Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Στις 15 Φεβρουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

Δυστυχώς, η συχνότητα εμφάνισης του παιδικού καρκίνου αυξάνεται με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, περισσότεροι από 300.000 παιδιά και έφηβοι κάτω των 20 ετών να διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Παρόλο που ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι θεραπεύσιμος, ωστόσο, κάθε χρόνο, πάνω από 100.000 δεν επιβιώνουν. Το 80% αυτών των παιδιών / εφήβων προέρχονται από χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου τα συστήματα υγείας είναι αδύναμα, οι υπηρεσίες υγείας είναι συχνά απρόσιτες και μη προσβάσιμες, τα βασικά φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα ή υπερβολικά δαπανηρά.

Γενικότερα, στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας για υποστήριξη των παιδιών με καρκίνο η οποία δεν πρέπει να είναι μόνο υλική αλλά και ψυχολογική. Στοχεύει επίσης στην αποδοχή της νόσου και του πάσχοντα παιδιού καθώς και στην υποστήριξη εκείνων των παιδιών που κατάφεραν να νικήσουν την αρρώστια και προσπαθούν να γεφυρώσουν το κενό που δημιούργησε η περίοδος της ασθένειας, να νιώσουν ισότιμοι με τα συνομήλικά τους παιδιά και να αποδείξουν ότι είναι ικανά να επιτύχουν κάθε στόχο όπως και τα υπόλοιπα υγιή παιδιά.

Οι μορφές καρκίνου από τις οποίες νοσούν τα παιδιά είναι οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα και οι διάφορες μορφές όγκων που στην ογκολογία ονομάζονται συμπαγείς όγκοι.

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά που δίνουν τη δική τους καθημερινή μάχη με τον καρκίνο. Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, είναι, επίσης, αφιερωμένη στους γονείς των παιδιών με καρκίνο, που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στο άρρωστο παιδί και στα άλλα τους υγιή παιδιά που επίσης τους χρειάζονται, και ανάμεσα στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της ασθένειας. Σε αυτή τη μάχη που δίνουν τα παιδιά και οι οικογένειες τους χρειάζεται η συμβολή όλων εμάς, όπου με την υποστήριξη, βοήθεια και φροντίδα μας θα συμβάλουμε θετικά και θα ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές, και άλλοι ώστε οι μικροί ασθενείς να λαμβάνουν τη βέλτιστη θεραπεία. Ανάμεσα σε αυτούς τους φορείς περιλαμβάνονται και αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επενδύουν είτε στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδας είτε στον τομέα της κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης τόσο των ίδιων των μικρών ασθενών όσο και των μελών των οικογενειών τους. Αναμφίβολα, εργαλεία απαραίτητα για την θεραπεία είναι πέραν της ιατρικής επιστήμης, ο ανθρωπισμός και η αγάπη, εργαλεία που σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας βοηθούν και στηρίζουν τον μικρό ασθενή.

Με τη σημερινή ευκαιρία το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους εθελοντές αιμοδότες και δότες μυελού των οστών και προς τις εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εργάζονται άοκνα και συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με αποφασιστικότητα και πίστη ότι μπορούν να φέρουν το χαμόγελο και την ελπίδα στους μικρούς επίγειους αγγέλους που αγωνίζονται καθημερινά για τη ζωή τους και δίνουν μάχη ζωής ενάντια στον καρκίνο.

Ας συμπορευτούμε όλοι μαζί τους ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί και έφηβος με καρκίνο – ανεξαρτήτως οικονομικής κοινωνικής τάξης, φυλής ή προέλευσης – αξίζει και έχει πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή περίθαλψη.