Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού

Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΕΣ/ΕΗ).

Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ετήσια εορτή, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύονται και προβάλλονται σε διεθνές επίπεδο οι 7 Αρχές του Διεθνούς Κινήματος ΕΣ/ΕΗ: Ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, ο Εθελοντισμός, η Ενότητα και η Παγκοσμιότητα.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορόσημο συμπίπτει με την επετειακή ημερομηνία γέννησης του Ιδρυτή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και βραβευθέντος με το πρώτο βραβείο Νόμπελ Ειρήνης Ερρίκου Ντυνάν (8 Μαΐου 1828).

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού, χάρη στη διεθνή διάσταση που ενέχει, συνιστά μια εξαιρετική συμβολή για την παγκόσμια ειρήνη. Παράλληλα, εμπνέει και ενθαρρύνει τον κάθε Εθνικό Σύλλογο ΕΣ/ΕΗ ξεχωριστά να αναλαμβάνει την ανθρωπιστική δράση εκείνη που συμβάλλει τόσο στην πρόληψη και ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου όσο και στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1922 κήρυξε τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για την προώθηση της ειρήνης.

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, οι δύο οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.