Ουράνια φαινόμενα Αυγούστου

Φέτος τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν 3 θεαματικά ουράνια φαινόμενα. Η Μερική Έκλειψη της Σελήνης, η Ολική Έκλειψη Ηλίου και η Βροχή Μετεώρων Περσείδες.

Μερική Έκλειψη Σελήνης – 7 Αυγούστου 2017

Μια έκλειψη της Σελήνης συμβαίνει όταν η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά της Γης. Ως αποτέλεσμα, να μειώνεται η φωτεινότητα της επιφάνειας της Σελήνης και να παρατηρούμε τη σκοτεινή σκιά της Γης που κινείται διαμέσου του δίσκου της Σελήνης. Στις 7 Αυγούστου η Σελήνη ανατέλλει στην Κύπρο στις 19:33 και από εκείνη τη στιγμή η Σελήνη θα βρίσκεται στην παρασκιά της Γης. Το φαινόμενο της μερικής έκλειψης της Σελήνης θα ξεκινήσει στις 20:15 όταν η Σελήνη θα εισέλθει στην σκοτεινότερη σκιά της Γης. Αυτή την χρονική περίοδο το κάτω μέρος του σεληνιακού δίσκου θα γίνει πιο σκοτεινό. Το μέγιστο της έκλειψης θα είναι στις 21:19 και εκείνη τη στιγμή περίπου το
ένα τέταρτο της Σελήνης θα είναι σκοτεινό. Στις 22:22 η μερική έκλειψη θα φτάσει στο τέλος της, ενώ οι φθίνουσες φάσεις στην παρασκιά της Γης θα συνεχιστούν μέχρι τις 23:53.

Βροχή Μετεώρων Περσείδες 2017

Η βροχή μετεώρων Περσείδες είναι ένα ετήσιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν τα σωματίδια του κομήτη 109P/Swift-Tuttle εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες, περίπου 58 km/s. Αυτά τα σωματίδια καίγονται δημιουργόντας μετέωρα που περιγράφουμε ως «πεφταστέρια».

Οι Περσείδες στην Κύπρο άρχισαν να καταγράφονται από τον Ιούλιο και θα συνεχίσουν να παρατηρούνται μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Η έξαρση του φαινομένου των Περσείδων υπολογίζεται φέτος μεταξύ 12 Αυγούστου και ώρα 17:00 μέχρι τις 13 Αυγούστου και ώρα 06:30. Στην Κύπρο θα έχουμε σκοτάδι κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της έξαρσης, αποκτόντας έτσι ένα μεγάλο πλεονέκτημα να παρατηρήσουμε πολλά πεφταστέρια. Κατά τις Περσείδες
παρατηρούνται πολλές και μεγάλες φωτεινές βολίδες στον ουρανό και γι’ αυτό τον λόγο είναι η
διασημότερη βροχή μετεώρων.

Ολική Έκλειψη Ηλίου – 21 Αυγούστου 2017

Μια ολική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη αποκλείει εντελώς τον Ήλιο από την άποψη ενός παρατηρητή στη Γη. Η Ολότητα της έκλειψης διαρκεί μόνο για μερικά λεπτά και είναι ένα από τα πιό εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα που μπορεί κάποιος να παρατηρήσει από τη Γη.

Οι έρευνες και ανακαλύψεις που πραγματοποίησε το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ σχετικά με τις ιστορικές παρατηρήσεις των ολικών εκλείψεων και τον τρόπο που επηρέασαν την κοσμοθεωρία των Ευρωπαίων και άλλων πολιτισμών έχουν δημοσιευθεί σε παγκόσμια ακαδημαϊκά περιοδικά.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί ολική έκλειψη Ηλίου και θα είναι ορατή μεταξύ Ειρηνικού και Ατλαντικού Ωκεανού, διασχίζοντας τις ΗΠΑ από δυτικά προς ανατολικά. Η μέγιστη διάρκεια της ολότητας της έκλειψης θα έχει διάρκεια περίπου 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα. Για τους παρατηρητές της Δυτικής Ευρώπης θα είναι ορατή μόνο μερική φάση της έκλειψη Ηλίου στο ηλιοβασίλεμα.

Η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Κύπρο. Στην εποχή μας, οι παρατηρήσεις των ολικών εκλείψεων Ηλίου είναι πολύ σημαντικές, αφού παρατηρώντας τις, μπορούν να εξαχθούν
πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, η κορώνα που είναι το εξωτερικό στρώμα του Ήλιου, μπορεί να μελετηθεί με περισσότερη ακρίβεια. Η κορώνα δεν είναι συνήθως ορατή λόγω της πολύ φωτεινής ηλιακής επιφάνειας. Επίσης, γίνονται ακριβείς μετρήσεις της διαμέτρου του Ήλιου καθώς επίσης ελέγχονται θεωρίες για την βαρύτητα.

Το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ θα λάβει μέρος σε αυτές τις έρευνες και έχει οργανώσει πολυσύνθετες επιστημονικές αποστολές σε 2 διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ για να παρατηρήσει την ολική
έκλειψη Ηλίου.

Οι ώρες που αναφέρονται στο κείμενο είναι με βάση την τοποθεσία του ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ. Σε άλλες περιοχές μπορεί να διαφέρουν.

Το ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ διοργανώνει αυτό τον Αύγουστο 2 εκδηλώσεις
για το κοινό σχετικά με τα πιό πάνω θεαματικά ουράνια φαινόμενα.

7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

19:00 «ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ” (EN)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΕΚΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
19:00 «ΠΕΡΣΕΙΔΕΣ 2017 – ΒΡΟΧΗ ΔΙΑΤΟΝΤΩΝ»

Χαλαρώστε στην παραλία κάτω από τον έναστρο ουρανό, παρατηρώντας τη βροχή μετεόρων Περσείδες, απολάυστε τη θάλασσα και το τοπίο και λάβετε μέρος στις πιό κάτω δραστηριότητες:
– Ζωντανή μουσική (κιθάρα) από τον διάσημο Yuri Melikov
– Ξενάγηση στο νυχτερινό ουρανό
– Παρατηρήστε με τηλεσκόπια τη Σελήνη και τους πλανήτες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: TEL. +357 99991111
Διεύθυνση: ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ & ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ

URL: http://www.astronomycyprus.eu – https://www.facebook.com/groups/kition/