Ο Πρόεδρος απήυθυνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο

Ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τη Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων, απήυθυνε έκκληση για ενότητα και όπως υπάρξουν ηπιότεροι τόνοι όξυνσης στο εσωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος στόχος.

Διαμήνυσε ότι η ε/κ πλευρά εμμένει και επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν η Τουρκία εμμείνει στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων,  τονίζοντας η θέση αυτή έγινε αποδεκτή και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Προέδρου Αναστασιάδη:

“Είναι με αισθήματα ευγνωμοσύνης που προσήλθα σήμερα εδώ για να αποδώσουμε τον ελάχιστο αλλά οφειλόμενο φόρο τιμής σε όλους εσάς που μη ορρωδώντας προ ουδενός επέδειξαν μοναδική και παραδειγματική αυταπάρνηση κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Έτοιμοι ψυχικά για τον Αγώνα της αποτίναξης του Αγγλικού ζυγού και προσηλωμένοι στον ασίγαστο πόθο της Ελευθερίας καθώς και την αγάπη της πατρίδος, εσείς οι αγωνιστές δοκιμάσατε μεταξύ άλλων και σε τούτο εδώ το χώρο των κρατητηρίων της Κοκκινοτριμυθιάς, την πίστη σας στα διαχρονικά και αξεπέραστα ιδανικά του Έθνους μας.

Αδιαφοροποίητοι από τους Αγωνιστές της εθνεγερσίας του 1821 και των άλλων αγώνων του Έθνους, προκρίνοντας την υπεράσπιση των υπέρτατων αυτών αγαθών δεν επιτρέψατε στο πνεύμα τους να εκπέσει.

Αντίθετα, μέσα από σκληρές και ανυπολόγιστες θυσίες καταστήσατε τις φυλακές επάλξεις αγώνα, παραμένοντας ελεύθεροι και αλύγιστοι απέναντι στα όποια φρικτά βασανιστήρια που με μένος σας υπέβαλαν οι Άγγλοι ανακριτές και στρατιώτες, αποδεικνύοντας το ακατάβλητο της ελληνικής ψυχής και των αποθεμάτων της.

Μπορεί η κατάληξη εκείνου του επικού αγώνα να μην εκπλήρωσε τον αρχικό στόχο που η οργάνωση έθεσε, όχι με δική σας ευθύνη, η δημιουργία όμως έστω και της κολοβωμένης ανεξαρτησίας που οδήγησε στο ανεξάρτητο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσε και αποτελεί νίκη της ελευθερίας σε πείσμα της αυθαιρεσίας και της παντοδυναμίας.

Αποτελεί ταυτόχρονα το μεγαλύτερο εφόδιο που υπαγορεύει σε όλους να παραμείνουμε ενωμένοι, αταλάντευτα προσηλωμένοι και αμετακίνητοι στα δίκαια του αγώνα μας για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος όπως προέκυψε μέσα δυστυχώς από τη διχόνοια αλλά και την απαράδεκτη προδοτική αξιοποίηση της διχόνοιας από τη στρατιωτική Χούντα των Αθηνών.

Τιμώντας σήμερα με την παρουσία μας εδώ τους αγωνιστές των εκάστοτε αγώνων του Έθνους και επιδιώκοντας τη δικαίωση της θυσίας τους, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ότι στόχος του δικού μας αγώνα και μιλώ για όλη την πολιτική ηγεσία, είναι η εξεύρεση λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται πριν και πάνω από όλα στις προσδοκίες του λαού. Και ιδιαίτερα λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και προσδοκίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας, γιατί είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα που εδώ και 43 χρόνια ζει το καθεστώς της προσφυγιάς. Είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα που έχασε περιουσίες και αγαπημένους είτε στα πεδία των μαχών είτε ως αγνοουμένους.

