Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας τίθεται σε πώληση

Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου – Φοροτεχνικού

Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας τίθεται σε πώληση οι μνηστήρες πολλοί η χώρα μας θα χάσει πιθανότατα έναν ακμαίο τομέα και ότι επενδύθηκε διαχρονικά.

Ο επιχειρηματικός χάρτης των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας αλλάζει. Και αυτό γιατί μαζί με τη φαρμακοβιομηχανία και τον τουρισμό είναι ίσως ο μόνος κλάδος που είναι σε θέση να προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Υπήρχαν κάποτε αυτές οι ειδήσεις που μας χαροποιούσαν <<Ισχυρός εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από τον αντίστοιχο κλάδο στην Τουρκία σε όλες πλέον σχεδόν τις αγορές του εξωτερικού. Το παρήγορο είναι ότι η μείωση της παραγωγής γόνου στην Τουρκία συνέβαλε καθοριστικά στην αύξηση των τιμών για τις εξαγωγές τσιπούρας και λαβρακίου>> << Η Ελλάδα παραμένει ο κυριότερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου >>

Η είδηση της πώλησης δύο εμβληματικών εταιρειών Νηρέα και Σελόντα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία Είχε προηγηθεί η Global Finance: Πώλησε την Ανδρομέδα σε αμερικανικό private equity fund<<Στην πώληση της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα προχώρησε η Global Finance. Aγοραστής το αμερικανικό private fund Αmerra. Το fund διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια άνω των $1,5 δισ. με έμφαση στην αγροτική οικονομία.>> Ηταν η αποφραδα είδηση της 23/05/2016 Στο αμερικανικό fund Amerra πουλά το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα η Global Fiance συνεχίζοντας την πολιτική αποεπενδύσεων που ακολουθεί το fund της, South Eastern Europe. Ο κύβος ερρίφθη για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας που πέρασαν στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης – αναδιάρθρωσής τους.Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσαν χθες το απόγευμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δύο κορυφαίων εταιρειών του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών “Σελόντα” και “Νηρεύς”. Οι σχετικές ανακοινώσεις στο χρηματιστήριο τόσο των δύο εταιρειών όσο και της Τράπεζας Πειραιώς ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που ήθελαν να υπάρχει έντονη κινητικότητα τις τελευταίες ημέρες. Εάν όλα προχωρήσουν εντός χρονοδιαγράμματος και δεν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις, τότε αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2018.

Ειδικότερα, με δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι “με τη συνδρομή ότι με τη συνδρομή της Lazard Freres SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal, ως χρηματοοικονομικών συμβούλων και της δικηγορικής εταιρείας Κουταλίδη, ως νομικού συμβούλου, διερευνά τις διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά την αξιοποίηση της συμμετοχής της ποσοστού 32,92% στο μετοχικό κεφάλαιο της Ιχθυοτροφεία Σελόντα. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς ανέθεσε στους ανωτέρω αναφερθέντες συμβούλους τη διοργάνωση διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία ενδέχεται να καταλήξει στην πώληση του συνόλου ή μέρους του 32,92% συμμετοχής της στην εταιρεία Σελόντα”. Με άλλη παρόμοια ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει για την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της συμμετοχής, μέρους ή όλης, στην “Νηρεύς”, η οποία ανέρχεται σε 32,51%.

Η “Νηρεύς” και η “Σελόντα” από την πλευρά τους εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρουν ότι αμφότερες έλαβαν επιστολές από τις τέσσερις τράπεζες – μετόχους αυτών ότι διερευνούν τις διαθέσιμες εναλλακτικές όσον αφορά στην αξιοποίηση των συμμετοχών τους.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των τραπεζών στη “Νηρεύς” ανέρχεται σε 74,98% και αναλύεται ως εξής: Τράπεζα Πειραιώς 32,51%, Alpha Bank 20,65%, Eurobank 15,64% και Εθνική Τράπεζα 6,18%. Η συμμετοχή των τραπεζών στη “Σελόντα” ανέρχεται συνολικά σε 79,61% και αναλύεται ως εξής: Τράπεζα Πειραιώς 32,92%, Alpha Bank 21,97%, Eurobank 13,28% και Εθνική Τράπεζα 11,44%.

