Ο Πάπας είναι αποφασισμένος κατά των παιδόφιλων κληρικών

Καμία ανοχή απέναντι στο φαινόμενο της παιδεραστίας! Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι αποφασισμένος να απαλλάξει την Καθολική Εκκλησία από τους παιδόφιλους κληρικούς. Ο Ποντίφικας προχώρησε και σε πράξεις, καθώς ύστερα από παρέμβασή του συνελήφθη πρώην καθολικός αρχιεπίσκοπος με την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι αριθμοί και τα στοιχεία, σχετικά με την παιδεραστία στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, με τον Πάπα να τη χαρακτηρίζει «λατρεία του Σατανά» και να την παρομοιάζει με τη λέπρα.

Γεγονός η πρώτη σύλληψη για παιδεραστία

Παρόλο που τα σκάνδαλα με παιδεραστές ιερείς στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας δεν είναι καθόλου σπάνια, η σύλληψη ανώτερου μέλους του κλήρου από τη χωροφυλακή του Βατικανού είναι κάτι το πρωτοφανές στα χρονικά της Αγίας Έδρας.

Ο λόγος για τον 66χρονο πολωνό αρχιεπίσκοπο Γιόζεφ Βεσολόφσκι, ο οποίος συνελήφθη μέσα στο Βατικανό κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στον Άγιο Δομίνικο, όπου έως πριν από ένα χρόνο ήταν διπλωματικός αντιπρόσωπος (νούντσιος) του Βατικανού.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από παρέμβαση του ίδιου του Ποντίφικα, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. «Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε με προσωπική βούληση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος επιθυμεί να αντιμετωπιστεί μια σοβαρή περίπτωση όπως αυτή χωρίς καμία καθυστέρηση, με πλήρη ανάληψη ευθύνης από μέρους των αρχών της Αγίας Έδρας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Βεσολόφσκι έχουν φτάσει και από την πατρίδα του, την Πολωνία, οι αρχές της οποίας είχαν ζητήσει από το Βατικανό να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του πρώην νούντσιου στη Βαρσοβία.

Ο συλληφθείς ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό εντός του Βατικανού, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση από τις αρχές του Βατικανού.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η δίκη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει προηγούμενο, αυτό της δίκης του Πάολο Γκαμπριέλε, θαλαμηπόλου του τέως Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, ο οποίος και καταδικάστηκε για το σκάνδαλο Vatileaks, την υποκλοπή παπικών εγγράφων και τη διαρροή τους σε δημοσιογράφους.

Μάστιγα η παιδεραστία στην Καθολική Εκκλησία

Πολλοί κληρικοί έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο επίκεντρο για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, με το Βατικανό να προχωρά σε καθαιρέσεις ιερέων και αποζημιώσεις των θυμάτων.

Λίγους μήνες πριν, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε κάνει μια συγκλονιστική αποκάλυψη, δηλώνοντας πως ποσοστό μεγαλύτερο από το 2% των καθολικών κληρικών είναι παιδεραστές.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, όπως μου λένε συνεργάτες μου, υπολογίζεται ότι το 2% των καθολικών κληρικών είναι παιδεραστές», είχε τονίσει ο Πάπας Φραγκίσκος. «Στο 2% αυτό, όμως, υπάρχουν επίσκοποι, ακόμη και καρδινάλιοι. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο δεν με καθησυχάζει, κάθε άλλο», πρόσθεσε ο Ποντίφικας. Μάλιστα, είχε παρομοιάσει την παιδεραστία με τη λέπρα, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δημιουργήσει μια συμβουλευτική επιτροπή από τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άνδρες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μεταξύ αυτών είναι και η Ιρλανδή ακτιβίστρια Marie Collins, η οποία είχε κακοποιηθεί από έναν ιερά τη δεκαετίας του ΄60, όταν ήταν κορίτσι.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο, η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας έχει αποζημιώσει τουλάχιστον 1.380 άτομα, τα οποία έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς.

Όπως είχε σημειώσει ο επίσκοπος Τρεβήρων Στέφαν Άκερμαν «ξεκινήσαμε μια διαδικασία αποζημίωσης των θυμάτων από την οποία έχουν ήδη επωφεληθεί 1.380 άνθρωποι. Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται μόνο στη Γερμανία και σε καμία άλλη κοινωνική ομάδα, σε κανέναν θεσμό». Η Σύνοδος των Γερμανών Επισκόπων είχε αναθέσει στον Άκερμαν να ερευνήσει το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς που αποκαλύφθηκε το 2010 και προκάλεσε σάλο όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και εκτός των συνόρων της.

Η Εκκλησία προσέφερε 5.000 ευρώ σε καθένα από τα θύματα, όμως ορισμένοι έκριναν ανεπαρκές αυτό το ποσό. Ο συνολικός αριθμός των ανηλίκων που έπεσαν θύματα παιδεραστών ιερέων στη Γερμανία είναι άγνωστος.

Παράλληλα, το Βατικανό στις αρχές του χρόνου αποκάλυψε ότι είχε καθαιρέσει 384 ιερείς σε όλο τον κόσμο το 2011 και το 2012.