Την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζω ότι βεβαίως και οι Τουρκοκύπριοι ως αποτέλεσμα της εισβολής υποφέρουν από μια απομόνωση που η Τουρκία τους επέβαλε. Για αυτό και η έκκληση μας είναι να συνειδητοποιήσουν ότι η δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση του Κυπριακού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων αυτού του νησιού. Για αιώνες είχαμε την ευκαιρία ειρηνικά να συμβιώσουμε. Οι παρεμβάσεις των τρίτων έφεραν τα προβλήματα που σήμερα ζούμε. Ιδιαίτερα όμως αυτό που κρατά ακόμα άλυτο το εθνικό μας πρόβλημα είναι η εμμονή της Τουρκίας μέσω της Κύπρου να ενασκεί τις πολιτικές που εξυπηρετούν την Τουρκία και όχι τους Κύπριους πολίτες.

Για αυτό και η εμμονή μου και η αξίωση μου, κάτι που έγινε τελικά δεκτό και από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση αν η Τουρκία εμμείνει στη διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, αν η Τουρκία εμμείνει πως τάχα για την εξωτερική ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται η δημιουργία στρατιωτικής βάσης και η εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων.

Είναι για αυτό που εμμένουμε και επιμένουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση είναι νέος συμβιβασμός, αλλά που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, που μπορεί να μην ήταν ο στόχος των αγώνων σας, αλλά σταδιακά μέσα από την ύπαρξη της έχουμε δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας, είναι πλήρες κράτος μέλος της ΕΕ, και αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτουμε προκειμένου να θεμελιώσουμε ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο μπορεί μακρά και πέραν των εξαρτήσεων τρίτων να ζήσουμε ειρηνικά, να δικαιώσουμε τους αγώνες όσων έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους, και έχουν υποστεί βασανιστήρια, όπως εσείς οι αγωνιστές με τη θυσία που είχατε τότε υποστεί, να δημιουργήσουμε ένα κράτος που πραγματικά να έχει προοπτική, να έχει μέλλον, να διασφαλίζει τον Ελληνισμό, όπως και να διασφαλίζει τους Τουρκοκύπριους. Δεν θέλουμε μέσα από τη λύση να δημιουργήσουμε νικητές ή να αφήσουμε ηττημένους. Και είναι αυτό που ζητούμε σαν στοιχείο αλληλοσεβασμού και από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά ιδιαίτερα από την Τουρκία.

Ορθώς ελέχθη από τον Πρόεδρο των πολιτικών κρατουμένων Γιάννη Σπανό ότι δεν μπορεί να αφήνονται πλέον να διαδραματίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο οι Άγγλοι ή κάποιοι άλλοι παράγοντες. Για αυτό και δεν είναι τυχαία η επιμονή και η εμμονή μου να κινητοποιώ όλα τα Μόνιμα Μέλη, το σύνολο της ΕΕ που για πρώτη φορά έχει εμπλακεί στον διάλογο για επίλυση του Κυπριακού προκειμένου να δούμε να δημιουργούνται οι συνθήκες κατοχύρωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν είναι τυχαία η εμβάθυνση των σχέσεων είτε με τους Αμερικανούς μέσω των συναντήσεων με τους Αντιπροέδρους των ΗΠΑ είτε με τις επισκέψεις στη Μόσχα, στην Κίνα, στη Γαλλία, είτε γενικότερα η κινητοποίηση του όποιου μπορεί να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία.

