και η πολιτική των ίσων αποστάσεων, οι βίαιες συγκρούσεις σε ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ που πυροδοτούνται από ακροδεξιές ομάδες, θα πρέπει να ενδυναμώνουν τον αγώνα μας απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τις καταστροφικές συνέπειες του ναζισμού στη σύγχρονη ιστορία.

Στο πλαίσιο αυτό, η ακροδεξιά ρητορική και οι ανιστόρητες ακροβασίες της ΝΔ και στελεχών του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν έντονο προβληματισμό και ανησυχία.

Ιδιαίτερα όταν αμφότερες οι αντιπροσωπείες των δύο πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, το 2009, είχαν σταθεί κριτικά προς το σχετικό ψήφισμα για την ταύτιση κομμουνισμού και ναζισμού, με την ΝΔ να απέχει από τη σχετική ψηφοφορία, αντιδρώντας στο ψήφισμα, και το ΠΑΣΟΚ να δίνει αρνητική ψήφο.

Ο πολιτικός οπορτουνισμός έχει τα όριά του, ιδιαίτερα όταν επιχειρείται η παραχάραξη της εθνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας».