Οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση

Ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες δεν φέρνει μόνο κρυολογήματα και ιώσεις αλλά επηρεάζει ακι την αρτηριακή πίεση.

Οι επιστήμονες συνιστούν πρόσθετα μέτρα προφύλαξης, ιδιαίτερα για όσους έχουν ήδη κάποιο καρδιακό πρόβλημα.

Τουλάχιστον κατά 20-25% αυξάνονται τα καρδιακά εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια τον χειμώνα.

Η καρδιά στις χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή.

»Επίσης, η αρτηριακή πίεση είναι πάντα υψηλότερη τους χειμερινούς μήνες και χαμηλότερη τους καλοκαιρινούς, λόγω της μεγαλύτερης λήψης υγρών και της εφίδρωσης. Η πίεση αυξάνει λόγω σπασμού των αρτηριών στο κρύο, αλλά και εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας και της διαφορετικής ποιότητας φαγητού που τρώμε (λιγότερα λαχανικά και φρούτα, περισσότερο αλάτι). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες ή ακόμα μακροπρόθεσμα, αν παραμείνει αρρύθμιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να στενεύουν, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση, λόγω της προσπάθειας που κάνει να κυκλοφορήσει το αίμα ανάμεσα στις φλέβες και τις αρτηρίες.

Επομένως, η πίεση του αίματος είναι γενικά υψηλότερη το χειμώνα και χαμηλότερη το καλοκαίρι.

Εκτός από το κρύο, η πίεση του αίματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από μια ξαφνική αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, όπως μια καταιγίδα ή ένα έκτακτο καιρικό φαινόμενο.

Το σώμα και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να αντιδράσουν στις απότομες αλλαγές, την υγρασία, την ατμοσφαιρική πίεση, τις νεφώσεις ή τον αέρα με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν στο κρύο. Αυτές οι μεταβολές στην πίεση του αίματος, που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, είναι πιο συχνές στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αλλα εποχιακά αίτια της ανόδου της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν την αύξηση του σωματικού βάρους και την μειωμένη σωματική δραστηριότητα το χειμώνα. Αν έχετε ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, συνεχίστε να παρακολουθείτε το αίμα σας, στις αλλαγές των εποχών και ενημερώστε τον γιατρό σας. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αλλαγή δόσης του φαρμάκου που παίρνετε για την πίεση ή να σας δώσει άλλη φαρμακευτική αγωγή.

Μην κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα φάρμακά σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.