Ο Δ. Συλλούρης απέστειλε επιστολή για τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε σήμερα επιστολή-διάβημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τους Προέδρους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αναφορικά με τις πρόσφατες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην επιστολή του, ο κ. Συλλούρης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που στόχο έχει την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Η διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων από την Τουρκία με πραγματικά πυρά εντός της θαλάσσιας περιοχής, του εθνικού εναέριου χώρου και πλησίον της ακτογραμμής της Κύπρου, συνεχίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Βουλής, υπονομεύει τις προοπτικές διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί πλέον και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Η κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει ο κ. Συλλούρης, που δεν αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Τουρκία υπονομεύει μόνιμα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ήδη εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι τουρκικές παραβιάσεις στρέφονται και κατά των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν στις πηγές και διαδρόμους ενεργειακού εφοδιασμού και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί τους ομολόγους του να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, προς τερματισμό των παράνομων δραστηριοτήτων της, συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και τις Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και κυρίως προς ανάληψη των δεσμεύσεών της έναντι της Ένωσης στο σύνολό της, αλλά και έναντι κάθε μέλους της ξεχωριστά. Η Τουρκία, καταλήγει ο κ. Συλλούρης στην επιστολή του, πρέπει να σεβαστεί τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και επίσης να κατανοήσει η γείτων χώρα ότι οι ενέργειές της δεν συνάδουν με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πόσω δε μάλλον με τις φιλοδοξίες της ως υποψήφιου κράτους για ένταξη στην ΕΕ.

Πηγή: ΓτΠ