Οταν το αεροπλάνο πέφτει πάνω σε πουλιά

Το έχουμε δει να συμβαίνει. Αεροσκάφος έρχεται αντιμέτωπο με κάποιο πουλί με τις συνέπειες άλλοτε να δημιουργούν μικρά και άλλοτε μεγάλα προβλήματα.

Πολλοί θυμούνται τον πιλότο Τσέσλι «Σάλι» Σουλενμπέργκερ, ο οποίος προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση ενός Airbus Α320, όταν μετά την απογείωση ένα μεγάλο κοπάδι με καναδέζικες χήνες βρέθηκαν στο δρόμο του και κάποιες από αυτές μπήκαν μέσα στους κινητήρες του. Ο Σουλενμπέργκερ επέλεξε να προχωρήσει σε προσθαλάσσωση στον ποταμό Χάντσον της Νέα Υόρκης, σώζοντας 155 ψυχές.

Τι συμβαίνει, όμως, εάν πουλί πέσει πάνω στο αεροσκάφος;

Τα πουλιά δεν πετούν πολύ ψηλά. Μελέτη του 2006 έδειξε πως τα 3/4 των πουλιών συναντιούνται με τα αεροπλάνα στις αρχικές φάσεις της απογείωσης ή στις τελικές φάσεις της προσγείωσης. Τότε, η ταχύτητα του αεροπλάνου είναι πιο αργή με τους γρήγορους χειρισμούς να είναι δύσκολοι. Έτσι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της σύγκρουσης εξαρτάται από το τμήμα του αεροπλάνου που επηρεάζεται. Τα αεροπλάνα έχουν σχεδιαστεί να αντέχουν ισχυρές δυνάμεις, οπότε αν και οι μηχανικοί είναι προσεκτικοί, συχνά δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.

Τα κριτήρια πιστοποίησης επιβάλλουν οι μεγάλες μηχανές να αντέχουν κρούση από πτηνό άνω των 3,5 κιλών χωρίς να δημιουργείται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Όπως αναφέρει ο Independent, επικαλούμενος τον Νταβίντ Κριβέλι, καθηγητή μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, οι περισσότεροι κινητήρες βγαίνουν με ελάχιστη ζημιά στα πτερύγια εάν βρεθεί κάποιο πτηνό μέσα τους και τα περισσότερα αεροσκάφη έχουν πιστοποιηθεί πως μπορούν να διασχίσουν μισό ωκεανό με μία μόνο μηχανή.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κινητήρες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όταν υπάρξει σύγκρουση με πουλί. Τζάμια πιλοτηρίων μπορούν να σπάσουν διαταράσσοντας την πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και την απώλεια ύψους. Η παρουσία πολλαπλών στρώσεων επιτρέπει στο αεροπλάνο να παραμείνει υπό πίεση μόνο σε περίπτωση που το εξωτερικό στρώμα έχει καταστραφεί. Οι πιλότοι, βέβαια, εκπαιδεύονται να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση παραθύρων, που χρησιμοποιείται συνήθως για την πρόληψη δημιουργίας πάγου σε υψόμετρο, πριν την απογείωση, ώστε τα παράθυρα να είναι πιο «μαλακά» και λιγότερο εύθραυστα σε περίπτωση κρούσης.