Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη σημερινή  συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στο Ελσίνκι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στο Ελσίνκι όπου θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη πρώτη σύνοδος κορυφής με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκοτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση αυτή.

Στο επίκεντρο οι Αμερικανο-ρωσικές σχέσεις που έχουν πληγεί, κυρίως από τις αποκαλύψεις για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο CBS λίγες ώρες πριν τη συνοδο στο Ελσίνκι δήλωσε ότι Ρωσία, Ε.Ε. και Κίνα είναι «οι εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ είναι οι καλύτεροι φίλοι και το να πει κανείς ότι είναι εχθροί είναι «ψεύτικες ειδήσεις», σχολίασε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν καθήκον να μην αρχίζουν εμπορικούς πολέμους και κάλεσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών να συμβάλλουν στη διαδικασία με σκοπό να αναμορφωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Τουσκ πρόσθεσε ότι υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί το ξέσπασμα συγκρούσεων και το χάος στο πεδίο του εμπορίου.