Τα επόμενα βήματα είναι η έκδοση από τον σύμβουλο πώλησης της του ενημερωτικού δελτίου με τις δημόσιες πληροφορίες για τον επικείμενο διαγωνισμό, η υπογραφή συμφωνίας εχεμύθειας ανάμεσα στη Lazard και σε όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά, ενώ μετά τα τέλη Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν μη δεσμευτικές προσφορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας θα γίνουν δεκτές προσφορές για όλα τα ενδεχόμενα: δηλαδή για πώληση κάθε μιας εταιρείας ξεχωριστά ή και για τις δύο μαζί ως ενιαίο σχήμα. Αν και σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμη και από διψήφιο αριθμό επενδυτών, κύκλοι που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων εκτιμούν ότι στην τελική φάση οι δεσμευτικές προσφορές να περιοριστούν σε μόλις δύο. Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν ο οικονομικός και ο νομικός έλεγχος από τους επενδυτές που θα έχουν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές.

Η τρέχουσα συγκυρία εκτιμάται ότι είναι πολύ καλή για την πώληση των δύο εταιρειών για τους εξής λόγους: πρώτον, οι τιμές των δύο βασικών ειδών, της τσιπούρας και του λαβρακίου βρίσκονται σε καλά επίπεδα. Της μεν τσιπούρας είναι μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, του δε λαβρακίου βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες θεωρούνται από τις πιο έμπειρες και με μεγάλη εξειδίκευση ειδικά σε αυτά τα δύο είδη στη διεθνή αγορά. Τρίτον, σταδιακά βελτιώνεται η εικόνα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Το 2016, οι πωλήσεις της «Σελόντα» διαμορφώθηκαν σε 167,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το 2015, ενώ ο όμιλος παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 19,38 εκατ. ευρώ έναντι 11,6 εκατ. ευρώ το 2015. Η «Νηρεύς» είχε κύκλο εργασιών το 2016 197,8 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 27,3 εκατ. ευρώ.Οκτώ επενδυτές στη short list για εξαγορά «Σελόντα» – «Νηρέα»

Ολα τα επενδυτικά σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση έχουν καταθέσει προσφορές και για τις δύο εταιρείες, με χωριστές, βεβαίως, αποτιμήσεις, κάτι που σημαίνει ότι όποιος επικρατήσει θα εξασφαλίσει και τις δύο.

Ενας από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, δύο funds που έχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιό τους ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς και funds που έχουν ήδη επενδύσει σε ελληνικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων, περιλαμβάνονται μέσα στα οκτώ επενδυτικά σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση για την εξαγορά των εταιρειών «Σελόντα» και «Νηρέα». Το γεγονός ότι περνούν στο επόμενο στάδιο 8 υποψήφιοι θεωρείται από τους εμπλεκομένους θετική εξέλιξη, καθώς στην περίπτωση που υπήρχαν μόνον ένας με δύο, η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να μην ολοκληρωνόταν ποτέ.Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των οκτώ που συγκροτούν τη short list –επενδυτές δηλαδή που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές περί τα τέλη Νοεμβρίου– περιλαμβάνονται οι εξής:

• Cooke Group. Πρόκειται για καναδικό όμιλο του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών με εγκαταστάσεις στη Βόρεια και Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία και Σκωτία).

• Amerra Capital Management LLC. Πρόκειται για fund με έδρα τη Νέα Υόρκη, το οποίο το 2016 εξαγόρασε την εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών «Ανδρομέδα» από την Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα).• Diorasis. Αποτελεί επενδυτικό fund ελληνικών συμφερόντων που εξαγόρασε το 2014 την εταιρεία «Υδατοκαλλιέργειες Γ. & Π. Μπιτσάκος».

• Oaktree Capital Management. Αμερικανικό fund με έδρα το Λος Αντζελες, το οποίο δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα στον τουριστικό τομέα, καθώς έχει εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο των Sani S.A. και Ikos S.A.

