Ο ΠτΔ τέλεσε τα εγκαίνια του σπιτιού για κακοποιημένα παιδιά

Εγκαινιάστηκε, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Νίκο Αναστασιάδη, το “Σπίτι του Παιδιού”, το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες για την ψυχολογική και κοινωνική αποκατάσταση των παιδιών αυτών, και στο οποίο θα στεγάζονται ειδικοί από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και άλλοι επαγγελματίες.

Πρόκειται για το τρίτο τέτοιο σπίτι που λειτουργεί σε ευρωπαϊκή χώρα. Τη διαχείριση και λειτουργία του σπιτιού έχει αναλάβει η μη κυβερνητική οργάνωση «Hope for Children» και το οίκημα στο οποίο στεγάζεται αποτελεί δωρεά του Σωματείου Ελληνίδων Κυριών «Ένωσις».

Σε ομιλία του κατά τα εγκαίνια, που έγιναν στην παρουσία Υπουργών, βουλευτών, του Δημάρχου Λευκωσίας, του Αρχηγού Αστυνομίας και άλλων αξιωματούχων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσω τα εγκαίνια «Του Σπιτιού του Παιδιού», ενός έργου το οποίο καταφανώς μαρτυρεί την προτεραιότητα που έχουμε θέσει για την προώθηση και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του παιδιού και ειδικότερα για τη διασφάλιση ενός ευρύτερου και πολυεπίπεδου πλαισίου σφαιρικής υποστήριξης στο όποιο παιδί υπόκειται σε βία.

Αντιλαμβανόμενοι ακριβώς την αναγκαιότητα της υιοθέτησης ολοκληρωμένης δέσμης πολιτικών για την προστασία και την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής σεξουαλικής εκμετάλλευσης, προχωρήσαμε αρχικά στην κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε).

Και επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου στην Προέδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Στέλλα Κυριακίδου, για την πολύτιμη συμβολή της στην κύρωση της Σύμβασης αυτής.

Οι προσπάθειες μας δεν περιορίστηκαν απλά στην κύρωση μιας πολύ σημαντικής Σύμβασης.

Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της, το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015 αποφάσισε τη δημιουργία Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής, υπό την Προεδρία της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, και τη συμμετοχή των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού κυρίου Κώστα Καδή, Υγείας κυρίου Γιώργο Παμπορίδη και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κυρίου Ιωνά Νικολάου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης το διορισμό της κυρίας Αναστασίας Παπαδοπούλου στη θέση της Ειδικού Συμβούλου της Επιτροπής αυτής με εισήγηση της Ζέτας αλλά και με άμεση αποδοχή από πλευράς του ιδίου, και την οποία θέλω θερμότατα να ευχαριστήσω που έφερε σε πέρας άμεσα την αποστολή αλλά και για τη συμβολή της στην επίτευξη αυτού που σήμερα έχουμε επιτύχει όλοι μαζί.

H Επιτροπή διαμόρφωσε σε σύντομο χρόνο την Εθνική Στρατηγική για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Η θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου που προνοείται στην Εθνική Στρατηγική ως επίσης και η έγκριση της Στρατηγικής τον Μάρτιο του 2016 από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούν και την πρώτη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση των εγκλημάτων αυτών σε βάρος των παιδιών τα οποία δυστυχώς αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες.

Δημιουργούμε την ίδια στιγμή με αυτό τον τρόπο τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί η χώρα μας στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Και θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου και να εξάρω την αποτελεσματικότητα, την μεθοδικότητα και το έργο που έχει παράξει η Υπουργική Επιτροπή, με τη συνδρομή, και το υπογραμμίζω, πάντοτε, και της Ειδικής Συμβούλου Αναστασίας Παπαδοπούλου γύρω από τη σφαιρική αντιμετώπιση της προστασίας του παιδιού.

Μέρος του μεγάλου αριθμού δράσεων και στοχευμένων πολιτικών που ήδη αναπτύσσονται από τα αρμόδια Υπουργεία και Φορείς για το παιδί, ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης Εθνικής Στρατηγικής, απετέλεσε και η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, με βάση την καλή πρακτική και το παράδειγμα της Ισλανδίας.

Το Σπίτι του Παιδιού που σήμερα εγκαινιάζουμε, μόλις το τρίτο που δημιουργείται σε Ευρωπαϊκή χώρα, στεγάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, στοχεύει την άμεση πρόσβαση των παιδιών- θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης – στις αναγκαίες υπηρεσίες που στελεχώνονται από μία ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών και μέσα από ένα προστατευμένο πλαίσιο τη μείωση της οποιασδήποτε πιθανότητας επανατραυματισμού και στιγματισμού τους.

Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται την ίδια στιγμή και οι οποιοιδήποτε φόβοι και ενδοιασμοί για την καταγγελία τέτοιου είδους περιστατικών.

Στην προσπάθεια μας αυτή στάθηκε αρωγός από την πρώτη στιγμή το Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Ένωσις», το οποίο στα πλαίσια της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς που αναπτύσσει από τη δημιουργία του το 1914, προχώρησε στην ευγενή δωρεά του παρόντος οικήματος για σκοπούς στέγασης του Σπιτιού, ως επίσης και στη συγχρηματοδότηση της ανακαίνισης και διαμόρφωσης των χώρων του.

Tο Σωματείο συνέβαλε με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στην άμεση προώθηση της προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής αλλά και του οράματος που από την πρώτη στιγμή συμμεριστήκαμε να μετατραπεί το κτίριο σε ένα χώρο που να εξυπηρετεί πραγματικά το παιδί.

Το 2016 το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύστερα από προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, ανέθεσε τη διαχείριση του «Σπιτιού του Παιδιού» στον μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Hope For Children», σε άμεση και καθολική συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες χρηματοδοτούν εξ ολοκλήρου το εν λόγω έργο.

Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα από ότι η Αναστασία όσον αφορά την καταλληλότητα της διαχείρισης του όλου προγράμματος από τον οργανισμό «Hope for Children”.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και ολόκληρης της Πολιτείας στο Σωματείο Ελληνίδων Κυριών «Ένωσις» για την ευγενική τους δωρεά.

Είναι ακριβώς τέτοιου είδους ανιδιοτελείς πράξεις προσφοράς που στηρίζουν τον συνάνθρωπο και ενδυναμώνουν αλλά και ενισχύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος από τη μεριά του, αλλά και εξυψώνουν την έννοια της αλληλεγγύης ανάμεσα στην Κυπριακή Κοινωνία.

Τις ευχαριστίες μου θέλω επίσης να δώσω και στην αρχιτέκτονα Νάγια Σαββίδου, η οποία ανέλαβε την ανακαίνιση του Σπιτιού του Παιδιού.

Επιτρέψτε μου και το νιώθω πολύ έντονα, να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στην αείμνηστη Λία Τσεριώτου, η οποία διετέλεσε Πρόεδρος για χρόνια του Σωματείου και της οποίας το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με πλειάδα φιλανθρωπικών έργων. Και σε αυτή την περίπτωση ευχαριστώ την Αναστασία για την εκτεταμένη αναφορά για τη δράση της αγαπημένης μας Λίας.

Το Σπίτι του Παιδιού δε φέρει απλώς τη σφραγίδα της, αλλά θα μας θυμίζει για πάντοτε την ευαισθησία της, την απεριόριστη έγνοια και προσφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπο, όπως και όλων εσάς που υπηρετείτε για χρόνια το Σωματείο και τους ευγενικούς σκοπούς του

Ευχής έργο θα ήτο η εξάλειψη των φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών.

Ενόσω όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, το Κράτος έχει αναμφίβολα την ηθική ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να κάνει ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσει και να τα καταπολεμήσει, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μεγαλώσουν σε συνθήκες σιγουριάς και ασφάλειας.

Η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής, μέρος της οποίας αποτελεί και το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα του παιδιού, η πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και διαχείριση βίας στα σχολεία, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και σειρά άλλων πρωτοβουλιών, εγκύπτουν στοχευµένα σε θέματα που αφορούν τα παιδιά, προτείνοντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, την ανάληψη δράσεων αλλά και την εφαρμογή αυτών.

Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται ένα τεράστιο κενό σχετικά με την παροχή προστασίας, στήριξης και κάθε δυνατής βοήθειας, µε κάθε τρόπο και σε κάθε στάδιο στα παιδιά, ως ευάλωτα µέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, όπως άλλωστε διαφαίνεται και εμπράκτως μέσα από το μέχρι σήμερα έργο, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τη συνεχή προσήλωση στο σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρύτερα.

Συγχαίροντας ξανά όλους όσοι συνέβαλαν στη λειτουργία του έργου που σήμερα εγκαινιάζουμε και το οποίο μας τιμά όλους, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην υψηλή αποστολή του Σπιτιού του Παιδιού και όσων από σήμερα θα το στελεχώνουν.”