Ο ΥΠΕΞ θα έχει αύριο συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει αύριο, συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, κ. Kazuyuki Nakane, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5μμ στο Υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ιαπωνίας και τρόποι ενίσχυσής τους σε τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η διαχείριση κρίσεων. Θα συζητηθούν, επίσης, το Κυπριακό, καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Στις 6μμ, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας θα υπογράψουν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας για την υποδοχή, παροχή βοήθειας και επαναπατρισμό πολιτών των δύο χωρών, σε περιπτώσεις εκκενώσεων από περιοχές κρίσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Nakane θα προβούν στη συνέχεια σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αργότερα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Η πολιτική σημασία της παρουσίας του Ιάπωνα Υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο καταγράφεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο κ. Nakane επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο των εγκαινίων της πρώτης Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, που θα πραγματοποιηθούν αύριο, στις 7.30μμ στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το άνοιγμα Πρεσβείας της Ιαπωνίας αποτελεί μια εξέλιξη που προσφέρει νέες, σημαντικές προοπτικές για εμβάθυνση της συνεργασίας με μια χώρα κομβικής περιφερειακής και διεθνούς σημασίας, όπως είναι η Ιαπωνία.