Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία από ΒΒ- σε «BB»

Σε «BB» από ΒΒ- αναβάθμισε την κυπριακή οικονομία ο οίκος αξιολόγησης οίκος Fitch.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως η κάθε αναβάθμιση έχει χειροπιαστό όφελος,γιατί μειώνεται το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόσθεσε πως αυτή η αναβάθμιση είναι «ένα θετικό σινιάλο προς τη διεθνή κοινότητα».

«Είναι μία θετική εξέλιξη που μας ικανοποιεί», πρόσθεσε.

Ο οίκος Fitch αναφέρει ανάμεσά σε άλλα για την αναβάθμιση, πως «η οικονομική ανάκαμψη διευρύνθηκε, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να υπερβαίνει σταθερά τις προβλέψεις».

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα λόγω του μεγάλου αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συγκεκριμένα, ο Fitch κάνει λόγο για σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017 να καταγράφει πλεόνασμα 1% από 0,4% το 2016 και το δημόσιο χρέος να αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2017 από 108% του ΑΕΠ το 2016. Σύμφωνα με το Fitch, η μεσοπρόθεσμη δυναμική δείχνει μια σταθερά πτωτική τάση για το χρέος ενώ οι μεσοπρόθεσμες παραδοχές για 2% αύξηση του ΑΕΠ και σταδιακή αύξηση των επιτοκίων θα οδηγήσουν το δημόσιο χρέος περίπου στο 80% του ΑΕΠ το 2022, που ισοδυναμεί με μέση ετήσια μείωση της τάξης του 4%.

Ο Fitch προβλέπει παράλληλα ανάπτυξη 3,5% για το 2017 και το 2018, βάσει της ευρείας ανάκαμψης 3,6% κατά το πρώτο μισό του 2017 αλλά και της βελτίωσης των δεικτών εμπιστοσύνης. Σημειώνει επίσης ότι η ανάκαμψη αντανακλάται επίσης στην αγορά εργασίας, όπου το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 10,6% το 2ο τρίμηνο του 2017.