Ο ΠτΔ παρέστη στη τελετη μετονομασίας του Παφιακού σταδίου

Σε χαιρετισμό του ο  Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή Μετονομασίας του Παφιακού Σταδίου σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης», τόνισε ότι αξίζει να τιμήσουμε τον μαραθωνοδρόμο της Ιστορίας.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης και συγκίνησης που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτό το Στάδιο, για να τιμήσουμε όπως αξίζει τον μαραθωνοδρόμο της Ιστορίας!

Να μου επιτρέψετε να αρχίσω με μια διαπίστωση, η οποία θεωρώ ότι εκφράζει το σύνολο του αθλητικού και όχι μόνο, κόσμου της Κύπρου. Η σημερινή εκδήλωση άργησε κατά πολλές δεκαετίες! Οφείλω λοιπόν να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού για την απόφαση και την άμεση υλοποίηση της, ώστε ένας αθλητικός χώρος του τόπου μας να φέρει το όνομα ενός μεγάλου αθλητή, του μεγαλύτερου ίσως αθλητή που γέννησε η Κύπρος.

Η απόφαση για τη μετονομασία του Παφιακού σταδίου σε Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» δεν αποδίδει μόνο τις δέουσες τιμές της πολιτείας στον αθλητή αλλά αποκαθιστά και την ιστορία. Γιατί ο Στέλιος Κυριακίδης, γιος των αγροτών Γιάννη και Ελένης Κυριακίδη από τον Στατό της Πάφου, έγραψε Ιστορία μέσα και έξω από τους στίβους, προς όφελος όχι του ιδίου αλλά του Ελληνισμού ολόκληρου.

Ως αθλητής του ΓΣΟ, σύλλογο που σεβάστηκε και ποτέ δεν εγκατέλειψε έστω κι αν το 1934 μετοίκησε στην Αθήνα, κέρδισε δεκάδες διακρίσεις σε πανελλήνιους αλλά και βαλκανικούς αγώνες με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδας, καταγράφοντας συνολικά 36 εθνικές επιδόσεις.

Η επική νίκη του στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, στις 20 Απριλίου 1946, δεν ήταν απλά μια κορυφαία διάκριση του αθλητή Στέλιου Κυριακίδη. Ήταν και μια κορυφαία έκφραση της αγάπης, του ανθρώπου Στέλιου Κυριακίδη, στην πατρίδα του, στην Ελλάδα.

Σε δύστροπους καιρούς για την Ελλάδα ένιωσε την υποχρέωση να βοηθήσει, στερώντας ακόμη και βασικά αγαθά από την δική του οικογένεια. Η δήλωσή του στη Βοστώνη, όταν οι γιατροί του συνέστησαν να μην τρέξει για λόγους υγείας, ήταν συγκλονιστική: «Ηρθα εδώ να τρέξω για επτά εκατομμύρια ταλαιπωρημένους Έλληνες και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω!»

Έτρεξε και νίκησε! Αλλά η νίκη του πιστώθηκε στην ίδια την Ελλάδα, αφού η προβολή των προβλημάτων της που έγινε από τον Στέλιο Κυριακίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες έφερε σημαντικά πακέτα βοήθειας στη χώρα. Ανάσα ανακούφισης για τους δυστυχείς τότε Έλληνες.

Αυτό τον αθλητή, άνθρωπο και φιλόπατρη τιμούμε σήμερα, προσφέροντας στο Παφιακό στάδιο, το όνομά του. Αυτή η οφειλόμενη ενέργεια της πολιτείας, μέσω του ΚΟΑ, προστίθεται στον σεβασμό που ήδη εκφράζεται πολύμορφα από το Σωματείο «Στέλιος Κυριακίδης» εδώ στην Πάφο αλλά και την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου με την θεσμοθέτηση του βραβείου «Στέλιος Κυριακίδης».

Χαίρομαι για τις πρωτοβουλίες αυτές και συγχαίρω τους δημιουργούς τους. Εκείνους που οφείλουν ακριβώς προσφέροντας στον αθλητισμό να σέβονται ανάλογου μεγέθους αθλητές.

Η μεγαλύτερη όμως τιμή, που μπορούμε να χαρίσουμε στο Στέλιο Κυριακίδη είναι να ακολουθήσουμε, όσο μπορούμε να αντέξουμε, τα δυνατά και γοργά βήματά του στη Βοστώνη. Με την προτροπή όπως οι διαδρομές μας, είτε στους στίβους είτε στην κοινωνία, να έχουν τέρμα τους και την αγάπη στη χώρα μας.

Το 1946, με τη νίκη του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, ο Στέλιος Κυριακίδης αναδείχθηκε σε πρεσβευτή του Ελληνισμού, προκαλώντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της Ελλάδας. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνουν και σήμερα οι αθλητές μας, προτάσσοντας και προβάλλοντας τη μικρή μας πατρίδα στον διεθνή χώρο.

Ως Κυβέρνηση αναγνωρίζουμε και τιμούμε τις προσπάθειές τους, τις οποίες και στηρίζουμε μέσα από τους μελετημένους σχεδιασμούς του ΚΟΑ. Σχεδιασμοί, οι οποίοι προωθούν τον αθλητή τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και στη βάση.

Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα όλων και ως αγαθό που συμβάλλει στην ποιότητα ζωής των πολιτών οφείλουμε να το προστατεύσουμε και να το αναπτύξουμε και να το αναδείξουμε.

Στη βάση αυτή και σε ό,τι αφορά στην Πάφο, έχουμε ήδη αποφασίσει την αναβάθμιση του στίβου στο Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» ώστε να φιλοξενήσει ξανά μεγάλες διοργανώσεις. Έχει επίσης αποφασισθεί και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, η διαμόρφωση του χώρου του Ιακώβειου Σταδίου και η μετατροπή του, σε τρεις φάσεις, σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο που θα απολαμβάνουν οι δημότες της Πάφου.

Ο ΚΟΑ παρακολουθεί και παρεμβαίνει διαρκώς στην επαρκή συντήρηση της αίθουσας «Αφροδίτη». Στο πλαίσιο των προγραμμάτων του ΚΟΑ για τον κοινωνικό αθλητισμό, μελετάται η αναβάθμιση των δύο αθλητικών πάρκων του Δήμου, όπως είναι και επιθυμία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ, σε συνάρτηση και με την παράδοση σε λίγο των έργων ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, ομολογούν την αδιαμφισβήτητη έγνοια της Κυβέρνησης, της Πολιτείας για την Πάφο.

Την Πάφο που αλλάζει, όπως εύστοχα δηλώνει ο Δήμαρχος, δεν θα την αφήσουμε να είναι μόνη.

Θα τρέξουμε μαζί με τους δημότες της Πάφου και των χωριών της επαρχίας στην πορεία ανάπτυξης και είμαι βέβαιος θα κερδίσουμε στο τέλος το στοίχημα.

Έχουμε άλλωστε ως πρότυπο τις νικηφόρες διαδρομές του Στέλιου Κυριακίδη ο οποίος, 30 ακριβώς χρόνια από το θάνατό του, τιμά και επίσημα από σήμερα με το όνομά του, το στάδιο της πόλης. Με την ευχή και την προσδοκία το Στάδιο «Στέλιος Κυριακίδης» να φέρει την Πάφο στο επίκεντρο της αθλητικής δράσης του τόπου, εύχομαι σε όλους και ιδιαίτερα στο ΔΣ του Σταδίου ό,τι καλύτερο.