Παμπορίδης: Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου θα γίνουν πράξεις

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου

To Υπουργείο Υγείας χαιρετίζει τις δηλώσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου για την ανάγκη οράματος και σχεδιασμών στον ευρύτερο τομέα της υγείας και συμμερίζεται την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ώστε να επιτευχθούν οι μεταρρυθμιστικοί σχεδιασμοί μέχρι την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Για αυτό άλλωστε και όλες οι δράσεις επικεντρώνονται στην επίτευξη των στόχων αυτών.

Ως εκ τούτου, συμφωνούμε με τον κ. Παπαδόπουλο για αναβάθμιση και ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αναβάθμιση των υποδομών και εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού. Για αυτό άλλωστε το Υπουργείο Υγείας  προχώρησε:

– στην αγορά και την εγκατάσταση νέων αξονικών τομογράφων στα Γενικά Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας, – στην αγορά συνεδρίων αιμοκάθαρσης με συνοδό εξοπλισμό και επέκταση της Μονάδας Αιμοδιάλυσης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, – στην αντικατάσταση Συστήματος Διαχείρισης και Αποστολής Εικόνας (Picture Archiving Communication System-PACS) στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ολοκλήρωση πλάνου PACS σε όλα τα κρατικά,- στη λειτουργία εξειδικευμένου Κέντρου Μαστού Λευκωσίας, – στον διαχωρισμό και την αναβάθμιση της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τη δημιουργία ξεχωριστής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, και- στη λειτουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Συμφωνούμε με τον κ. Παπαδόπουλο για προώθηση της συνεργασίας ιδιωτικού -δημόσιου τομέα. Για αυτό άλλωστε έχουν αποσταλεί στον ιδιωτικό τομέα από το Μάιο 2016, για επεμβάσεις / εξετάσεις 11,239 ασθενείς και 13,770 για MRI που εκκρεμούσαν από το 2011.

Συμφωνούμε με τον  κ. Παπαδόπουλο για την εφαρμογή των αρχών ηλεκτρονικής υγείας και ευχόμαστε ότι το δρομολογημένο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί λίαν συντόμως στη Βουλή θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από τα κόμματα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου.

Συμφωνούμε με τον κ. Παπαδόπουλο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλους του λειτουργούς και τους ιατρούς στον τομέα της υγείας. Για αυτό άλλωστε πριν λίγες μέρες είχε υπογραφεί η Συμφωνία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας και δρομολογείται με νομοθετική ρύθμιση η ίδρυση των  Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Συμφωνούμε με τον κ. Παπαδόπουλο στην παραχώρηση κινήτρων στους επαγγελματίες υγείας για αυτό και η Κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα για επίλυση διαχρονικών στρεβλώσεων:

– Ενίσχυση της στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό για το έτος 2017 των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων (αύξηση του ανώτατού ορίου πρόσληψης ιατρικού προσωπικού στον Προϋπολογισμό του 2017 κατά 25 επιπλέον έκτακτων ιατρικών λειτουργών)

– Παραχώρηση για το έτος 2017 μιας προσαύξησης στους ιατρικούς λειτουργούς, ως πρώτη φάση της μισθολογικής αναβάθμισής τους στο πλαίσιο του αυτόνομου οργανισμού.

– Παραχώρηση Επιδόματος Ευθύνης σε όσους ιατρικούς λειτουργούς εκτελούν χρέη Διευθυντή Κλινικής/ Τμήματος

– Παραχώρηση διευκολύνσεων για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων/σεμιναρίων στο εξωτερικό και εσωτερικό

– Υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Ιατρών για αναβάθμιση της μισθολογικής τους Κλίμακας με έναρξη το 2018

– Υπογραφή συμφωνίας της Κυβέρνησης και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Νοσηλευτών για αναβάθμιση της μισθολογικής τους Κλίμακας και εισαγωγής του θεσμού των Φροντιστών Υγείας- Παραχώρηση Κινήτρων στους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στα ΤΑΕ

– Παραχώρηση Κινήτρων στους ιατρικούς λειτουργούς που Υπηρετούν στις Ακριτικές Περιοχές

Τέλος συμφωνούμε με τον κ. Παπαδόπουλο στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και ελπίζουμε ότι μέσω του Προϋπολογισμού στον οποίο έχουν συμπεριληφθεί νέες ανάγκες σε προσωπικό για υλοποίηση των σχεδιασμών της λειτουργίας νέων υπηρεσιών όπως της Μονάδας Εντατικής Νεογνών στη Λεμεσό, τη λειτουργία της Μονάδας Αιμοδιάλυσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, καθώς και της εφαρμογής της αναδιοργάνωσης της Πρωτοβαθμιας Φροντίδας μέσω των συμπλεγματοποίησεων, θα τύχουν της στήριξης των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου θα γίνουν πράξεις και θα ενισχύσουν την προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εκ βάθρων μεταρρύθμιση στον Τομέα της Υγείας