Οι πέντε πόλεις που μπορούν να σας προσφέρουν μακροζωία

Με αφορμή ένα αφιέρωμα του BBC στην Ικαρία, όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει πάνω από τα 90 χρόνια, ας δούμε σε ποιες πόλεις η μακροζωία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κατοίκων. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες, όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο – ένας 80χρονος θεωρείται ακόμα νέος!

Η δική μας Ικαρία, λοιπόν, η Loma Linda στην Καλιφόρνια, η Nikoya στην Κόστα Ρίκα, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Οκινάουα στην Ιαπωνία είναι οι 5 «χρυσές» πόλεις που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τους επιστήμονες, τα Μέσα και τους δημοσιογράφους, ψάχνοντας να ανακαλύψουν τι φταίει και οι άνθρωποι εκεί πεθαίνουν σε βαθιά γεράματα. Ο συγγραφέας και συνεργάτης του περιοδικού National Geographic, Dan Buettner, ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια μελετώντας τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στις «Μπλε Ζώνες» έχει καταλήξει στο εξής:

«Το μεγάλο προσδόκιμο ζωής εξαρτάται μόνο κατά 20% από τα γονίδια. Όλο το υπόλοιπο τελικά καθορίζεται από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον». Το κλειδί στην μακροζωία, λοιπόν, δεν βρίσκεται μόνο στο DNA αυτών των ανθρώπων αλλά στον τρόπο που επιλέγουν να ζήσουν τη ζωή τους και στις συνήθειες που έχουν, τις οποίες, όπως αναφέρει το BBC, πρέπει να προσέξουμε. Η διατροφή πάιζει σημαντικό ρόλο στην παράταση… της ζωής αλλά και η ενέργεια που έχουν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν παραιτούνται με τίποτα από τη ζωή όταν… μεγαλώσουν.

Στην Ικαρία, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το BBC, οι άνθρωποι κάνουν αυτό που τους ευχαριστεί μέχρι τα βαθιά γεράματα, ασχολούνται με εργασίες που τους ανεβάζουν τη διάθεση, περπατάνε καθημερινά, μεγαλώνουν τα εγγόνια τους, συμμετέχουν στις δραστηριότητες του νησιού, ακόμα έχουν μικρές επιχειρήσεις τις οποίες «τρέχουν» μόνοι τους ακόμα κι αν είναι ηλικιωμένοι. Αποβάλλουν το άγχος και το στρες, αφού αποφεύγουν να οργανώνουν τη ζωή τους και ζουν κάθε στιγμή σήμερα, αύριο, την επόμενη μέρα…

Στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, τώρα, οι κάτοικοι γυμνάζονται χωρίς να πηγαίνουν στο γυμναστήριο. Φροντίζουν τους κήπους τους και κάνουν πολλές δουλειές εντός σπιτιού, αποφεύγοντας να κάθονται στον καναπέ.

perierga.gr – 5 πόλεις στον κόσμο υπόσχονται μακροζωία!

Προοπτικές και κίνητρα για να περνούν καλά και δημιουρφικά βρίσκουν οι κάτοικοι της Nikoya στην Κόστα Ρίκα, φροντίζοντας να είναι αισιόδοξοι και να μην αφήνουν τον οργανισμό τους να πέσει σε απόλυτη βαρεμάρα, όπως συνήθως συμβαίνει με τους συνταξιούχους.

Στη Loma Linda υπάρχει το λεγόμενο τρίπτυχο της μακροζωίας: καθαρό νερό-φρέσκος αέρας-ηλιακό φως, που σε συνδυασμό με μια διατροφή χωρίς κρέας, χωρίς αλκοόλ και μακριά από το τσιγάρο, βοηθούν στην επέκταση της ζωής.

Στη Σαρδηνία οι κάτοικοι πίνουν κρασί καθημερινά και διατηρούν στενές σχέσεις με την κοινότητα, ενώ δεν αποκόβονται από την καθημερινή δραστηριότητα που κρατά σώμα και νου σε εγρήγορση.»Οι ηλικιωμένοι δεν μένουν ποτέ μόνοι, ούτε παραγκωνισμένοι από την οικογένεια, αντίθετα έχουν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα με τον τρόπο που επιλέγει ο καθένας», αναφέρει το BBC.