Ο Πρόεδρος τέλεσε τα εγκαίνια του οικήματος της Kοινότητας Λατίνων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος  Αναστασιάδης, τέλεσε σήμερα  τα εγκαίνια του οικήματος της Kοινότητας Λατίνων Κύπρου. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος τόνισε ότι στόχος του  είναι η Κύπρος να ξαναγίνει ένα ενωμένο, ανεξάρτητο και φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος. Μία πατρίδα για όλους τους πολίτες της ανεξαρτήτως θρησκευτικών επιλογών.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου:

“Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι απόψε μαζί σας, για να τελέσω τα εγκαίνια του Πολιτιστικού και Εκθεσιακού αυτού χώρου, του Σπιτιού των Λατίνων.

Ενός χώρου, ο οποίος αποτελούσε ένα διαχρονικό και καθόλα δίκαιο αίτημα της κοινότητας των Λατίνων, και το οποίο η παρούσα Κυβέρνηση κατόρθωσε να ικανοποιήσει με τη παραχώρηση ενός χώρου για να στεγαστεί.

Το «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ», από τούδε και στο εξής θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την κοινότητα σας, μέσα από το οποίο θα δίνεται πλέον η δυνατότητα της προβολής της ιστορικής και συνεχούς παρουσίας της στην Κύπρο, καθώς επίσης και της πλούσιας προσφοράς και δράσης που έχει καταφέρει να αναπτύξει συμβάλλοντας στην πολιτιστική και κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί επιπλέον μία λαμπρή ευκαιρία μέσα από την οποία επιτυγχάνεται η ανάδειξη της δημιουργικής σας συμμετοχής, ως πλήρως ενσωματωμένης κοινότητας, στη διαμόρφωση τόσο της συλλογικής μας ταυτότητας όσο και της κυπριακής κοινωνίας.

Μίας κοινωνίας δημοκρατικής, με ψηλό επίπεδο συνοχής και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Για εμάς τους Ελληνοκύπριους αποτελεί τιμή το γεγονός ότι εσείς οι Λατίνοι επιλέξατε με δημοψήφισμα το 1960, μαζί με τους συμπατριώτες μας Μαρωνίτες και Αρμένιους, να ενταχθείτε ως θρησκευτική ομάδα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, μοιραζόμενοι μαζί μας τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες ευθύνες της οικοδόμησης της πατρίδας μας.

Αποτελεί για μας προτεραιότητα η διατήρηση και η ενδυνάμωση των αγαστών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια. Των αδελφικών σχέσεων.

Για αυτό άλλωστε και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου προχώρησα στη επανασύσταση του θεσμού του Επιτρόπου Προεδρίας για τις Θρησκευτικές ομάδες, διορίζοντας σε αυτόν τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο τον φίλο Φώτη Φωτίου.

Ο στόχος μου είναι μέσα από τον θεσμό να διασφαλιστεί και να αναπτυχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα της κάθε μίας κοινότητας ξεχωριστά, έτσι ώστε μαζί να συμβάλουμε στη συνέχιση της ανοδικής πορείας της ιδιαίτερης μας πατρίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, ως Κυβέρνηση έχουμε μεριμνήσει για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των σχολείων όπου φοιτούν μαθητές θρησκευτικών ομάδων. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις στα σχολεία αυτά, όπου συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.

Ικανοποιώντας σχετικά αιτήματα έχουμε προβεί επιπρόσθετα στις πιο κάτω ενέργειες:

Στην αναβάθμιση σχολικών χώρων,

Στην προώθηση της κατάρτισης προγραμμάτων και σεμιναρίων για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, καθώς επίσης και στην επιμόρφωση τους,

Στην υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου των σχολείων, μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την αρωγή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Στην υλοποίηση του Προγράμματος «Συναπάντημα στα Μονοπάτια της Τέχνης», σε μία προσπάθεια να σταλούν τα μηνύματα της αλληλεγγύης, της συμπαράστασης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στις κοινότητες της Κύπρου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας και των Θρησκευτικών ομάδων.

