Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Εμπορίας Προσώπων. Μην κλείνεις τα μάτια

Παγκόσμια ημέρα κατά της παράνομης διακίνησης και εμπορίας προσώπων η σημερινή. Παγκόσμια ημέρα κατά του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος που έχει χαρακτηριστεί και ως η «σύγχρονη μορφή δουλείας».

Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με χιλιάδες θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο κυρίως σεξουαλικής και εργασιακής εκμετάλλευσης, αφαίρεσης οργάνων καθώς και άλλων μορφών εκμετάλλευσης. Ένα έγκλημα διασυνοριακό, αφού κάθε χώρα του κόσμου επηρεάζεται από αυτό, είτε ως χώρα προέλευσης, διαμετακόμισης ή προορισμού, αποφέροντας τεράστια κέρδη στα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα.

Η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος αυτού ανήκει στις προτεραιότητες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των Κρατών Μελών, τα οποία αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητά του έχουν αναλάβει ποικίλες και πολυεπίπεδες δράσεις με στόχο την καταπολέμησή του.

Η Αστυνομία Κύπρου όντας ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον τομέα αυτό, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, τον Μάρτιο του 2015 έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων αναβαθμίζοντάς το και ενισχύοντάς το σε ανθρώπινο δυναμικό, κυρίως με έμπειρους ανακριτές, προσδίδοντάς του με τον τρόπο αυτό τόσο συντονιστικό που κατείχε άλλοτε όσο και επιχειρησιακό. Η βαρύτητα που έχει δοθεί στο θέμα, αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των ποινικών καταδικών των διακινητών για το αδίκημα της εμπορίας προσώπων, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει αναβαθμιστεί το 2017 στην κατηγορία 1, βάσει της έκθεσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που ετοιμάζεται κάθε χρόνο ύστερα από αξιολόγηση.

Η φετινή αξιολόγηση της Κύπρου επιβεβαιώνει μια σταθερή πορεία προόδου στον καίριο αυτό τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο ειδικού στρατηγικού σχεδιασμού της Αστυνομίας και της έναρξης ισχύος και εφαρμογής της νέας Νομοθεσίας που διέπει την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία των θυμάτων.
Κατά το 2017, η Αστυνομία συνέχισε τους επιχειρησιακούς ελέγχους και πέτυχε αυξημένες διώξεις για αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων με αποτέλεσμα να υπάρξουν συνολικά 16 καταδίκες. Σε 8 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν σε διακινητές ακόμα πιο αυστηρές ποινές με βάση τη νέα νομοθεσία. Επίσης, το έτος 2017 διερευνήθηκαν 19 υποθέσεις από την Αστυνομία και αναγνωρίστηκαν συνολικά 23 θύματα εμπορίας προσώπων.

Η εμπορία προσώπων αποτελεί ντροπή και όνειδος για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Γι’ αυτό και οφείλουμε όλοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα για την εκ βαθέων αντιμετώπιση του και μια πιο ανθρώπινη κοινωνία.

Πιθανόν το έγκλημα αυτό να συμβαίνει και στη δική σου κλειστή κοινωνία! Γι’ αυτό εάν περιέλθει στην αντίληψή σου ή γνωρίζεις οτιδήποτε που να σε κάνει να πιστεύεις ότι οποιοδήποτε πρόσωπο πιθανόν να πρόκειται για θύμα εμπορίας ανθρώπων, επικοινώνησε αμέσως με την Αστυνομία, ακόμα και αν θέλεις να παραμείνεις ανώνυμος. Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε την εμπορία και εκμετάλλευση προσώπων!