Πέντε λόγοι για τους οποίους πέφτουν τα μαλλιά μας

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το πρόβλημα που την προκαλεί.

Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.
Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική.

Δείτε πέντε αιτίες που προκαλούν τριχόπτωση:

Σωματικό στρες
Έχει αποδειχθεί ότι τα μαλλιά ακολουθούν ένα συγκεκριμένο κύκλο ανάπτυξης. Ένα στρεσογόνο συμβάν ωστόσο, καταφέρνει να διαταράξει αυτόν τον κύκλο, επιταχύνοντας την πτώση της τρίχας μετά από 3 έως 6 μήνες.

Εγκυμοσύνη
Οι σωματικές «αλλαγές» που παρατηρούνται στο σώμα της εγκύου κατά τη διάρκεια των 9 μηνών, αλλά και μετά τη γέννα, όπως επίσης και οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών, ίσως προκαλέσουν τριχόπτωση.

Πολυκυστικές ωοθήκες
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αφορά σε ανισορροπία των αρσενικών και θηλυκών ορμονών στο σώμα, ενώ η αυξημένη ποσότητα αρσενικών ορμονών οδηγεί στην εμφάνιση των κυστών με συνέπειες στον κύκλο της εμμηνόρροιας, στη γονιμότητα της γυναίκας, αλλά και στην αποδυνάμωση της τρίχας.

Συναισθηματικό άγχος
Τις περισσότερες φορές το συναισθηματικό άγχος δεν είναι η αφορμή για την τριχόπτωση, αλλά ο παράγοντας που την ενισχύει, όταν αυτή οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Υποθυρεοειδισμός
Ο θυρεοειδής αδένας που υπολειτουργεί, έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή λιγότερων ορμονών, που σταδιακά οδηγεί σε απώλεια μαλλιών.