Ομήρου: Η λύση του Κυπριακού κορυφαία προτεραιότητα προς το λαό και την πατρίδα

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της αντίστασης του Προεδρικού Χριστάκη Κόμπου, στη Λεμεσό, είπε ότι η λύση του Κυπριακού «αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα και το μέγιστο χρέος μας προς το λαό και την πατρίδα».

«Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και κάθε θυσία αποτροπή της παγίωσης των τετελεσμένων της εισβολής και η εμμονή σε λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη και θα αντέχει στη δοκιμασία του χρόνου. Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη. Ούτε η Ευρώπη είναι δυνατό να συνεχίσει να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της. Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωση μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν», πρόσθεσε.

Όπως είπε, διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες και παγίδες, η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί και σήμερα σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα για τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.

«Χρέος μας στη διαδικασία των συνομιλιών η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι με την ευκαιρία της σημερινής τέλεσης των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Χριστάκη Κόμπου,” ξαναμετρούμε τις δυνάμεις μας και συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας” με εκείνο “το σεμνό ήρωα καθοδηγητή μας να μας δίνει το σινιάλο να μπούμε πρέπει μπροστά σε τροχιά ανάτασης, αντίστασης, δημιουργίας, ελπίδας και ελευθερίας”.

Όπως είπε ο κ. Ομήρου, έτσι παραγγέλλει σε όλους τους δυνατούς τόνους το εθνικό μας χρέος, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ιστορική μας ρίζα, οι παραδόσεις και υποθήκες των αθανάτων ηρώων και αγωνιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας – ελευθερίας.