Πρόσθετα, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων και με στόχο την προώθηση θεμάτων που απασχολούν τις θρησκευτικές ομάδες, προχώρησαν στην αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών πόρων.

Πέραν τούτων, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους και τους ηγέτες όλων των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της UNDP, για την αναστήλωση και επιδιόρθωση των Εκκλησιών και των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές.

Πάνω από όλα γνωρίζω και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και όλα τα προβλήματα που η εισβολή του 1974 προκάλεσε και σε εσάς ως κοινότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια ανέλαβα μία πραγματική εκστρατεία, μια επίπονη εκστρατεία για επίλυση του μεγάλου εθνικού μας θέματος, του Κυπριακού.

Κινητοποιήσαμε όλους όσοι πιστεύουμε ότι μπορούσαν να συμβάλουν και να στηρίξουν δημιουργικά την επανένωση της Κύπρου.

Για πρώτη φορά καταφέραμε να έχουμε στο ίδιο τραπέζι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, απέναντι από την Τουρκία. Για πρώτη φορά βάλαμε στο τραπέζι τα ζητήματα που συνιστούν τον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος:

Την εισβολή, την κατοχή, την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Για πρώτη φορά υιοθετήθηκε από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών η θέση πως η Κύπρος πρέπει και μπορεί να είναι ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και εξαρτήσεις από οποιονδήποτε.

Στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν καταφέραμε να πετύχουμε, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη λύση του Κυπριακού ως ενός απαραίτητου συστατικού για τη λύση.

– την ενιαία οικονομία και η κατοχύρωση των τριών βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών,

– τη διατήρηση της πληθυσμιακής αναλογίας του 1960.

– την κατοχύρωση του δικαιώματος ιδιοκτησίας για τους πρόσφυγες.

Στις συνομιλίες της Γενεύης, μετά το Μοντ Πελεράν, επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιστορία του Κυπριακού η ανταλλαγή χαρτών.

Δυστυχώς, όμως, κατά την τελευταία φάση στο Κραν Μοντανά η εμμονή της Τουρκίας για παραμονή των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά και για εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί απέτρεψε την επίτευξη μιας επιθυμητής και θετικής κατάληξης.

Όπως είπα και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα, είμαι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να διαφυλαχθούν τα όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στόχος μου είναι η Κύπρος να ξαναγίνει ένα ενωμένο, ανεξάρτητο και φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος. Μία πατρίδα για όλους τους πολίτες της ανεξαρτήτως θρησκευτικών επιλογών.

Η σημερινή έκθεση με τα ξεχωριστά έργα ζωγραφικής Λατίνων καλλιτεχνών που ήδη κοσμεί αυτό τον χώρο, επιβεβαιώνει την παράδοση της κοινότητα στις τέχνες και τον πολιτισμό, αλλά και την πρόθεση σας να αξιοποιήσετε τον χώρο ως μέσο για τη διατήρηση και την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Λατινικής κοινότητας.

Πρόθεση την οποία απόλυτα συμμεριζόμαστε ως Κυβέρνηση, και είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που σας ανακοινώνω την παραχώρηση χορηγίας ύψους 15,5 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες λειτουργίας του πολιτιστικού αυτού κέντρου.

Δεν είναι το μέγεθος του ποσού, αλλά η χειρονομία που έχει σημασία και προς αυτή την κατεύθυνση μόνιμη θα είναι η συνεργασία μας και η στήριξη του κράτους σε όλες τις προσπάθειες σας να κρατήσετε αυτό το Σπίτι ανοικτό και πάντα ζωντανό.

Είμαι πεπεισμένος ότι οι δραστηριότητες που θα λαμβάνουν χώρα στο «ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ», θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών μας, αλλά και στην εμβάθυνση των διαχρονικών αδελφικών σχέσεων μεταξύ όλων των κοινοτήτων και θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον πρώην εκπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας, φίλο Μπενίτο, τον οποίον διαδέχθηκε επάξια η Αντονέλα και και όλους όσοι με συνεργασία κάνατε αυτό το όραμα πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ και θα ήθελα να είστε βέβαιοι πως θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας”.