Ήταν η απόφαση, και πιστεύω ορθά και λογικά, πως κάτω από τα δεδομένα δεν ήταν δυνατόν να εμπλακούμε για λύση του Κυπριακού σε οποιαδήποτε ένοπλη σύρραξη λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, ιδιαίτερα τις αδυναμίες μας. Και προκρίθηκε ότι ο διάλογος θα έπρεπε να ήταν ο τρόπος επίλυσης. Για αυτό και ακολουθώντας εκείνη την πορεία που εξ αδήριτου ανάγκης εγράφη προχωρούμε στον διάλογο, είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο, το έχω καταστήσει σαφέστατα προς τον ΓΓ. Ότι είμαι έτοιμος να επανέλθω στον διάλογο. Αλλά αν είναι να αποδώσει αυτός ο διάλογος σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, χρειάζεται προετοιμασία, χρειάζεται να δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας. Εννοεί ή όχι αυτά που παραπλανητικά άφησε να εννοούνται προς τον ΓΓ την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά. Και γιατί θα πρέπει να αναμένουμε την τελευταία μέρα των διαπραγματεύσεων να διαπιστωθεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις; Γιατί πρέπει ακόμα και ένας ΓΓ των ΗΕ να γίνεται θύμα παραπλάνησης;

Για αυτό και επιμένουμε. Ναι, και άμεσα, στον διάλογο, ναι και άμεσα – αν και εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, πάντα έχοντας κατά νου ότι αυτά που διεκδικούμε στο τραπέζι θα βασίζονται στις αρχές των ΗΕ, στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ την ίδια ώρα θα δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις ή θα πρέπει να δημιουργούνται εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια λύση που θα είναι εντός των ορίων της αξιοπρέπειας του Κυπριακού Ελληνισμού. Και γνωρίζω τα όρια μέχρι πού μπορεί να διαπραγματευτώ και ποια λύση μπορεί να παρουσιάσω στον λαό.

Το είχα πει και το επαναλαμβάνω, δεν θα οδηγήσω τον λαό να αναλάβει τις ευθύνες που ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβω. Δεν θα παρουσιάσω σχέδιο στον λαό το οποίο δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια ενός λαού που καλείται να συμβιβαστεί με υπέρτερες δυνάμεις, που καλείται χάρη της επανένωσης της πατρίδας του να δεχθεί να υποστεί θυσίες. Υπάρχουν, όπως είπα, πάντοτε τα όρια που εσείς χαράξατε μέσα από τους αγώνες σας. Και αυτούς τους αγώνες θα τους τιμήσουμε στο έπακρον. Είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε έμπρακτα.

Αυτό που απαιτείται και είναι έκκληση μου προς όλους, μακριά και πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες, να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν ενωθούμε δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Αν δεν ενώσουμε δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση με διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση δεν θα πετύχουμε αυτό που σας χρωστούμε και αυτό που χρωστούμε ιδιαίτερα και περισσότερο και πάνω από όλα, συνεχίζοντας τους δικούς σας αγώνες, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Για αυτό και πιστεύω ότι ο πατριωτισμός δεν λείπει από κανένα και ότι θα επικρατήσουν, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, ηπιότεροι τόνοι όξυνσης στο εσωτερικό μέτωπο. Αυτό που απαιτείται είναι η ενότητα. Όποτε ο Ελληνισμός ήταν ενωμένος μεγαλουργούσε, όποτε ήταν διχασμένος καταγράφονταν και καταγράφονται εθνικές τραγωδίες. Ας τις αποτρέψουμε. Είναι χρέος, είναι υποχρέωση, είναι τιμή προς όλους εσάς και προς όσους έδωσαν τη ζωή τους.

Θα ήταν παράλειψη μου αν δεν ευχαριστούσα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου πολιτικών κρατουμένων, τον ΣΙΜΑΕ, τον Σύνδεσμο ΕΟΚΑ, αλλά ιδιαίτερα να συγχαρώ την πρωτοβουλία να ανατεθεί από τούδε και στο εξής η διοργάνωση αυτής της Μέρας Μνήμης από το Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς. Είναι ιστορική η απόφαση γιατί κατά αυτό τον τρόπο θα συμμετέχει η νεολαία. Θα συνάδει απόλυτα και με την Ιστορία και την Παιδεία να διδάσκονται για τον αγώνα, να γνωρίζουν καλύτερα την Ιστορία και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αναπαράστασης αυτού που εσείς βιώσατε.”