Ο ΠτΔ απένειμε μετάλλια «Εξαίρετης Προσφοράς» σε διακεκριμένους ομογενείς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απένειμε απόψε τιμητικές διακρίσεις σε διακεκριμένους ομογενείς.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία εκατοντάδων ομογενών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το μετάλλιο της Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία στους ομογενείς Κύπρο Νικολαΐδη, Αντρέα Μαυρομμάτη και Άντρια Ζαφειράκου.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου και ο Υπουργός Διασποράς της Αρμενίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τιμώμενοι ομογενείς πέτυχαν να αναδειχθούν στους σπουδαιότερους πρεσβευτές του πολιτισμού και της Ιστορίας του τόπου μας.

Απευθυνόμενος στους τιμώμενους είπε ότι «η γνήσια και άδολη φιλοπατρία σας ως καταδεικνύεται από τον χρόνο που αφιερώνετε αφειδώλευτα και ανιδιοτελώς για την προβολή των εθνικών θέσεων και δικαίων του λαού μας, συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού οργανωμένου δικτύου που λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες που ζείτε και την Κύπρο μας».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την τελετή αυτή δίδεται συνέχεια σε ένα θεσμό που καθιερώθηκε πριν από τρία χρόνια για την απόδοση τιμής σε αποδήμους μας για την εξαίρετη προσφορά τους».

Παραλαμβάνοντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς, η κα Άντρια Ζαφειράκου, Ελληνοκύπρια εκπαιδευτικό στο Κοινοτικό Σχολείο Άλμπερτον στο Μπρέντ του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ανακηρύχθηκε Καλύτερη Δασκάλα του Κόσμου και τιμήθηκε με το βραβείο Global Teacher του Varkey Foundation, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και υπερηφάνεια για την τιμητική διάκριση.

Από πλευράς του ο Δρας Νικολαΐδης, Κύπριος επιστήμονας διεθνούς φήμης στην Ιατρική του Εµβρύου, ο οποίος είναι καθηγητής στο King’s College και στο University College του Λονδίνου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα περήφανος είναι διότι είμαι Έλληνας Κύπριος. Δέχομαιαυτή την τιμή εκ μέρους όλων των Κυπρίων της διασποράς. Ο κάθε Κύπριος της διασποράς με τον δικό του τρόπο προωθεί τον αγώνα του λαού μας».

Τέλος, ο κ. Αντρέας Μαυρομμάτης, Κύπριος ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Μαυρομμάτης» στο Παρίσι, στο οποίο απονεμήθηκε το αστέρι Michelin, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυπριακή Πολιτεία στο σύνολό της. Πρόσθεσε ότι «είναι μεγάλη τιμή και χαρά να λάβω αυτή την τιμητική διάκριση. Με συγκινεί η αναγνώριση σας και συνεχής σας συμπαράσταση στο έργο μας». Σημείωσε ότι «ο ρόλος των αποδήμων και της διασποράς είναι να διευρύνουν ορίζοντες και να επεκτείνουν τα όρια του εφικτού για τον τόπο τους. Όταν τα καταφέρουν ο τόπος ανεβαίνει λίγο ψηλότερα και η καταξίωση στηρίζει την περηφάνια όλων μας».