• HIG. Capital. Αμερικανικό fund που επίσης έχει επενδύσει ήδη στην Ελλάδα και συγκεκριμένα έχει εξαγοράσει από το 2014 τον όμιλο Μαΐλλη.

• Rhone Capital. Αμερικανικό fund με έδρα στη Νέα Υόρκη.Οι μη δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν ήταν συνολικά δώδεκα, κάτι που σημαίνει ότι τέσσερις προτάσεις δεν προχωρούν στην επόμενη φάση.

Ολα τα επενδυτικά σχήματα που περνούν στην επόμενη φάση έχουν καταθέσει προσφορές και για τις δύο εταιρείες, με χωριστές, βεβαίως, αποτιμήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό που αναμένεται στο τέλος της διαδικασίας είναι ότι και οι δύο προς πώληση εταιρείες θα καταλήξουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, ο οποίος στη συνέχεια θα προχωρήσει στη συγχώνευσή τους σε ενιαίο σχήμα.Στην παρούσα φάση δεν φέρεται να κατατέθηκαν προτάσεις από κοινοπρακτικά σχήματα –αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές κάτι τέτοιο έπραξε η Pillarstone–, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί στη φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Μετά την ενημέρωση των επενδυτών για το εάν συγκαταλέγονται στη short list, επόμενο βήμα είναι η λειτουργία του virtual data room προς το τέλος της εβδομάδας για την παροχή στους υποψήφιους επενδυτές των απαιτούμενων στοιχείων έτσι ώστε αυτοί να προβούν και στον απαραίτητο οικονομικό και νομικό έλεγχο (due dilligence).
Όλοι αυτοί ξέρουν τι κάνουν εμείς πουλάμε λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων τα ασημικά της χώρας σε τιμές χαλκού .Είναι αργά να αναζητήσουμε τις αιτίες που φτάσαμε εδώ.Επιστροφή στην ακμή και στον ανταγωνισμό μας έναντι των Τούρκων στη παραγωγή στο Λαβράκι και τη Τσιπούρα με πρωταθλήτριες στη παραγωγή δύσκολα θα ξαναδούμε με την ελληνική σημαία .Η διαχείριση οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα που βιώνουμε.Το τι σημαίνει η απώλεια θα αποδειχθεί και θα κάνει κάποιους να ντρέπονται για τα πεπραγμένα τους στο μέλλον καθήκον που θα αναλάβει ο ασχολούμενος με θέματα οικονομικής ιστορίας να περιγράψει τα ανόσια.

Θα κλείσω την αναφορά μου στο θέμα με μια φραση: Ουδεις ό νοείς μεν οίδεν, ό δε ποιείς βλέπει.Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής (μτφρ: κανένας δεν ξέρει αυτό που σκέφτεσαι, βλέπει όμως αυτό που κάνεις.)

Δυστυχώς στη χώρα υπάρχουν πολλοί τυφλοί που δεν βλέπουν τι κάνουν αυτοί που ήταν υποτίθεται θεματοφύλακες της χώρας

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά που θέλουν αλλαγή μια τέτοια πώληση που στερεί τη χώρα από τα πλεονεκτήματα και από λαμπερό πρωταγωνιστή τη καθιστά ουτε καν κομπάρσο αλλά θεατή εξελίξεων σε άλλες κοινωνίες θα έβαζε σε λειτουργεία τα αντανακλαστικά και θα υπήρχε μερική αποτροπή.Στην Ελλάδα ενδημεί ένα ζιζάνιο το οποίο λέγεται <<άγνοια λόγω μή ενδιαφέροντος>> το οποίο στερεί χώμα με θρεπτικές ουσίες στο δένδρο της ανάπτυξης και τελικά αναπτύσεται αυτό στερώντας τον ήλιο για τη φωτοσύνθεση.

Αλλά όπως είπε και ο ύψιστος των τραγικών <<Ουκ αν γένοιτο χωρίς εσθλά και κακά, αλλ’ εστί τις σύγκρασις>>.Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός (μτφρ:δεν γίνεται χώρια να είναι και τα καλά και τα κακά, αλλά είναι κάπως ανακατεμένα).

Τα συμπεράσματα δικά σας .