Πάνω από 21,000 καταγγελίες σε 21 μήνες για παράνομη στάθμευση

Κάποτε μπορεί να είναι θέμα έλλειψης χώρου στάθμευσης. Κάποτε όμως μπορεί να είναι θέμα νοοτροπίας και σίγουρα πάντοτε είναι θέμα έλλειψης σεβασμού προς τους συμπολίτες μας. Οποιοσδήποτε και να είναι ο λόγος, το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης, σε αρκετές περιοχές, ολόκληρης της Κύπρου, είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αρκετές φορές μάλιστα είναι και επικίνδυνο αφού ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο παράνομα, πέραν της όποιας παρακώλησης της κυκλοφορίας μπορεί να προκαλέσει, μπορεί να αποτελέσει και την αιτία πρόκλησης κάποιας σοβαρής τροχαίας σύγκρουσης.

Το πρόβλημα αυτό, απασχολεί σοβαρά την Αστυνομία, και γι’ αυτό, έχει αναπτύξει διάφορες δράσεις, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των οδηγών, ενώ παράλληλα σε καθημερινή βάση πραγματοποιεί ελέγχους σε διάφορα σημεία των πόλεων, για καταγγελία των ασυνείδητων οδηγών.

Κατά τη φετινή χρονιά, από την πρώτη μέρα του χρόνου, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της Αστυνομίας έχουν προχωρήσει συνολικά σε 9,812 καταγγελίες για παράνομη στάθμευση, σε όλη την Κύπρο, ενώ ο αριθμός των καταγγελιών για το 2016 ανήλθε στις 11,924.

Παρά τον αυξημένο αριθμό καταγγελιών όμως, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς καθημερινά, βλέπουμε αυτοκίνητα σταθμευμένα παράνομα σε διάφορες περιοχές. Ενώ καθημερινές είναι και οι καταγγελίες πολιτών προς την Αστυνομία, για αυτοκίνητα που ο τρόπος και ο χώρος στάθμευσης τους, προκαλεί προβλήματα.

Πιο μεγάλο όμως και πιο προσβλητικό για την κοινωνία μας είναι το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων. Στις περιπτώσεις αυτές κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί καμιά δικαιολογία. Οι χώροι στάθμευσης με σήμανση και μπλε χρώμα, ανήκουν μόνο στα άτομα με αναπηρία. Είναι γνωστό σε όλους. Κι όμως πολλοί είναι αυτοί που επιδεικνύοντας ασύγγνωστη αδιαφορία για τα προβλήματα και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους, χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους για στάθμευση των οχημάτων τους. Ίσως είναι και αυτός ένας τρόπος επίδειξης της ποιότητάς τους ως άνθρωποι και της λανθασμένης ανατροφής που έλαβαν μικροί.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αριθμοί των καταγγελιών, στις οποίες προέβησαν μέλη της Αστυνομίας, είναι ενδεικτικοί για το μέγεθος του προβλήματος. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, εκδόθηκαν από μέλη της Αστυνομίας, συνολικά 1,564 εξώδικα, για παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων. Κατά την περσινή χρονιά (2016), ο αριθμός των καταγγελιών, ανήλθε στις 2,761.

Το μέγεθος του προβλήματος της παράνομης στάθμευσης όμως, είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι αριθμοί των καταγγελιών που έγιναν από την Αστυνομία. Και αυτό γιατί σημαντικό μέρος των ελέγχων για την παράνομη στάθμευση, διενεργείτε από τα μέλη των Τμημάτων Τροχονομίας που διατηρούν διάφοροι Δήμοι, σε όλη την Κύπρο, με κυριότερο μέλημά τους την πάταξη της παράνομης στάθμευσης.

Το θέμα της παράνομης στάθμευσης, είναι ένα θέμα που εύκολα μπορεί να επιλυθεί, φτάνει να αντιληφθούμε όλοι, πως οι δρόμοι δεν είναι ιδιοκτησία μας, αλλά ανήκουν σε όλους.